Uvodnik - Vidi 284

Uvodnik - Vidi 284

Revolut(c)ija

Možda najuzbudljiviji trenutak u proteklom mjesecu za redakciju VIDI-ja, je osim obilježavanja 25 godina izlaska prvog broja dragog nam časopisa, bio trenutak kada smo prvi od medija usporedno testirali novu generaciju prijenosa mobilnih podataka.

Tomislav Kotnik Vidi25tribes za web uvodnik IMG 2373

To je još prije samo 10 godina bila daleka budućnost, a danas standard ispod kojeg ne želimo ići

U našim rukama je zabljesnuo superbrzi prijenos dugoočekivane pete generacije-5G.
Nagovorili smo dva najveća telekoma da baš nama daju tu priliku da napravimo prvi usporedni test 5G brzine u Hrvatskoj.
Uzeli smo nekoliko dana i obišli točke na kojima su naša dva najveća operatera rekla da možemo okušati brzine koje će nas zadiviti. Uzeli smo i „stari“ 4G smartphone da bismo vam usporedno dočarali brzinu, što ste vjerojatno već mogli vidjeti na našem Twitteru, Instagramu i Facebooku, ali cijeli test ćete moći pogledati tek u ovom VIDI-ju. Ujedno, kao što sam to već ponosno napisao, to je zaista prvi usporedni test 5G brzine južno od Alpa sve do Egejskog mora, stare i nove generacije.
Prošlo je već dva desetljeća u kojima smo pratili velike promjene od kada smo s jednostavnih tekstualnih SMS poruka skočili do neviđenog komfora online igranja Fortnitea ili gledanja zadnje sezone Igre prijestolja baš na zidinama King's Landinga. To je još prije samo 10 godina bila daleka budućnost, a danas standard ispod kojeg ne želimo ići.
5G je, za razliku od prijašnjih generacija, nešto o čemu se pričalo puno prije no što se našao na tržištu i izazvao je puno sumnji o tome ne pretjeruje li se s njegovim dolaskom te dobrobiti koju će zapravo donijeti.
Koje će promjene on donijeti u našim životima još ne možemo ni zamisliti, a one će zasigurno biti velike i stvoriti potpuno nove biznise. Svi trljaju rukice u telekom industriji, ali i industriji usluga, jer kombinacija koje će biti pogonjene 5G brzinama će biti bezbroj.
Osim što će ljubiteljima online igranja sada svaki lag biti smanjen na minimum, a download filmova odvijat će se u sekundi, najvažnije je to što će milijarde novih uređaja sada moći ući u naš svijet kako bi postali dio naših života, a da toga nećemo biti ni svjesni. Osim naših mobilnih uređaja, na 5G će se spojiti potpuno novi svjetovi naših novih životnih pratitelja. Samovozeći auti, kuće, roboti dostavljači, uređaji u pokretu svake vrste i svi oni koji će pritom trebati komunicirati međusobno, a da im čovjek pritom ne zatreba, sada će imati otvoreno igralište.
Samsung S10 5G, Huawei, LG V50 ThinQ, Oppo Reno 5G, Xiaomi Mi MIX3, svi oni su već spremni jer uglavnom koriste već dvije godine staru platformu Snapdragon 855 uparenu s novim 5G modemom Snapdragon X55. U Americi i Velikoj Britaniji svi veliki telekomi već intenzivno nude komercijalnu 5G uslugu, pa vjerujem da ni naši neće dugo čekati.
Druga važna tehnološka stvar koja se u tišini rola i koja mijenja naše navike je preobrazba plaćanja i korištenja bankarskih usluga kakve smo do sada poznavali, pa je sama vijest da je Revolut tijekom ovog ljeta u Hrvatskoj osvojio 30.000 novih korisnika iznenadila čak i najveće optimiste i fanove Fintecha. Banke koje razmišljaju brzo pokazale su da i djeluju tako, pa danas neke imaju vrlo napredne servise kojima žele reći da ih Revolut(c)ija neće zateći nespremne. Druge banke dinosauri, koje neće biti spremne, morat će kupiti ove manje ili će se ugasiti jer nove generacije korisnika ne zanima kako se transferiraju plaćanja niti su odani nekom brandu posebno. Zanima ih samo da to bude praktično, sigurno i jeftino.
Dani su kraći, pa je i vrijeme igranja svakako pred nama. Napravili smo malu slatku usporedbu dvije relativno jeftine konfiguracije koje se mogu natjecati za titulu gaming konfiguracije. Jedan AMD, drugi Intel. Jedan crveni, drugi plavi. Vječna borba, ali tko je pobjednik? Nije važno, no nama je bilo bitno da su oba cijenom ispod psihološke granice od 5555 kn.
Uskoro je pred nama naš najveći godišnji događaj, koji smo na inicijativu Rimac Automobila i njihova osnivača Mate Rimca pokrenuli s našim najvećim znanstvenim Institutom Ruđer Bošković nakon nekoliko godina stanke. VIDI e-novation Awards prvi je natječaj za visokotehnološke nagrade i uskoro će „osvijetliti“ one koji će za nekoliko godina postati ponos naše zajednice kao što su danas Rimac Automobili, Nanobit, Byte Lab i mnogi drugi koje smo prepoznali kada su bili u samim počecima svoga uspona.
VIDImo se za mjesec dana s brojem koji će najaviti naš novi (super tajni :-) projekt X! Dakle, možete biti sigurni da vam s nama nikad neće biti dosadno.

Sadržaj časipisa Vidi 284 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.