Gigabyte GTX 1660 Gaming OC

Gigabyte GTX 1660 Gaming OC

Novi mid range Turing

Nakon odlične GTX 1660 Ti na tržište je došla obična, „non-Ti“ verzija koja pokušava osvojiti niži srednji segment i zamijeniti dvije godine staru GTX 1060.

Recepcija javnosti prvih kartica na novoj Turing platformi bila je blago rečeno loša jer su nove kartice uz visok rast cijena donijele neproporcionalno visok rast performansi. Simpatije korisnika Nvidia pokušala je pridobiti modelom GTX 1660 Ti koji je donio mnogo bolji omjer cijene i performansi te isto pokušavaju napraviti novim GTX 1660 modelom.

GTX 1660 Gaming OC je odličan izbor za 1080p gaming jer većinu novih naslova pokreće na vrlo visokim postavkama uz visok i stabilan framerate

Nvidia 1

Kuna dolje, frame dolje

Srednji segment grafičkih kartica uvjerljivo je najpopularniji, čemu je dokaz Steam na kojemu je već dulje vrijeme GTX 1060 najpopularnija kartica među korisnicima. Odličan omjer cijene i performansi učinio je Nvidijinu GTX 1060 popularnim izborom, no nakon dvije godine došlo je vrijeme za njenu zamjenu. Novi model u Nvidijinoj ponudi po 15% nižoj cijeni nudi 10% niže performanse u odnosu na GTX 1660 Ti. Nova GTX 1660 ima isti TU116 čip kao i Ti verzija, no specifikacije im imaju neke ključne razlike. GTX 1660 u odnosu na GTX 1660 Ti ima 128 manje CUDA jezgri, 8 jedinica za mapiranje tekstura manje te koristi sporiju GDDR5 memoriju. Radne frekvencije ova dva modela gotovo su identične, što nije iznenađujuće s obzirom na to da se radi o istom čipu. Nismo iznenađeni ni identičnim TDP-om koji iznosi 120W jer su razlike između kartica vrlo malene. Tijekom testiranja performanse ove kartice u odnosu na 1660 Ti bile su niže oko 8 %, što je malena razlika, no isto tako u nekim naslovima upravo ta razlika omogućava glatkih 60 sličica u sekundi. Ova kartica odličan je izbor za 1080p gaming, većinu novih naslova pokreće na vrlo visokim postavkama uz visok i stabilan framerate. Kod 1440p gaminga u AAA naslovima potrebno je prilagoditi postavke da se ostvari stabilan framerate, no Esports naslove pokreće bez muke. Nvidia je pametno dizajnirala ovu karticu te ju performansama i cijenom smjestila točno u sredinu između modela GTX 1060 i GTX 1660 Ti. Jedini problem ove kartice je što je dodatno zbunila gamere i otežala im izbor pri odabiru kartice.

Windforce

Gigabyteovi Windforce hladnjaci imaju vrhunske performanse hlađenja, a ni ova kartica nije iznimka. Budući da je riječ o energetski učinkovitom proizvodnom procesu, kartica ima TDP od svega 120W te se ne grije mnogo. Jednostavan kompaktni hladnjak ITX formata ohladio bi ovu karticu s lakoćom, no Gigabyte je odlučio na ovu povoljnu karticu staviti veliki hladnjak s tri ventilatora. Ovaj hladnjak dugačak je 280 milimetara, stoga ne čudi što temperature kartice pri gamingu u zatvorenom kućištu ne prelaze 65 stupnjeva. Ovu temperaturu kartica je dosegla s prilično konzervativnom tvorničkom krivuljom rada ventilatora s kojom je ova kartica gotovo nečujna pri maksimalnom opterećenju. Odlučite li prilagoditi krivulju rada ventilatora, temperature je moguće spustiti ispod 60 stupnjeva uz minimalno povećanje radne buke.

Pogolem hladnjak dužine od 280 mm s tri ventilatora omogućuje bolje hlađenje i tiši rad

Nvidia GTX 1660 3

 

Ovaj hladnjak također je vrlo atraktivan i kvalitetno izrađen te će se zbog crne boje lako uklopiti u mnoge konfiguracije. Dodatan bonus je što ova kartica ima backplate koji dodatno podiže vizualni dojam kartice. Uz to ova kartica ima RGB osvjetljenje logotipa koje je moguće kontrolirati i sinkronizirati s ostalim komponentama koje koriste Gigabyte RGB Fusion sustav za sinkronizaciju osvjetljenja. Gigabyte je stvarno odlično opremio ovu karticu, bolje nego što neki proizvođači, koje nećemo imenovati, opremaju šest puta skuplje kartice. Vizualno je stvarno teško prepoznati da se radi o ovako povoljnoj kartici.

Zaključak

Nvidia GTX 1660 dobra je zamjena za GTX 1060, a s vremenom kada joj padne cijena sigurno će postati jednom od najpopularnijih kartica srednjeg segmenta. Gigabyte je napravio odličan posao opremanjem ove kartice i zahvaljujući odličnom hladnjaku imat će dug i lagodan život.

Više informacija

  • Model: GeForce GTX 1660 Gaming OC
  • Ukupna ocjena: 4,7
  • Performanse: 5
  • Isplativost: 5
  • Dojam: 5
  • Proizvođač: Gigabyte
  • Proizvodni proces: 12 nm
  • Frekvencija GPU-a/memorije: 1860 MHz (Boost)/8002 (effective)
  • Količina i vrsta RAM-a: 6GB GDDR5
  • Memorijska sabirnica: 192-bit
  • Video izlazi: 2 x HDMI 2.0b, 3 x DisplayPort 1.4
  • Plus: performanse, odlične termalne i akustične performanse, kvaliteta hladnjaka
  • Minus: nema DVI port
  • Ustupitelj i cijena: HGSHOP, www.hgshop.hr, 2149,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Gigabyte GTX 1660 Gaming OC

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Gigabyte GTX 1660 Gaming OC - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.