Uvodnik - Vidi 241

Uvodnik - Vidi 241

VRagolani

Mjesec iza nas bio je mjesec poznatih tehnoloških sajmova.

To su ti dani u godini kad mi kao očekujemo senzacionalne objave velikih tvrtki, a oni se kao trude da nas iznenade, napeti hoće li uspjeti zainteresirati nas, noviteta gladne novinare i svijet potrošača za neki novi komad plastike ili aluminija sa svjetlećim stakalcima i nekim zanimljivim procesorom koji bi trebao omogućiti ovo ili ono.

urednikNi ova godina nije bila ta koja nam je na tim sajmovima pokazala nešto revolucionarno novo, no ono što svakako nitko ove godine nije želio propustiti pokazati je da ima svog konja za ovogodišnju trku svih trka. Trka za VR. Prividna stvarnost je postala opipljiv uspjeh i očito zainteresirala mnoge da se pokrenu te su se svi požurili izbaciti svoja rješenja ne bi li prvi uzeli dio što većeg kolača.

Uređaji su tu. Oculus Rift, Samsung Gear VR, HTC Vive, Sony PlayStation - svi su spremni da vam uvale na glavu spravicu za novu zabavicu. Čim se pojave u prodaji navodno se razgrabe i to pokazuje da su proizvođači napiknuli možda svoju zlatnu žilu.

Steam, kao trenutno najveći on line distributer video igara obećao je da će svi novi naslovi izlaziti uskoro i za igranje na VR-u. Kemija je stvorena da se kupci opet zaljube u njih, a proljeće je došlo pa im ne možemo zamjeriti. Sve je spremno za veliku predstavu no glavni glumac tek dolazi na scenu.

Industrija procesora, grafičkih kartica i matičnih ploča opet će zabljesnuti

Posegnut ćete u džepove dragi moji tehnoljupci odmah nakon što kupite ili dobijete VR kacigu za poklon jer vaš stroj ispod stola vjerojatno to neće moći pogoniti i cijele nove obitelji novih PC mašinica, malih moćnih VRagolana, uskoro će se pojaviti na policama trgovina da se ožene za vas. Industrija procesora, grafičkih kartica, matičnih ploča opet će zabljesnuti kao babin zlatni zub na suncu.

Mi smo, kakvi već jesmo znatiželjni u VIDLAB-u, a u skladu s trendovima u svijetu gdje već najpoznatiji tehno mediji nude svoje VR super-machine prijedloge, ponudili naš prijedlog idealne, moćne i beskompromisne VR ready-konfiguracije koja će odvrtjeti VR i puno više od toga.
Zato, ako vas pitaju što da vam poklone za rođendan ovih mjeseci uprite prstom u ovaj broj, riskirat ćete gubitkom ponekog prijatelja, ali dobit ćete novu metalnu zvijer ispod stola koja će vam biti dobra utjeha za njihov gubitak, bar do jeseni.

Procesori su ono što se sada bitno mijenja, a oni sami su kamen temeljac da bi uopće mogli stvarati nove supermašine. Bitno su se promijenili i možda nadživjeli pretpostavke da je njihov fizički razvoj zaustavljen mitskim Moorovim zakonom jer su se propeli u 3D arhitekturu, dodatno minijaturizirali i naravno nama dali povoda da naš specijalni dvojac redakcijskih „znanstvenih novaka“ Marko i Daniel naprave odličnu temu o budućnosti procesora od kojih su neke ideje razvijene i na zagrebačkom FER-u.

Sve koje zanima tehnologija u hardcore smislu, ovo moraju pročitati. To je znanje bitnije od vještine prženja kokica jer ovo je kao tablica množenja koju ste morali naučiti napamet u osnovnjaku. Prije ili kasnije ćemo vas probuditi usred noći i pitati za to pa ako želite ikad raditi u našem VIDILAB-u, to morate znati. Sve prije postaje nebitno i ovo postaje sve što morate znati.

Ajmo za kraj lagano, ovaj puta smo vam pripremili priču o mladom startuperu koji je u samo nekoliko mjeseci pokrenuo zanimljiv servis za dostavu paketa inspiriran Uberovim konceptom dostave ljudi :-) Te priče vam guramo pod nos, ne da vas frustriramo jer se vi niste toga sjetili, već da vam posluže kao ohrabrenje da sami pokrenete nešto zgodno bazirano na postojećim ili nekim novim tehnologijama, kako bi naravno mogli pisati o vama u VIDI-ju.

Evo, mogao bih vam nabrojati još puno svega, ali zanimljiviji su članci naših autora od mojih uvodnih riječi koje ih najavljuju pa upregnite ono što imate između svoja dva uha, stavite neke dobre slušalice s omiljenom glazbicom i uživajte u novom VIDI-ju.

 

Izdvojeno iz sadržaja:

 

VR naocale 7

MWC Barcelona

Uređaji za virtualnu stvarnost preplavili su sajam, predstavljeni su Samsung i LG flagshipovi, ali je zato gotovo nestalo tableta iz izložbenog prostora

 

Raspberry Pi 3

Raspberry Pi 3

Testirali smo mogućnosti najnovijeg modela popularnog malog računala i usporedili ga sa starijim modelom

 

zajedno 4

Usporedni test - Gaming laptopi

Poznati brandovi Alienware, ROG, Predator svi okupljeni na jednom mjestu. Detaljno Vidilab testiranje iznjedrilo je apsolutnog pobjednika na mobilnom game tronu, ali i onog najisplativijeg

 

Madecom Mag C3 2

Tema broja - Konfiguracija za VR

Testirali smo pomoću novog Steamovog benchmarka na snažnoj konfiguraciji šest grafičkih kartica u potrazi za idealnim VR ready računalom. Dodali smo i budget verziju s kojom biste mogli osigurati minimalne VR zahtjeve. Nema razloga da spremni ne dočekate dolazak Oculus Rift i HTC Vive headsetova

 

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7 i S7 Edge

 

Sadržaj časopisa Vidi br. 241 pročitajte na ovoj poveznici.  

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.