Asus Dual RTX 2080

Asus Dual RTX 2080

Vrh za svaki žanr

Kada govorimo o višoj ponudi kod grafičkih kartica, govorimo o RTX 2080 modelima koji dolaze s vrhunskim performansama uz, naravno, paprenu cijenu. Pogledajmo kako se RTX 2080 nosi s novim Nvidijinim tehnologijama te isplati li se u nju investirati s dolaskom SUPER modela.

RTX 2080 je među prvim karticama nove generacije koje su postale dostupne na tržištu i predstavljaju vrh grafičke ponude, osim premium “Ti” verzije. Kartica je opremljena sa svime što će vam trebati za vrhunski gaming na maksimalnim postavkama.

Jedino što morate birati je 4K 60 fps monitor ili pak 2K 144 fps monitor. U slučaju da planirate iskoristiti svu novu tehnologiju koju je Nvidia implementirala, za odličan gaming na oko 60 fps-a preporučuju da se s ovom karticom ipak držite 2K rezolucije od 2560 x 1440 piksela s maksimalnim grafičkim postavkama te uključenim DXR-om i DLSS-om.

Pri ovim postavkama trebali biste vidjeti maksimum koji grafička može dati u ovom trenutku, dok će optimizacijom koda i boljom implementacijom u nadolazećim igrama zasigurno rasti i performanse.

 

ASUS RTX 2080 2

Naravno, kako bi naš usporedni test bio fer, isključili smo napredne mogućnosti kartica jer ipak smanjuju performanse. Testiralo se u 2K rezoluciji, a rezultati su bili vrhunski, iako kartica ipak ne može izbaciti 144 fps-a pri maksimalnoj grafičkoj kvaliteti, no smatramo kako većini neće biti teško spustiti kvalitetu nekih detalja da dostigne tu razinu performansi.

Jedina konkurencija ovoj kartici je AMD Radeon VII kartica koja drži i sličnu cijenu Nvidijinoj ponudi, no primjećujemo kako Nvidia ipak pobjeđuje u većini testova. Kod nas se na testu našao model brenda ASUS koji je na našem tržištu i poprilično zastupljen te smo dobili “OC” verziju koja ima malo veći radni takt već iz tvornice.

Prvo što nam zapinje za oko je sama masa cijele kartice jer, kako i ASUS sam napominje na svojim stranicama, kartica će bez isprike zauzeti tri PCIe utora zahvaljujući uistinu impresivnom hladnjaku.

Asus je izbacio heatpipe tehnologiju i oslonio se na ogromnu količinu aluminija za koju možemo reći da obavlja svoj zadatak izvrsno jer i pri najvećim opterećenjima ventilatori jedva trebaju proizvesti malen povjetarac da kartica ostane pri razumnim temperaturama.

 

ASUS RTX 2080 1

 

Sa stražnje strane nalaze se standardna tri DisplayPort izlaza, jedan HDMI te jedan USB C izlaz za VR primjenu. Kako bi se ova kartica napajala, ASUS zahtijeva jednako napajanje kao i kod 2060 modela, to jest 1 x 8 pinski utor i 1 x 6 pinski utor na kartici.

Kartica ima i solidan backplate kako bi se osigurala od savijanja zbog poprilične veličine hladnjaka. Zanimljivo je i vidjeti SLI konektor koji je ostao još samo na vrhu ponude Nvidijinih kartica te će uskoro otići u zaborav kao i gaming s 3D naočalama.

Sam RTX 2080 čip sastoji se od impresivne količine tehnologije koju je Nvidia uspjela nagurati unutra, a uključuje 2944 CUDA jezgri, 368 Tensor jezgri za AI te 46 RT jezgri za RayTracing. Čip je, naravno, otisnut na TSMC-ovoj 12nm tehnologiji te ima očekivani TDP od svega 215W, što je impresivno s obzirom na uključene performanse.

Naravno, ASUS-ovo napajanje čipa je nešto jače te može povući i više energije. Kao i model prošle generacije, ima 8 GB RAM memorije, no u novoj GDDR6 tehnologiji. To će biti dovoljno i za 4K gaming.

 

RTX 2080

Brzina procesora ostaje varijabilna, ovisno o uvjetima u kojima grafička kartica radi, no s obzirom na masivni hladnjak, nikada ne biste trebali vidjeti performanse ispod maksimalnih. Nvidia kartici daje 1515 MHz standardno i 1710 MHz boost frekvenciju, no na testiranjima se ta brzina uvijek kretala oko 2 GHz zahvaljujući načinu na koji Nvidia određuje performanse.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)


Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Asus Dual RTX 2080

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Asus Dual RTX 2080 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.