Uvodnik - Vidi 304

Uvodnik - Vidi 304

Harmonija sreće

Glazba je nešto što nas usrećuje i svijet vjerojatno ne poznaje ljudsko stvorenje kojemu njemu draga glazba neće stvarati ugodu.

tomislav vidix

Novi akustični podražaji izazov su za naš mozak i neprestano ga pomlađuju

Čak i ako ne možete ništa čuti jer vam je slušni živac oštećen, osjećat ćete vibracije na koje će vaš mozak reagirati.

Mozak voli glazbu, možda čak i više od čokolade ili kave ili štogod željno iščekujete ujutro kad se namrgođeno probudite...

Tonovi različitih frekvencija i intenziteta koji često u određenom skladnom nizu i ritmu čine harmoničnu melodiju zapravo su najukusnija hrana za naš mozak.
Čini nas sretnima kad nam lijepi zvukovi klize kroz naše ušne kanale tapkajući po ušnom bubnjiću prepuštajući na kraju slušnom živcu da to pretvori u električni impuls koji juri prema našem mozgu.

Kako je to moguće? Ne znamo. To je zapravo misterij. Što nam stvara tu harmoniju sreće? Glazba je očito bitna za naš život, no je li postojala i prije našeg dolaska u ovu dimenziju?

Postoji više znanstvenih istraživanja koja pokazuju da slušanje glazbe koju volimo smanjuje razinu kortizola, nezgodnog hormona koji se povećava u stanju stresa.

Poznato je i to da svoje glazbene ukuse većina oblikuje u mladenačkim danima do kasnih dvadesetih godina i da se često u odabiru glazbe vraćamo upravo tom žanru i poznatim melodijama koje stvaraju zadovoljstvo.
No, za pravo bildanje mozga je bitno izložiti ga, kažu, novim zvukovima i harmonijskim nizovima. Takvi novi akustični podražaji izazov su za naš mozak i neprestano ga pomlađuju, čineći ga sposobnijim da bolje pamtimo ili kontroliramo druge kognitivne procese.

Dakle, za bolje pamćenje i higijenu mozga okrenite se novim ljetnim hitovima, naravno u žanru kojeg volite.
Iako je svemir, kažu znalci, nastao u svega djeliću sekunde vremena kako ga mi mjerimo i doživljavamo, zvuk je nekako morao biti rođen s njim pa stoga i glazba.

Iako se zvuk nije mogao širiti vakuumom, akustični podražaj je nešto na što reagiraju sva živa bića pa želim vjerovati da je glazba tu oduvijek, od početka vremena.
Sviranje instrumenta ili bar nekoliko početnih lekcija omogućit će vašem mozgu da s vremenom rješava vrlo kompleksne zadatke koje se čine nemogućim na samom početku. Primjerice, pozicioniranje prstiju i ruke na žici ili tipki klavijature te usporedno praćenje notnog zapisa i ritma u početku će se činiti nemogućim.
No, s vremenom ćete svladati tu akrobaciju i mozak će vam reći hvala.

Kada sam kao mali čovac počeo učiti svirati klavir jednom rukom mislio sam da ga je nemoguće svirati s obje ruke i da to nikad neću svladati. Oni koji su učili svirati klavir ili neki drugi instrument znaju o čemu pričam.

Frustracija je to malog čovjeka u vrijeme dok ti se i držanje olovke koja uredno ispisuje slova u školsku teku čini pothvat vrijedan divljenja, od tebe očekuje da prstima kreiraš mile zvukove.
Nakon dosta dana i mjeseci vježbanja na meni neobjašnjiv način mozak je počeo sasvim solidno upravljati dvjema rukama koje su svirale različite tonove različitim ritmovima istodobno. Uz tu svladanu vještinu moj mozak je slušao i reproducirao ono što sam brljavio po klavijaturi. Možda je baš to i razlog što danas jako volim glazbu.

Onaj razumni dio mozga odlučio je ipak prodati klavir i usrećiti neko drugo dijete, čiji mozak ima kapaciteta pružiti svijetu ljepšu melodiju i veće zadovoljstvo slušateljima.

Zato vam pred ljetni odmor želimo dati poticaj da u vrtu, šetnji ili na plaži stavite dobre slušalice u svoj slušni pogon i poklonite svom mozgu dobar trening, šaljući mu dobre vibracije.
Test svega što vrijedi na tržištu napravili smo uživajući uz glazbu koja je, bolje ili lošije, izlazila iz 12 različitih slušalica koje smo pribavili. Iako je odabir najboljih slušalica i najbolje reproduciranog zvuka možda subjektivna disciplina, nastojali smo biti iskreni i objektivni da vam ukažemo na one za koje mislimo da su zaista dobar odabir.

Ovaj mjesec možda najljepša melodija bila je za mene veselje učenika i studenata koje smo obišli širom Hrvatske kako bi im podijelili VIDI X učionice. To je glazba koja će dugo odzvanjati u mojim ušima, a veseli me da ono najbolje tek dolazi.

VIDImo se još jednom u ljetnom dvobroju prije zaslužene ljetne pauze:-)

 

Sadržaj časipisa Vidi 304 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.