Uvodnik - Vidi 247

Uvodnik - Vidi 247

Pleme

Da je ljeto prošlo svršeno vrijeme znaju svi, a posebno studenti koji hvataju zadnje prilike da spase godinu ili diplomiraju. Oni koji diplomiraju, posebno ako završavaju neke tech fakultete, u zadnje vrijeme ne moraju puno brinuti o svojoj karijeri, jer ih već na prvim godinama za rukav vuku razne start-up hrvatske tvrtke nudeći im „googlish“ iskustvo rada u nekom ludo uređenom uredu gdje mogu programirati i sjediti na pilates lopti ili igrati ping-pong u trenucima odmora.

Tomislav KotnikTakve tvrtke su itekako svjesne da ih moraju iskoristiti ranije, jer kad ti studenti dođu do završne godine studiranja, već su u obećanim i čvrstim zarukama s nekim velikim IT korporacijama smještenim u Hrvatskoj i regiji ili su čak već mislima preko bare.

Uskoro bi, po studijama koje su rađene na Oxfordskom sveučilištu pod vodstvom profesora Michaela Osbornea, čak svaki treći developer mogao biti suvišan jer će ga zamijeniti umjetna inteligencija, navodno posebno u upravljanju velikim bazama i debugiranju gdje bi se čovjekov um ubrzo mogao pokazati inferiornim. Tako bar kažu istraživanja. U svakom slučaju, sve dok umjetna inteligencija potpuno ne ovlada kodiranjem i ostavi ljudskoj rasi samo nekoliko bazičnih zanimanja, studiranje IT-ja čini se kao obećan poziv.

"Toptal je riječ za koju svi IT poslodavci u Hrvatskoj dobro znaju, ali je baš ne izgovaraju rado i često"

Pripremili smo vam dakle dvije teme, jednu u prilogu VIDI.Edu koji jednom godišnje, već skoro cijelo desetljeće, temeljito obrađuje sva bitna učilišta u Hrvatskoj na kojima možete steći solidna IT znanja, dok je druga tema mali san svakog tko sanja život preko bare, ali mu je draža mamina kuhinja i ostanak u zemlji svojih predaka, a to je rad za Toptal.

Toptal je riječ za koju svi IT poslodavci u Hrvatskoj dobro znaju, ali je baš ne izgovaraju rado i često. Naime, često je san mladog IT-evaca s friško ispečenom diplomom u stražnjem džepu da radi na uzbudljivim projektima za globalno tržište.
Toptal omogućuje upravo to. Ostati u Hrvatskoj i raditi za stranog poslodavca. Ali nije lako upasti u domet njihovog radara, da vas prime u svoj brlog obilja. Put do ulaska je vrlo kompliciran i teško možete improvizirati. Imate pravo samo na tri pokušaja i onda pa-pa. Više im se nikad nećete imati priliku obratiti.

Dakle, detaljno smo sve istražili i ponudili vam tips-and-tricks kako da probate i okušate sreću upasti u pleme toptalovaca.
Kad smo već kod poželjnih poslodavaca, osobno bih za razvoj svoje karijere birao ostanak u Hrvatskoj jer već imate nevjerojatan broj hrvatskih, superzanimljivih IT tvrtki koje nude odlične izazove rada na najnovijoj tehnologiji uz privilegiju ostanka u Hrvatskoj.
Obišli smo sedam vrhunskih hrvatskih tvrtki za izradu PC igara koje su ove godine nastupile na Gamesconu – najvećem događaju gaming industrije – a njihove igre bilježe download stotina tisuća korisnika širom planete. Možemo zamisliti koliko će kreativnih radnih mjesta biti otvoreno kada broj takvih tvrtki naraste na 50 u sljedećih svega nekoliko godina.

Grafičke kartice su sveti gral u industriji igara, najtraženiji su pojmovi na tražilicama hardvera i jesen je nezaobilazno vrijeme kada se pozabavimo grafikom i mogućnostima koje pruža nova generacija kartica. Uparene s pomno odabranim best buy procesorima nude istinski top deal ne trošeći previše rezervi vašeg kućnog budgeta.
Razveselilo nas je da smo u rukama imali novi iPhone 7, tek nekoliko sati nakon što se prvi primjerak pojavio u Hrvatskoj, pa smoneposredno prije odlaska u tisak napravili prvi test tog već opjevanog komada hardvera kojim se Apple nada napuniti džepove svojih dioničara, a vama sukladno tome stanjiti novčanike.

Ovaj broj nam nema našeg simbola, velikog kolumnista, Zvonimira Stanića, našeg Zvonca od kojeg sam svih ovih godina skrivečki prepisivao citate i ideje za svoj uvodnik. Zvonac je, glavom i bradom, nakon skoro 12 godina pisanja, taj vječni student, odlučio uzeti godinu „akademske pauze“ da položi zadnje ispite i kući najdražoj konačno donese diplomu. Uživat ćete zato u kolumni našeg starog kolumnista Miroslava Ambruša Kiša, legendarnog MAK-a. Vama, dragi naši čitatelji, želim dobrodošlicu natrag, nakon velike ljetne pauze i budite s nama ovo ali i idućih 10 fantastičnih izdanja do sljedećeg ljeta. Dakle, VIDImo se u idućem broju!

 

Izdvojeno iz sadržaja:

 

nove igre hr developera

TEMA BROJA: Nove igre hrvatskih developera

U hrvatskim game development studijima provjerili smo kako izgledaju najnovije hrvatske igre Serius Sam VR, Starpoint Gemini Warlords, SCUM, Agenda, UoC 2, The Solstice Chronicles: MIA i Raid: World War II

 

 

hard tema

HARD TEMA: Mobilne NVIDIA grafike

Dolaskom GTX 1070 u prijenosnike, mobilni gaming brutalno se približio desktop strojevima, ali cijena je i dalje visoka

 

usporedni test

USPOREDNI TEST: Top grafika na best buy procesorima

U velikoj temi broja testirali smo najnovije grafičke kartice iz AMD i Nvidija tabora i isprobali koliko jaki trebaju biti procesori da bi izvukli najviše iz nove generacije GPU-ova

 

iphone 7

Apple iPhone 7

 

note7

Samsung Galaxy Note 7

 

 

arduino

PROGRAMIRANJE: Programirajte za Arduino u web pregledniku

 

howto android nadzorna kamera

HOW TO: Stari Android kao nadzorna kamera

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.