Uvodnik - Vidi 265

Uvodnik - Vidi 265

Sasvim osobni dim

Ovaj mjesec je bio neočekivano zanimljiv. Prije nekoliko dana pozvali su nas u jednu veliku modernu tvornicu koja proizvodi „ono što se javno ne reklamira“, kako bismo vidjeli visokorobotizirani hi-tech sustav praćenja i označavanja proizvoda, od trenutka kada je biljka ubrana na nekom sunčanom polju, do trenutka kad ga ljubitelj udisanja dima (ne) odluči kupiti.

Urednik Tomislav Kotnik

Podaci koje ste ponudili Facebooku već žive vječno u nekom virtualnom jezeru podataka

Zaista me je impresioniralo da već sada postoji sustav praćenja kojeg svi „pljugeri“ možda nisu sasvim svjesni. Naime, točno se zna što su naši prijatelji pušači kupili na kiosku i koju mješavinu raznih supstanci oralno uzimaju tog dana i to na razini svake kutije. Naravno, da sam zdravstveno osiguranje bio bih radi toga jako sretan jer je nestalo vaše pravo na vaš sasvim osobni dim. Do sada je to zanimalo samo carinsku upravu, no sada je priča malo dublja.
To je naime vrlo vrlo osoban podatak i nije to neki hir ove tvornice. To je zadatak kojeg im je dala Europska unija kojeg su ovi inovativni inženjeri tehnološki riješili među prvima u Europi za što im svakako treba dati priznanje.
Ovo je naime Facebook, ali u stvarnom životu, iz kojeg se ne možete isključiti niti na kojem možete izbrisati račun. Prikupljanje podataka neće se zadržavati samo na poročnim proizvodima poput cigareta, već će se uskoro pratiti apsolutno sve što konzumiramo, od hrane do lijekova, od vode do možda kvalitete zraka koji udišemo na ruti kojom šećemo do posla ili onoga što ispiremo u wc-u ili bacamo u smeće. Big data i machine learning sada već povezani pod zavodljivo-mistificiranim nazivom cijele nove industrije, Artificial intelligence, znat će točno s kakvim ljudskim materijalom raspolaže svaka ulica, grad i država. Prema tome će nam oni koji time upravljaju, baš poput Facebooka, kreirati ono što misle da trebamo vidjeti i živjeti.
Facebook će kao „društvena“ mreža, nakon što je priznao prodavanje osobnih kontakata desetina milijuna ljudi korporacijama bez lica i političarima bez savjesti, možda završiti svoje putovanje, a možda i neće. No bez obzira na to, podaci koje ste mu ponudili već „žive vječno“ negdje u nekom virtualnom jezeru podataka. Nemojte to uzeti osobno. Jer na to ste svjesno pristali kada ste otvarali Facebook račun. Facebook vas nije želio učiniti boljim čovjekom i približiti vas prijateljima, već vam ponuditi istinu onih koji su za to platili.
Ono što je bitno jeste da sada možete biti mirni, jer ionako ništa ne možete promijeniti. Zanimljivo je da se baš ovih dana pojavila snimka iz lipnja 2010. godine kada se Steve Jobs pomalo proročanski govoreći na D8 konferenciji o osobnim podacima kojima barata Apple, ogradio od drugih tech poduzetnika iz Silicijske doline. Tada je naglasio da je njemu, a time i Appleu, iznimno bitna sigurnost korisnika i da nikada neće dozvoliti da aplikacije same uzimaju podatke o primjerice lokaciji, a da sam Apple ne pita svaki puta iznova korisnika želi li toj aplikaciji ponuditi svoj osobni i vrlo privilegirani podatak. Jobsu se još jednom mora priznati genijalnost u ranom prepoznavanju vrijednosti koje će običnom čovjeku biti bitne. Pitanje je samo brzine te spoznaje za sve nas ostale.
Brzina je baš ono što je obilježilo našu hrvatsku hi-tech industriju ovog mjeseca i to na globalnoj razini. Mate Rimac je na sajmu u Genevi predstavio najbrži električni automobil na svijetu, Concept Two, koji je zadivio cijelu planetu, kao i činjenica da otvara tvornicu u Kini, što svakako nikoga u svjetskim brandovima autoindustrije ne može ostaviti ravnodušnim. Za razliku od Facebooka, volio bih da takav auto zna baš sve o meni, ako ikad dođe do mojih podataka, pa da me poželi upoznati kad budem u njegovoj blizini.
Zagrebačka tvrtka Amphinicy Technologies napravila je pak softver za Europsku svemirsku agenciju koji 20 puta brže downloada podatke sa satelita od onog koji trenutno koristi NASA. Mi smo, što se tiče brzine, u ovom mjesecu u našem VIDILABU sproveli nevjerojatnih 125 testova na procesorima i grafičkim karticama kako bismo dali odgovor koju kombinaciju procesora i grafičke upariti kako ne biste bacali novac na ponekad preskupe procesore iz kojih nećete moći izvući njihove pune performanse i dobiti željenu brzinu. Budući da je test prilično jedinstven, objavit ćemo ga i na engleskom jeziku kako bi ga mogli vidjeti i sami proizvođači grafičkih kartica i procesora, kao i lani kada smo stvorili mali mit o tada novom AMD Ryzenu u srazu sa Intelom.
Inače, ovaj mjesec je za nas poseban jer smo izdali prvu knjigu o radu s micro:bit računalima koja su podijeljena na klupe 40.000 učenika, pa će učenici konačno imati vrhunsku knjigu koja će im pomoći kreirati zanimljive projekte sa računalima koja su već dobili, a o kojima ćemo naravno pisati u našim medijima.
I na kraju, ne manje važno, je poklon DVD sa dvije fantastične epizode serijala „Into the Universe with Stephen Hawking“ koji vam dajemo povodom odlaska jednog od najvećih umova čovječanstva.
Uživajte dragi naši u novom broju i naravno, VIDImo se uskoro u mjesecu koji prethodi početku ljeta:-)

Sadržaj časipisa Vidi 265 potražite na ovom linku!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.