ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi

ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi

Nabrijane performanse i RGB

Kao ASRockovo viđenje ultimativnog Radeona, RX 5700 XT Taichi donosi nabrijane performanse putem osjetnog tvorničkog overclocka, vrhunsku kvalitetu izrade i podršku za ARGB osvjetljenje. Kao premium kartica Taichi se ističe i višom cijenom, pa omjer cijene i performansi nije toliko dobar kao kod nekih drugih 5700 XT kartica.

Ako ste upoznati s ponudom ASRockovih proizvoda, sigurno znate kako modeli pod nazivom Taichi predstavljaju sami vrh ponude ovo tajvanskog branda. Kako izgleda ASRockova vizija ultimativnog Radeona RX 5700 XT i ultimativne grafičke kartice općenito? Upoznajte Taichi verziju Radeona RX 5700 XT!

 

Apsolutni high-end!

Već na prvi pogled jasno je kako se ASRock s Taichi varijantom Radeona RX 5700 XT svojski potrudio napraviti jednu od ponajboljih RX 5700 kartica na tržištu. Počevši od samog dizajna, preko kvalitete izrade, pa do dodatnih mogućnosti i samih performansi, jasno je kako ovo nije „obična“ grafička kartica.

Za ASRock je Taichi stvar prestiža i na taj način su pristupili dizajnu ove kartice. Odmah je vidljivo kako kartica estetikom prati ASRockove Taichi matične ploče. Pritom se ističe i pozamašnim dimenzijama.

Prednjom stranom dominiraju tri ventilatora. Dva su promjera 90 mm, a jedan 80 mm. Kartica dolazi i s vrlo masivnim i čvrstim stražnjim poklopcem i općenito je kvaliteta izrade na vrlo visokoj razini. Još jedna od posebnosti je i podrška za Polychrome Sync.

 

AsRock RX 5700 XT Taichi 5

 

Dakako, RGB osvjetljenje možete podešavati po vlastitoj želji ili svjetlosne efekte uskladiti s ASRockovim matičnim pločama. Ova se kartica, dakako, u potpunosti temelji na ASRockovom custom dizajnu s 10+1 dizajnom napajanja koji uključuje kvalitetne komponente.

Kartica ukupno zauzima 2,5 utora na matičnoj ploči, a rashladni sustav je, očekivano, vrlo masivan. Ventilatori se uopće ne vrte dok grafički procesor ne dosegne određenu temperaturu, pa je kartica posve nečujna tijekom uobičajenog rada.

Dvije su nam stvari posebno zapele za oko kod ove kartice. Prvenstveno činjenica da dolazi s ukupno 6 video izlaza, što ćete u principu vidjeti jedino kod profesionalnih workstation grafičkih kartica. Druga vrlo zgodna stvar su dva dostupna BIOS-a.

 

Putem male tipke na samoj kartici birate između jasno označenih OC ili Silent BIOS-a. Pogađate, ključne razlike između ova dva BIOS-a su u maksimalnoj potrošnji energije i radnom taktu grafičkog procesora.

Očekivano, Silent BIOS omogućava daleko tiši rad uz manju potrošnju i tek minimalno slabije performanse. Ako pak iz ove kartice želite izvući i zadnji frame, odabrat ćete OC BIOS.

 

Navi bez ručne kočnice!

S OC BIOS-om Taichi donosi prilično značajan tvornički overclock grafičkog procesora s boostom do 2025 Mhz. U pravilu GPU radi na otprilike 1950-1970 Mhz, što je osjetno povećanje u odnosu na referentne taktove. No to je i logično s obzirom na to da ovdje obično sam GPU troši i preko 230 W. Silent BIOS je nešto konzervativniji po pitanju radnih taktova i potrošnje.

Što još donosi OC BIOS? Pa osjetno bučniju karticu. Temperature grafičkog procesora kreću se u prihvatljivim granicama od oko 73-74 °C, ali je kartica pod punim opterećenjem sve samo ne tiha. Dakako, možete sami probati malo podesiti brzinu vrtnje ventilatora, ali budite spremni na više temperature, što ne čudi s obzirom na potrošnju.

 

AsRock RX 5700 XT Taichi 2v2

 

Silent BIOS je po nama bolji odabir, posebno ako želite nešto tiše računalo. Najbolji odabir je pak undervolt grafičkog procesora u cilju smanjenja potrošnje energije i buke, no na taj način ipak gubite dodatni boost u performansama putem tvorničkog overclocka.

Ukupno gledano Taichi nudi odlične performanse bez obzira koji BIOS koristili, međutim ovo je jedna od najskupljih 5700 XT kartica na tržištu. Također, potrošnja energije s OC BIOS-om je iznimno visoka. Na neki način time se gube ključne prednosti Radeona 5700 XT kao najisplativije high-end kartice prihvatljive potrošnje.

 

 

Posebno zato što je porast performansi putem overclocka kod Radeona 5700 XT prilično minimalan, a s druge strane potrošnja energije rapidno raste.

No nema sumnje kako je ASRock s Taichi modelom predstavio premium karticu vrhunske kvalitete izrade, koja spada među najkvalitetnije na tržištu.

Više informacija

  • Model: Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+
  • Ukupna ocjena: 4,6
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 5
  • Dodatna oprema: PCI Express 4.0
  • Proizvođač: ASRock
  • Proizvodni proces: 7 nm
  • Stream proccesors/ROPs/Texture units: 2560 (40 CU)
  • Frekvencija GPU-a/memorije: base 1810 MHz, Game do 1935 MHz, Boost do 2025 MHz
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB GDDR6 875 MHz
  • Memorijska sabirnica: 256 bita
  • Dodatno napajanje: 2x 8-pin
  • Video izlazi: 4x DisplayPort (v1.4), 2x HDMI 2.0b, maksimalna rezolucija 8K HDR 60 Hz
  • Plus: performanse, podrška za DX 12 i PCIe 4.0, dizajn, kvaliteta izrade, 6 video izlaza
  • Minus: buka i potrošnja energije s OC BIOS-om, prilično visoka cijena
  • Ustupitelj i cijena: ASRock www.asrock.com Cijena: 4.095,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.