Uvodnik - Vidi 323 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 323

Uvodnik - Vidi 323

Pravo pitanje

Budućnost je neizvjesna i teško je predvidjeti što će se dogoditi. Međutim, postoji nada da će budućnost biti bolja u mnogim područjima.

Tomislav
Upravo su pitanja, glupa i pametna, našu civilizaciju ganjala naprijed ili barem ukrug

 

Ovim dvjema brutalno iskrenim rečenicama odgovorio mi je svepopularni chatbot na moje pitanje o tome kakva je budućnost i hoće li biti bolje. Nije bio baš konkretan niti u daljnjem opisivanju onoga što je pred nama ali se odmah uhvatio za tu magičnu riječ. Nada. Nada je uvijek korisna prijateljica. Čak i za AI kakav je ChatGPT.

Lani smo pomoću ovog chatbota za VIDI napravili prvi članak koji je ponudio sasvim korisne sadržaje u izuzetno maloj jedinici vremena. U treptaju oka zasjali su moćni odgovori povezani s novim tehnologijama, programiranjem i različitim tehno skalamerijama koje su nam padale na pamet, a te odgovore smo nesebično podijelili sa čitateljima. U jednom trenutku se činilo da je došlo vrijeme kada imamo nekog tko konačno ima sve odgovore ili većinu njih. Konačno imamo nekoga tko zna više odgovora na više različitih tema od najpametnije osobe koju znamo u svom krugu poznanika, prijatelja i sveprisutnih gurua znanja. Tipkaj, pitaj, čitaj, tipkaj... odgovori se nižu i ne možemo vjerovati koliko različitih stvari ovaj virtualni neznanac zapravo „zna“. Jezik nije bitan. Taj zna sve.

Svatko je utipkavao nešto što ga muči i dobivao silinu rečenica s kojom se morao nositi. Istina je došla na vidjelo. No nije mi dalo mira da ga samo slušam i divim se njegovom sveznanju, želio sam biti iskren sugovornik u tom odnosu i pitat ga konačno: „Imaš li TI neko pitanje za mene?“. Muk. Kaže chatbot nakon dramatične sekunde iščekivanja: ja sam tu da odgovaram, ne postavljam pitanja.

Toooo. Iskra nade je zasjala u meni. To virtualno „inteligentno stvorenje“ se ipak razlikuje po nečemu ključnom od nas ne toliko pametnih ljudi. Ono ne postavlja pitanja. Niti glupa niti pametna. Nikakva. Nula. Ono nije znatiželjno. Ono, bar za sada, nije došlo do novih spoznaja u interakciji s nama ili s nekom drugom inteligencijom. Mirni smo. Barem za sada ostajemo vladari naše planete.

Upravo su pitanja, glupa i pametna, našu civilizaciju ganjala naprijed ili barem ukrug. Je li Zemlja zaista ravna ploča ili je možda ipak okrugla? Vrti li se ona oko Sunca ili svemir oko nje? Postoji li put do Indije preko Atlantskog oceana? Hoće li brodovi pasti preko ruba ploče u ponor? Je li brzina svjetlosti beskonačna? Ima li života poslije ili prije smrti? Sve to nas čini različitima od umjetne inteligencije kakvu sada susrećemo. Razmišljanje van kutije i redovnih okvira.

Pitati kad se nitko ne usudi. Kad svi šute, a vas muči jer nemate odgovor. Pitajte. Neprestano pitajte. Svaki novi odgovor će pobuditi u vama novo pitanje i onda ćete znati da ste još uvijek ljudsko biće.

Ono u čemu se kreatori AI/ML algoritama trude i u tome su sve bolji, jest napraviti umjetnu inteligenciju koja će biti barem korak ispred nas u predikciji, predviđanju. Predvidjeti pitanje i ponuditi odgovor prije no što ga izgovorimo. Ambijentalna rasvjeta iza naših ekrana sada može pratiti naše poteze u igri i prije no što pomislimo na njih, te će promijeniti svjetla upravo prema odigranoj sceni niti djelić sekunde kasnije, jer je umjetna inteligencija promatrajući scenu u igri na temelju tisuća prijašnjih situacija pretpostavila da ćemo odigrati baš taj potez.

Slavina u kuhinji će ponuditi onoliko vode koliko je zaista trebate za ono što radite, na temelju onih podataka koje prikuplja o vama i načinu korištenja vode. Kuhate li kavu, nećete dobiti litru vode džabe, ali niti samo decilitar ako kuhate juhu. Antena rutera će pratiti baš vaš uređaj ukoliko shvati da vi imate prioritet u podatkovnom prometu koji vam treba.

Nije li to ono što oduvijek želimo? Da netko ili nešto zna što nam u tom trenutku treba i servira nam bez previše pitanja.

Ovogodišnji CES je ponudio odgovore na ono što ljude zanima. Upravo to je bila većina onog što se nudilo na ovom sajmu. AI na svakom koraku, a zdravlje, zabava i mobilnost, trozubac su koji bode našu maštu i generira tisuće inovacija različitih novih startupova, koji hodočaste u ovu tehnološku meku baš kao srednjovjekovni hodočasnici na putu u Svetu zemlju, tražeći odgovore i nadu. Na putu za nadu u bolji život. Sveznajući ChatGPT AI kaže dakle da nade ima, a zadnja njegova zaključna rečenica u tom odgovoru na moje pitanje s početka glasila je: Svi zajedno moramo raditi na rješavanju ovih izazova kako bismo stvorili bolju budućnost za sve.

Zajedno? Na što je mislio? Na nas ljude? Na nas ljude i umjetnu inteligenciju? Što je to bolja budućnost uopće? Je li to bolja budućnost za umjetnu inteligenciju? Mogu li ja prestati postavljati pitanja? Ne. Nikad. Baš to me i čini čovjekom. Vrlo znatiželjnim čovjekom:-). VIDImo se.

Sadržaj časopisa VIDI broj 323 pročitajte na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.