Uvodnik - Vidi 280

Uvodnik - Vidi 280

Privid

Tiha patnja svakog svjetskog pilota drona koji drži do sebe i svojih umijeća pilotiranja ovih dana definitivno je postao headset, ili bolje reći naočale, Orqa FPV.One.

Urednik Tomislav Kotnik

Sada su VR-ovi puno bolji i cijenom pristupačni svakom osviještenom tehno freaku

  Dok pišem ovaj uvodnik, kampanja na Kickstarteru koju je kreirala mlada tehnološka tvrtka iz Osijeka premašuje očekivanja čak i samih kreatora kampanje za čak 650%, čime su 27 dana prije kraja kampanje daleko premašili cilj onog što su željeli prikupiti.
Novac koji će na Kickstarteru biti prikupljen svakako će ekipa u Orqi upotrijebiti za još bolji razvoj ovog uređaja, ali ono što su dobili ovom kampanjom je pozornost svih profesionalnih pilota dronova koji će definitivno postati njihovi kupci. Dečki koji su razvili Orqu FPV nisu slučajno došli do ovog uspjeha i dobro su se pripremali za kampanju iako su navodno uložili svega 300 EUR. Naime, o jednom od članova tima, Ivanu Jelušiću, pisali smo još 2015. godine kada je bio na drugom zanimljivom i inovativnom projektu u:Plug, a lani smo Ivana prepoznali i uvrstili na našu listu „30 ispod 30“ u kojoj smo prezentirali ambiciozne ljude mlađe od 30 godina, za koje smo vjerovali da od njih možemo očekivati nešto bitno na području razvoja tehnologija. Eto, dogodilo se – naša lista nadolazećih zvijezda pokazala se proročanskom. Orqa više nisu samo naočale, Orqa je postao inkubator raznih dobrih ideja koje će ekipa izbaciti u idućim godinama, ako dođu do ozbiljnijeg kapitala i Osijek zaista staviti na svjetsku kartu svjetski bitnih inovativnih ekosustava. Još prije 4 godine u VIDI-u smo pisali reportažu o osječkim tehnološkim tvrtkama i nazvali njihov poduzetnički centar Slavonica Valley, aludirajući na poznatu kalifornijsku dolinu. Očito smo rano prepoznali da se tamo kuhaju dobre stvari koje mirišu na sve bolje i bolje tehnološke avanture.
Iako se čini da je hype oko naglavnih uređaja za virtualnu stvarnost u svijetu pomalo splasnuo, to ne znači da se njihov razvoj zaustavio. Dapače, sada su VR-ovi puno bolji i cijenom pristupačni svakom osviještenom tehno freaku. Već za 4000-5000 kn možete si priuštiti primjerice Oculus Quest sustav sa širokim vidnim poljem i naprednim vlastitim sustavom za praćenje pokreta po principu inside-out, za razliku od prijašnjih verzija koje su se isključivo oslanjale na vanjske bazne stanice, i što je najbitnije, potpuno je bežičan što će biti trend koji će vjerojatno biti dominantan. Osim odličnih igara pripremljenih za VR okruženje, poput Fallouta 4 i Dooma, na VR-ovima možete uživati i u Google Earth VR-u, no ovaj specifični sadržaj će se tek početi stvarati pa će se ovakvi uređaji kroz koju godinu vjerojatno naći u svim našim školama i fakultetima kojima je stalo do svojih učenika i studenata. VR će pokoriti i tvrtke koje imaju vlastite sustave za trening osoblja prije no što ih pošalju u pravo, radno, zahtjevno industrijsko okruženje. Što bi, recimo, za takav sustav dali ljudi koji su morali u Černobilu osamdesetih godina prošlog stoljeća rješavati onaj stravični incident u kojem su ozlijeđene tisuće ljudi. Zasigurno bi pomoću VR-a brže došli do zaključaka kako u opasnom labirintu oštećenog nuklearnog postrojenja naći pravo rješenje uz što manje žrtava.
VR će sigurno biti široko rasprostranjen jer će dolaziti sve bolji uređaji, a cijena će padati i dalje, kako to biva sa svakom tehnologijom. Najbolje će u svemu profitirati kreatori sadržaja. Liječnici će prije operacije ulaziti u „naše“ tijelo testirajući neki operativni zahvat prije no što odluče uzeti robotski skalpel u ruke, vojni piloti će pilotirati letjelicama iz svojih naslonjača u vojarnama, što već čine i danas, arheolozi će istraživati brodske olupine na dnu oceana iz svojih muzejskih ureda. Možda će autoškole željeti imati ovakav uređaj prije no što polaznike puste u svoja vozila na cestu, no možda će ipak puno prije nestati potreba za vozačkom školom kao potpuno nepotrebnom obukom.
Naime, ovaj mjesec Volvo je u testni rad pustio svoj autonomni robotski kamion Vera koji je samostalno došao do lučkog teretnog terminala blizu Goeteborga te istovario kontejner koji je prethodno utovaren na 40 kilometara udaljenoj utovarnoj točki, krećući se precizno javnom cestom sve do cilja, ne radeći niti jedan prometni prekršaj.
Tehnološki događaj mjeseca u svijetu svakako je najava Facebooka da uvede vlastitu kriptovalutu zvanu Libra od početka 2020. godine. Iako su mnoge svjetske vlade odmah objavile da je to nedopušteni shadow banking koji neće dozvoliti niti jedna vlada koja želi kontrolirati svoj monetarni sustav, sigurno je da će Libra biti svojevrsni zamjenski novac i učiniti revoluciju u mikro transakcijama kada se dogovore kako to regulirati.
Kako je ljeto počelo, znamo da razmišljate o laganim stvarima koje ćete ponijeti na vaše putne avanture. Zbog toga smo, za one koji će putovati, u Vidilabu testirali 8 laptopa do 2 kilograma težine, vrijednih naše pažnje, kako bismo vam rekli što vrijedi kupiti a što zaobići. Ima još puno toga što će vas, sigurni smo, zabaviti u ovom broju, a mi se VIDImo još jednom prije naše zaslužene ljetne pauze!

Sadržaj časipisa Vidi 280 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.