Uvodnik - Vidi 249 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Uvodnik - Vidi 249

Uvodnik - Vidi 249

Virtualna stvarnost je prava stvarnost

Što se dogodi kada Vidijevcima date u ruke novi Sonyjev gamerski komplet za sezonu jesen-zima 2016. u obliku PlayStation 4 Pro konzole i PlayStation VR headseta? Nije teško zaključiti da osobe koje se ionako jedva jedvice tankom niti drže za stvarnost potpuno odlutaju u neke druge svjetove i iz njih se demonstrativno ne žele vratiti u „stvarni 3D“. Jer u VR-u je bolje nego na poslu. Bolje nego na ulici. Bolje nego u prirodi. Bolje nego doma…

IS

Nije da se prvi puta suočavamo s VR gamingom, jer smo na Oculus Riftu i HTC Viveu već odavno maturirali, diplomirali i doktorirali, no Sonyjev next generation gaming ima neku posebnu čar, obzirom da na njegove igraće sustave ne možete gledati kao na klasična računala, mada to gotovo po svemu jesu. Po svemu osim po aplikacijama dakako. Sony naime nema namjeru da vam PlayStation gaming kvari aplikacijama koje bi vam omogućile profesionalnu obradu videa, višekanalno snimanje glazbe, izradu prezentacija, pisanje tekstova za VIDI, pa vam i najnovija PS4 Pro konzola osim gaminga nudi uglavnom još samo multimediju, šeranje gameplaya putem servisa poput Twitcha i surfanje. Pri tome valja naglasiti da ćete čak i pri korištenju weba biti dosta uskraćeni pa recimo nećete moći koristiti PS4 Pro preglednik za online streamanje HBO Go televizije, jer (vidi čuda) nema Microsoftov Silverlight plugin.

Doduše, ako živite u SAD-u, tamošnji korisnici imaju mogućnost korištenja HBO Go aplikacije, što znači da Silverlight nije razlog zbog kojeg tu mogućnost nemamo u našim krajevima već se radi o dealu s pružateljima TV usluga. Isto tako, konzolu nećete moći koristiti za video chatanje jer ni za to ne postoji aplikacija.

"Osobe koje se tankom niti drže za stvarnost odlutaju u neke druge svjetove i iz njih se ne žele vratiti u stvarni 3D"

Obzirom da Sony ima cijele divizije koje se bave pametnim televizorima, laptopima i smartfonovima namjerno ne želi povećavati multifunkcionalnost igraćoj konzoli i to moramo razumjeti. Uostalom, ako vam se video chata imate telefon ili PC i web kameru od 20 kuna pa uživajte.

 

Što još reći o ovom broju Vidija? Najjača hardverska stvar koju ne smijete propustiti je test gotovih PC gaming konfiguracija iz hrvatskih dućana koji će vam prije svega otkriti koliko dobro i pametno znaju složiti računala, čime će nas poštedjeti razbijanja glave i prstiju oko konfiguriranja i šarafljenja komponenti, a na kraju ćete dobiti i odgovor na pitanje koliko se to uopće isplati.

Ljubitelji mobilnosti će u novom Vidiju saznati i koja rješenja koriste pojedine profesije, odnosno što pojam „mobilni ured“ znači grafičarima, programerima, marketingašima, fotografima, DJ-ima, arhitektima, mehatroničarima, video montažerima i profesorima. Otkrit ćete kakav hardver im omogućuje da budu uspješni i kreativni u pokretu te u slučaju kada im uprava odluči uskratiti kancelariju ili namještaj (stol i stolicu) koji pripada samo njima, pa u „shared office spaceu“ moraju pronaći kutak u koji će se zavući i odraditi posao za koji su plaćeni.

Ako vam gaming tema u ovom broju Vidija nije dovoljno (a kome je?), potražite temu "Igre kao servisi" u kojoj će vam uspješni hrvatski developeri objasniti na koji način funkcionira jedan vrlo popularni model naplaćivanja gaminga, posebice u domeni mobilnih igara. Ukratko rečeno, mikrotransakcije unutar igara mogu vam donijeti veću zaradu na besplatnim odnosno free to play naslovima nego klasičnim s punom cijenom pa se u svijetu sve veća lova vrti na takvom zabavnom softveru. To dobro znaju i domaći studiji koji ovaj model monetizacije znaju itekako dobro iskoristiti pa je mnogima među njima to postalo i jedini način na koji zarađuju od igara koje produciraju i plasiraju u bijeli svijet.

Upravo zbog svih tih stvari Vidi br. 249 smo većim dijelom posvetili gamingu. Obzirom da će ovaj broj Vidija biti na kioscima još i za Božić, svima koji ga slave iskrene čestitke, a u idućem jubilarnom 250. broju ćemo vam čestitati i Novu 2033. godinu. Zašto ne 2017.? Zaboravili ste da živimo u paralelnoj virtualnoj stvarnosti poput junaka National Geographicove igrano-dokumentarne TV serije Mars koju vam ovom prilikom toplo preporučujemo.

 

Izdvojeno iz sadržaja:

temabroja

TEMA BROJA: Playstation 4 Pro i VR

Detaljni pregled i recenzija nove Sonyjeve konzole i virtual reality headseta. Uz pregled mogućnosti, usporedili smo konzolu s konkurencijom i s desktop računalom iste cijene dok smo PlayStation VR usporedili s HTC Viveom i Oculus Riftom

 

Budget Gaming Konfiguracija 10 i OTVOR

HARD TEMA: Jeftini gaming PC

Dolaskom grafičkih kartica AMD Radeon RX 460 i Nvidia GTX 1050 moguće je složiti izrazito jeftine igrače konfiguracije, bez da pate performanse u igrama

 

Konfe zajedno 3

USPOREDNI TEST KONFIGURACIJA: Što nude domaći retaileri

Nakon Infogamer tsunamija, skupili smo najzanimljivije konfiguracije iz hrvatskih trgovina i usporedili ih kroz Vidilab detaljne benchmarke. Svakoj smo se konfiguraciji temeljito posvetili pa prije kupovine nove gaming mrcine svakako pročitajte ovaj usporedni test

 

ZTE Axon 7

ZTE AXON 7

DJI Mavic Pro 2

DJI Mavic Pro 2

Slika05

PROGRAMIRANJE: Prebacivanje podataka iz SQL u NoSQL baze

Udaljeni pristup kompu 2

SOFTVER TEMA: Aplikacije za udaljeni pristup računalu

 

Sadržaj Vidija 249 pročitajte na ovom linku.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.