Uvodnik - Vidi 278

Uvodnik - Vidi 278

Uski prolaz

Nakon svjetske premijere najnovije tehnološke zvijezde tvornice električnih bicikala Greyp, dobili smo ekskluzivno pravo da upravo taj najnoviji i to najjači model G6 prvi dovučemo sebi u redakcijski brlog i testiramo ga kako inače testiramo u VIDILAB-u svaki drugi hardver, bez asistencije službenih Greyp zaposlenika, onako sebi po volji i potpuno detaljno.

Urednik Tomislav Kotnik

Hrvatska pokrivena Narrow band IOT mrežom, zvuči potpuno spektakularno

  Iako je vremenska prognoza tih dana bila zaista loša, uhvatili smo nešto dobrog vremena i zaputili se do jezera Rakitje pored Zagreba kako bi ovaj gadget testirali u uvjetima za koje je i namijenjen. Blato, voda, kamen, zemlja… dali smo mu sve da udovoljimo njegove vozne apetite i ono što je bitno dokumentirali smo snimajući ga s čak 8 različitih kamera.
Snimali smo vožnju Garminovom kamerom VIRB 360 radi čega sada možete na našem Vidilab kanalu na YouTubeu, vidjeti test novog Greypa prvi puta u svijetu snimljenog u sferi od 360 stupnjeva. Bila je to ujedno i prilika da testiramo kamere koje su se našle u našem ovomjesečnom testu akcijskih kamera.
Iako smo snimali svim vrstama kamera sa zemlje, iz ruke, iz zraka, Greyp je preko vlastitog smartfona i svojih ugrađenih kamera bilježio baš sve što smo s njim radili i eksperimentirali. Većina tih informacija vjerojatno će ostati zauvijek pohranjena kao dio ogromnog mora podataka koje će svi Greyp bicikli slati u svoju jedinstvenu bazu kako bi se analizirali i prema tome kreirali neki novi modeli, a preko OTA sustava svi Greypovi u svijetu ma gdje bili trenutno će dobiti softverske nadogradnje. Greyp na sebi ima mnoge senzore koji preko Central Intelligence sustava prikupljaju podatke i preko e Sim kartice bežično šalje u cloud. Taj mali CIM modul zapravo je malo računalo koje pogoni ARM procesor i sadrži 16 GB memorije za pohranu video snimki koje prikuplja s prednje i stražnje kamere. Ovakav bicikl na sebi može nositi desetke senzora čak i onih koji se tek trebaju osmisliti prikupljajući nevjerojatan set korisnih podataka, od meteoroloških uvjeta na terenu, zagađenja zraka u okolišu kojim se prolazi, do telemetrijskih podataka o samom biciklu, poput preostale snage u baterijama, tlaka u gumama i opterećenja na osovinama. Možda će prikupljati zdravstvene podatke ako se na ručke primjerice ugrade senzori koji mogu prikupljati informacije koje vozač nesvjesno šalje preko dlanova kojima drži upravljač, od srčanog pulsa do znoja iz kojeg je moguće analizirati još desetke drugih vrijednosti. Sasvim je jasno da smo testirali do sada najveći i najuzbudljiviji IoT uređaj koji je napravljen u našim krajevima pa ga ne doživljavamo kao konkurenciju već postojećim e-biciklima na tržištu, već vrlo moćnim tehnološkim gadgetom koji će tek u budućim godinama pokazati svoje prave vrijednosti ako će dečki u Greypu uspjeti biti originalni kao i do sada, a možda im i ove naše ideje o mogućim senzorima malo pomognu u tome. :)
Zato vijest da je zahvaljujući jednom telekomu tijekom travnja konačno cijela Hrvatska pokrivena Narrow band IOT (NB IoT) mrežom zvuči potpuno spektakularno. Upravo taj „uski prolaz“, zapravo frekvencijski pojas jeftine ili čak besplatne komunikacije, otvara mogućnost da IoT uređaji preplave cijelu Hrvatsku i povežu se u smislenu cjelinu. Uz već postojeću svjetski vrlo popularnu Sigfox mrežu, koja je zahvaljujući jednoj hrvatskoj tvrtki već prisutna kod nas, Hrvatska ima prazno polje da zasadi tisuće inovacija baziranih na IoT-u koje se mogu proizvesti u nekoliko sljedećih godina i osvojiti svijet.
Naravno treba biti oprezan u toj euforiji jer Cisco navodi da čak 3 od 4 IoT projekta zapravo vrlo brzo propadne ili nikad niti ne zaživi, ali ako već sada znamo da IoT uređaja ima više nego li ljudi na zemlji te da će ih do 2020. godine biti čak 20 milijardi, onda je jasno da je za sada nebo granica.
Koliko to može daleko otići probali smo vam dočarati u priči o tzv. „Silicijskoj dolini sjevera“ kako joj tepaju, a koja se nalazi u kanadskom Kitcheneru pored velikog Toronta i poznatog sveučilišta Waterloo. Naš Zagrepčanin Bero Vrbanović (Berry Vrbanović), gradonačelnik Kitchenera koji nam je dao ekskluzivni intervju, već drugi mandat vodi ovu progresivnu „dolinu“. On je s neopisivom preciznošću ostvario prije 10 godina zacrtani plan da preobrazi usnuli gradić sa svega 100 milijuna dolara prihoda cijelog gospodarstva te privuče čak 1,4 milijarde dolara kapitalnih investicija. Političari su tamo u službi građana i naroda te samo omogućuju inovativnim tvrtkama da ostvare svoje vizije.
U ovom broju u našoj rubrici Posao snova svakako pročitajte inspirativnu priču o glavnom razvojnom inženjeru poznatog i uspješnog Bellabeata. Naime. u ovom mjesecu se održava poznati sajam poslova Job Fair na zagrebačkom FER-u na kojem je upravo prava prilika da tradicionalno zajedno sa studentima istražimo koji su to tech poslodavci koji će ponuditi posao snova o kojemu ćemo i mi pisati. VIDImo se!

Sadržaj časipisa Vidi 278 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.