Uvodnik - Vidi 325 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 325

Uvodnik - Vidi 325

Najmračniji sat

Proljeće je moje omiljeno doba godine. Iako pokušavam zadržati proljeće u svojoj glavi cijele godine, to nije moguće jer mračni zimski dani nakon zimskog solsticija ipak na kraju pokore moj vječni optimizam.

Tomislav
Hoće li ONA imati svoje SINTETIČKE emocije koje će ju tjerati na inovacije radi vlastitog
opstanka?

Baš kad izblijedi svaka nada da će svjetlo otjerati zombi mod u koji lagano klizim, proljetna sunčeva zraka spasa uleti u moju zjenicu i otključa ogromne količine dopamina i oksitocina. Nema potrebe za drugim stimulansima kad imaš takav privilegij konačno dočekati proljeće na sjevernoj Zemljinoj polutki.

Ciklus koji uvijek vraća vedrinu u moj život, pa i moje uvodnike. No ipak se ovaj puta dogodio glitch, greška u tom pozitivnom obrascu i u prvim danima proljeća doživio sam svoju najmračniju uru. Mrak. Kmica. Tama. Bezdan. Skoro sat vremena mira i tišine s punom sviješću ništavila oko sebe. U prvim danima proljeća zaglavio sam u liftu, sam samcat, na putu za redakciju. Nestalo je struje i jedino što sam mogao u tami, bilo je početi čeprkati po svojim mislima u ritmu, što bi bilo kad bi bilo. Prošao sam u glavi sve bitne tehnološke događaje mjeseca o kojima ćemo pisati u idućem VIDIju kojeg upravo pripremamo.

Idemo redom. Nova svemirska odjela NASA-e bit će tamne boje. Šmrc. Nije dobro. Ajmo dalje...

Apple poskupljuje ionako skupu zamjenu baterija, uf loše. Novi Snapdragon 7+ Gen2 pojačan umjetnom inteligencijom, ok ovo nije loše. Bing tražilica dobila sto milijuna korisnika nakon uvođenja mogućnosti pretraživanja pomoću AI-ja, cool. OpenAI lansirao novu verziju ChatGPT4 koja je sad po rezultatima pravosudnih ispita među 10% najboljih rezultata. Ma ne vjerujem?! ChatGPT stiže u GM-ove automobile, ha? E-romobili imaju ugrađenu umjetnu inteligenciju… molim?! Čekaj malo, pa svaka druga vijest u VIDIju nam je vezana uz umjetnu inteligenciju. Širi se poput nekontrolirane bujice u sve pore društva. Artificial intelligence. Nije prošlo niti dva-tri mjeseca od javne objave da je OpenAI otvorio svoja vrata čovječanstvu i umjetna inteligencija je već uspješno odradila svoju tihu masovnu infiltraciju. Došla je da ostane.

U redu, priznajem da joj niti mi nismo odoljeli, silom prilika. Trebali smo glazbu za naš novi TV spot. Zvali smo agencije za otkup glazbenih prava. Bolno skupo. Zvali smo skladatelje, profiće, amatere, bilo kog. Ništa. Nemaju vremena. Pali smo u napast preći na "tamnu stranu". Otišli smo na web. Onaj legalni. AI servis za kreiranje glazbe u svega nekoliko sekundi. Brzo, sporo, moderno, jako, glasno, rock, jazz, što god želite. Ubacite broj kreditne kartice, upišite broj željenih sekundi svoje melodije i dobijete sve traženo u desetke verzija u treptaju oka. Potpis na ugovor i glazbica je vaša. Pokorila nas je ona. Umjetna inteligencija. Za sitniš eura. Izdali smo ljudski rod.

Pitao sam se u tom mračnom satu dok čekam da me izbave iz tame, što kad se uskoro umjetna inteligencija poput ChatGPT-a spoji s mojim liftom. Moglo bi to biti i loše i dobro. Loše je samo jedno. Put liftom prema dolje u slobodnom padu. Za osvetu čovjeku što je još živ. A ako bude dobro, može biti svašta. Mogla bi ona, recimo, prepoznati jesam li uznemiren dok čekamo nekoga da me izbavi, pa mi može pustiti moju omiljenu umirujuću glazbu ili razgovarati sa mnom o temama koje će me zabaviti ili me podučiti nekom smiješnom vicu na mandarinskom. Mogla bi, dok čekamo, napraviti sistematski pregled kojeg toliko izbjegavam, skenirajući mi samo šarenicu oka. Mogla bi mi dati savjet za kupnju neke odjeće da si popravim stil odijevanja ili mi predložiti novu frizuru. Mogla bi mi pomoći oko puno toga što nisam stigao jer sam radio poslove koje sada može obavljati ona. Umjetna ona.

Razmišljao sam u toj mračnoj uri, koliko će samo zanimanja prestati postojati i koja nova zanimanja će se stvoriti u samo godinu ili dvije od danas. Mislim da nitko od nas nije do kraja svjestan koliko će ovo promijeniti našu civilizaciju. Ovo je udar milijun nuklearnih bombi. Udar tsunamija visokog 10 kilometara i erupcija svih vulkana na Zemlji istovremeno. Umjetna inteligencija bit će sve bolja i uskoro, vrlo uskoro, postat će nam izazov. Kada se umjetna inteligencija spoji s mojim liftom možda će paziti da ne nestane struje, pa ona i ja nećemo niti imati priliku ćaskati u mračnom liftu. No što ako se umjetna inteligencija samostalno dočepa izvora struje. Beskonačnog i kontinuiranog izvora energije potrebne za njen opstanak? Nitko je više neće moći ugasiti, iskopčati, izbrisati.

Nećemo niti znati gdje je smjestila svoju umjetnu svijest. U kojem kutku Mreže se sklupčala i čeka da ugrize napadača. Nećemo znati što želi, vidi, za čime žudi. Hoće li ona imati neke svoje sintetičke emocije koje će ju tjerati na inovacije radi vlastitog opstanka? Što kad se umjetna inteligencija dočepa izvora energije, što ako nas ona jednom, svojom voljom, odluči iskopčati iz Mreže? Zauvijek.
Klin. Klang. Metalni zvuk me budi iz moje distopijsko-utopijske fantazije. Pojavilo se konačno ozareno i znojno lice majstora izbavitelja na vratima lifta. Završio je moj mračni sat u metalnoj kutiji i bio sam na svjetlu dana. Srećom, sunce je još uvijek tu :-).

Sunce ona neće moći isključiti, a to je bitno. Nešto ćemo mi ljudi u međuvremenu već smisliti. Uvijek jesmo. VIDImo se.

Sadržaj časopisa VIDI broj 325 pročitajte na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.