Sapphire RX Vega 56 Nitro+

Sapphire RX Vega 56 Nitro+

Skulirana Vega

Sapphire Nitro+ verzijom Vege 56 dokazuje da kartice s najboljom AMD arhitekturom ne moraju biti vruće i glasne


Na tržištu su dugo bili dostupni samo RX Vega modeli s referentnim hladnjakom, no nedavno smo dobili prve modele s custom hladnjacima koji život s Radeon RX Vega karticama čine daleko podnošljivijim jer nemate osjećaj da živite između aerodroma i talionice čelika. Nažalost, ta hladnoća i tišina dolaze uz velike dimenzije, tako da Sapphire RX Vega 56 Nitro+ zauzima dva i pol PCI utora i dugačka je 310 milimetara.
Uz te dimenzije dolazi i velika masa, tako da je Sapphire na karticu instalirao metalni backplate s RGB osvjetljenjem te u paket s karticom uključio svoj Nitro Gear držač kartice koji podržava karticu i sprječava mogući nastanak štete ako kartica visi, što može rezultirati slomljenim PCI utorom na matičnoj ploči ili samoj kartici. Lijepo je vidjeti da je Sapphire svjestan problema i rješenje uključuje uz samu karticu, dok mnogi proizvođači svoja rješenja prodaju zasebno.

Radeon Vega 56 Nitro 5
Sapphire Vega 56 Nitro+ ima tri ventilatora s dvostrukim kugličnim ležajevima, od kojih su dva vanjska promjera 92 milimetara, dok je srednji promjera 80 milimetara, uz dodatak dva PWM headera, tako da izravno na karticu možete spojiti ventilatore kućišta kako bi kartica mogla kontrolirati njihovu brzinu na temelju vlastite temperature.
Fanovi RGB-a neće ostati razočarani kupnjom Sapphire Nitro+ jer je kartica prepuna osvjetljenja koje je izvedeno prilično ukusno s obzirom na količinu istog. Uz ranije spomenuti RGB backplate, kartica na boku ima Sapphire RGB logo i naglaske oko vanjskih ventilatora koji karticu čine uistinu prepoznatljivom.
AMD-ove kartice su gotovo uvijek „gladnije“ od kartica zelenog tima i Vega 56 nije iznimka, tako da Sapphire za računalo s ovom karticom preporuča napajanje snage 750 W na kojemu će Vega 56 Nitro+ za napajanje koristiti dva 8-pinska konektora.

Radeon Vega 56 Nitro 1
Tijekom testiranja Vega 56 Nitro+ pokazala je iznimne termalne i akustične performanse uz temperaturu koja nije prelazila 60 stupnjeva na našem otvorenom testbedu uz korištenje tvorničke, prilično blage krivulje ventilatora. Zbog niske temperature je i boost radni takt bio visok te je rijetko padao ispod 1400 MHz na tvorničkim postavkama kartice, što je odlična vijest za one koji ne vole ručno overclockirati karticu i vole prepustiti kartici da sama odredi radni takt prema radnim uvjetima.

Testiranje smo radili s tvorničkim postavkama kartice pošto je sama vrlo učinkovito podizala radni takt i odlučili smo da testiranje radimo na 1080p rezoluciji zbog bolje usporedivosti rezultata te na 1440p rezoluciji, pošto je to idealna rezolucija za korištenje ove kartice. Dodatno smo testirali 2160p, odnosno 4k performanse u nadolazećem Final Fantasy XV sa standard presetom.
3DMark Time Spy koristili smo za testiranje DirectX 12 performansi Vege 56 te smo ostvarili rezultat od 6641 bod, što je odličan rezultat koji stavlja Vegu 56 bok uz bok s glavnim rivalom, GTX 1070 Ti. 3DMark Fire Strike rezultat od 17569 stavlja Vegu 56 iznad GTX 1070 Ti, iako ne za mnogo, tako da je teško odrediti pobjednika ovog dvoboja.

tablica Vega rezultata
Testiranje Unigineovim benchmark alatima radili smo na 1080p i 1440p rezolucijama, počevši s Heavenom na Ultra postavkama sa 8xAA u kojemu je Vega 56 ostvarila prosječni framerate od 79,6 FPS-a uz rezultat od 2006 bodova, dok je na 1440p rezoluciji ostvarila 50,9 FPS-a s rezultatom od 1281 boda. Unigine Valley na Ultra postavkama sa 8xAA rezultat na 1080p rezoluciji iznosi 75,1 prosječni FPS uz rezultat od 3141 bod, dok je na 1440p rezoluciji prosječni FPS iznosio 46 uz rezultat od 1924 bodova. Da vidimo koliko je Vega stvarno snažna pobrinuo se Superposition na Extreme postavkama. Na 1080 rezoluciji prosječni FPS iznosio je 30,03 uz rezultat od 4014 bodova, dok je na 1440p prosječni FPS pao na 17,36 uz rezultat od 2320, što je odličan rezultat ako ga usporedimo s rezultatom GTX 1070 Ti, koja zaostaje za Vegom 56 pošto DirectX 12 preferira AMD-ov hardver, odnosno AMD-ov hardver preferira DirectX 12 naspram ranijih inačica.
Ono što Vegu 56 čini boljom investicijom od GTX 1070 Ti je Freesync podrška jer su monitori s Freesync podrškom mnogo povoljniji od ekvivalentnih monitora s G-Sync podrškom, tako da je cijena ulaska u svijet gaminga na visokim frekvencijama osvježavanja daleko niža kod crvenog nego kod zelenog tima.
Overwatch je savršeno igriv i na daleko slabijim karticama, no na Vegi 56 smo vidjeli koliko igra može dobro izgledati. Koristili smo Epic preset te igri prepustili da sama odabere resolution scaling, tako da je igra konstantno radila na rezoluciji višoj od nativne, što je rezultiralo daleko oštrijom slikom. Na 1080p rezoluciji u prosjeku smo ostvarili prosječnih 102 FPS-a, dok smo na 1440p rezoluciji ostvarili 80 FPS-a, dok minimalni framerate nije prelazio 83 kod 1080p, odnosno 67 FPS-a kod 1440p rezolucije. Battlefield 1 testirali smo s Ultra presetom uz 100% resolution scaling na najvećem Conquest game modeu sa 64 igrača i iznenađujuće ostvarili još bolje rezultate uz prosječni framerate od 124 FPS-a na 1080p i 94 FPS-a na 1440p rezoluciji, što Battlefield 1 čini idealnom igrom za Vegu 56 uparenu s Freesync monitorom s visokom frekvencijom osvježavanja. Deus Ex: Mankind Divided na Ultra presetu uz isključen MSAA unatoč problemima s optimizacijom dao nam je igriv framerate na obje rezolucije: 72,7 FPS-a na 1080p i 50,1 FPS na 1440p rezoluciji, što znači da je uz malo igranja s postavkama moguće igrati igru i na 1440p rezoluciji. Final Fantasy XV Benchmark rezultati također su impresivni, rezultat testiranja u 1080p rezolucije s High presetom je 5024, što daje „Fairly high“ ocjenu performansi, odnosno Vega 56 nema problema s pokretanjem ove igre na visokom framerateu.
Dodatno testiranje radili smo na 2160p, odnosno 4K rezoluciji sa Standard presetom te nismo očekivali osobito visoke rezultate pošto ovo nije kartica koja je predviđena za AAA 4K gaming te iste nismo dobili uz rezultat od 3345 sa „Standard“ ocjenom performansi, što znači da je igru moguće igrati, no morate biti spremni na padove frameratea.
Sapphire Vega 56 Nitro+ je među najboljim, ako ne i najbolja verzija Vege 56 koja rješava većinu problema poput termalnih i akustičnih performansi uz stvaranje novih, poput velikih dimenzija i iznimne mase. Ako imate prostora u kućištu i dovoljno jako napajanje te želite na najbolji način iskusiti Vegu 56, ova kartica je savršen izbor. Osim performansi i izgled kartice je na nivou te će biti odličan dodatak svakom RGB buildu. Vega 56 idealna je za 1440p gaming uz Freesync monitor uz mogućnost 4K gaminga ako vam igranje AAA naslova na 30 FPS-a nije odbojno.
Nažalost, zbog trenutne nestašice i performansi Vege 56 u kripto rudarenju cijene su daleko previsoke, tako da preporučamo da pričekate neko vrijeme prije investiranja u AMD-ovu top arhitekturu.

Više informacija

  • Model: RX Vega 56 Nitro +
  • Ukupna ocjena: 4,0
  • Performanse: 4,4
  • Isplativost: 4
  • Dojam: 4
  • Proizvođač: Sapphire
  • Proizvodni proces: 14 nm
  • Frekvencija GPU-a / shadera / memorije: 1550 MHz/800 Mhz
  • Količina i vrsta RAM-a: 8 GB HBM2
  • Memorijska sabirnica: 2048-bit
  • Video izlazi: 2xHDMI 2.0, 2x Display Port 1.4
  • Plus: odlične temalne i akustične performanse, dodatni HDMI za VR, odlične mining performanse
  • Minus: Preblaga tvornička krivulja rada ventilatora
  • Ustupitelj i cijena: Sapphire www.sapphiretech.com 4.899,00 kn
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati



Pretraži Nabava.net portal za najbolju cijenu

Najbolje cijene za Sapphire RX Vega 56 Nitro+

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Sapphire RX Vega 56 Nitro+ - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.