Uvodnik - Vidi 267

Uvodnik - Vidi 267

Posao snova

Otkad se rodimo, netko brine o tome što ćemo raditi i od čega ćemo živjeti. Sanjarimo o poslovima koji možda neće ni postojati kad odrastemo. I onda se desi da radimo poslove koje nismo ni sanjali, ali ih radimo kao u snu. Neki u lošem, a neki, na sreću, u jaaako dobrom snu.

Urednik Tomislav Kotnik

Bitno je samo da je drugačiji i otkačen, ostalo ćemo ga mi naučiti

Neki uživaju u njemu, a neki baš i ne. Navodno čak
75 % ljudi s vremenom zamrzi svoj posao, ali ga i dalje rade jer se ne usudi izaći iz tog lošeg sna. Koje je zanimanje baš ono u kojem ćemo uživati?
U Italiji se počelo eksperimentirati s uzgojem biljaka, pa čak i jednostavnijeg povrća, poput cikle ili čak jagoda, ispod morske površine. Dakle, inventivni Talijani uronili su na dubinu od 7-10 metara kupolu od specijalne acrylic tkanine koja propušta svjetlo koje pomalo grije unutrašnjost te biosfere, ali ne propušta zrak kako bi stvorila zračni džep uhvaćen pri potapanju u more, na čijem su dnu u vazama posađene biljčice. Na svodu kupole tog polu-balona nakuplja se kondenzat, koji potom pada do biljaka i daje im potrebno navodnjavanje. Temperatura je na toj dubini uglavnom postojana, a pesticidi nisu potrebni jer je okruženje odvojeno od okoliša i nepovoljno za nametnike i njihovo razmnožavanje. Nakon godina eksperimentiranja i uništenih podvodnih vrtova uklonili su sve pogreške i kreirali impresivan kompleksan sustav daljinskog upravljanja ventilacijom, unutarnjim i vanjskim kamerama, pa čak Wi-Fijem i interkomom u svim biosferama koje su razvili ispod vode.
Jedino što te podvodne farme sada trebaju jesu scuba-ronioci, ratari novog doba s bocama za ronjenje na leđima i s nešto znanja o korištenju visokih tehnologija kako bi ponekad prilagodili parametre tog ICT sustava koji pazi da sve održi ispravnim. Tko je i kada predvidio takvo zanimanje? Koliko će još takvih biti stvoreno u samo nekoliko idućih godina? Nijedno ministarstvo rada na svijetu to neće nikad moći dokučiti niti predvidjeti.
Hrvatske tehnološke tvrtke nude sve više zanimanja koja izgledaju kao posao snova, o čemu smo počeli i pisati u našoj rubrici IT karijere – zanimanje iz snova.
Job fair je postao događaj gdje danas morate biti ako ste student ili onaj tko studente želi zaposliti. U zaista prostranim hodnicima zagrebačkog FER-a natiskalo su se ove godine čak 103 IT poslodavca iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta koji nude neke lijepe snove mladim umovima. Jedini je problem što sanjara nema onoliko koliko bi tvrtke željele.
Na reklamnom panou jednog mog prijatelja koji izlaže na tom sajmu piše samo „Budi drugačiji“. Pitam ga što mu to znači i s kakvim točno vještinama ili naučenim tehnologijama treba čovjeka kojeg bi zaposlio, no on na moje iznenađenje odgovara: „Nije mi to bitno. Bitno mi je samo da je drugačiji i otkačen, ostalo ćemo ga mi naučiti.“ Gledajući natiskane štandove na ovogodišnjem Job Fairu, vjerujem da IT tvrtkama ništa više nije preostalo nego da kažu: dođite nam, ma tko bili, ako imate volju za učenjem i ambiciju za stvaranjem, a ostalo ćemo obaviti mi.
Ove godine smo mi, kao VIDI, na Job Fairu nastupili, naravno, u našem stilu. Istraživački, ali sa zabavnim detaljem.
Pozvali smo, naime, studente da testiraju zanimljivi hardver koji smo im donijeli i da baš kao pravi istraživački novinari u ime VIDI-ja bar na jedan dan testiraju IT poslodavce koji nude svoje lijepo upakirane snove studentima da izgrade uzbudljive IT karijere u njihovim tvrtkama. Neke od njihovih priča koje smo nagradili naći ćete u našim web izdanjima.
Svoju RGB konfiguraciju, koja krasi naslovnicu broja koji držite u rukama, izložili smo na Job Fairu. Bila je pravi mamac za one koji su se poželjeli Božića prije ljeta jer su kroz stakleno kućište studenti mogli, zbog posebno ugrađenog LED osvjetljenja, jasno razaznati svaku komponentu superstroja ovog mjeseca. Zbog velikog interesa čitatelja stavili smo ga čak i kao naslovnu temu. Takve konfiguracije postale su novi hit u svijetu desktop PC-ja i nema proizvođača komponenti koji već nije ugradio bar malu ledicu u neki svoj dio, makar se radilo i o RAM-u. Svjetlo je čovjeku važno i stvara ugodne emocije. Naše oko razaznaje preko 2000 nijansi različitih boja i one mogu pozitivno utjecati na naše raspoloženje, koncentraciju i inspiraciju, ali čak i na dublje aspekte zdravlja. Možda je to razlog iz kojeg smo toliko boje stavili na ovu naslovnicu – da bismo vam ukrali pogled i pobudili dobre emocije u mjesecu u kojem čekamo ljeto. VIDImo se uskoro, za mjesec dana, u prvom ljetnom broju.

Sadržaj časipisa Vidi 267 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.