Lako se predomisliti - be quiet! bijeli PC build

Lako se predomisliti - be quiet! bijeli PC build

Slaganjem be quiet! računala brzo smo dobili opciju da krenemo u jednom od dva smjera, ovisno želimo li maksimizirati performanse ili cijenimo tišinu.

Kada sanjamo o novom računalu, konačan izgled se uglavnom ne javlja kao prioritet, već tu poziciju uglavnom ostavljamo grafičkim karticama. No, danas su kućišta usavršena do razine gdje imate na izbor sve detalje pri kupnji, bilo da želite visoke performanse sa prozračnim sustavom, puno stakla da se vidi unutrašnjost, ili pak tihi sustav s fokusom na stišavanje buke ventilatora. Mi smo se odlučili spojiti sve u jedno i složiti atraktivan be quiet! bijeli build s lakim slaganjem, dizajniran da se može održavati bez puno problema, a istovremeno nudi puno prostora za vlastite želje.

 

be quiet! Dark Base Pro 901

Riječ je o flagship kućištu koje samo po sebi može smjestiti stvarno puno hardvera, od najvećih kartica do custom vodenog hlađenja. Kada ga prvi put otvorite, složen je tako da pruži solidno hlađenje za većinu konfiguracija s maksimiziranim površinama za upijanje buke. Ovaj detalj dobiva se tako da kućište standardne površine s unutarnje strane dodatno puni s materijalom odličnim za upijanje zvuka, primarno kako bi se negirala buka ventilatora, pumpi i grafičkih kartica jer ispada da i kada se riješite svih ventilatora, električno zavijanje sitnih komponenti postaje novi detalj koji možete čuti.

Tako panel straga ima veliku površinu prekrivenu spomenutim materijalom, no isti se može naći na panelu sprijeda, kao i na pokrovu na vrhu kućišta koji je standardno zatvoren, a možete ga otvoriti ako ćete tamo koristiti ventilatore.

Odvojeno od pokrova imamo i mrežasti panel na vrhu koji će prikriti sve komponente, a istovremeno propustiti topli zrak iz kućišta. Jedan od nama atraktivnih detalja be quiet! kućišta je što implementiraju 140 mm ventilatore sa svih strana, uključujući i straga. Standardno kućište dolazi s predinstaliranim jednim ventilatorom straga i dva sprijeda, od kojih su svi 140 mm i optimizirani za protok zraka kroz kućište.

 

Be_Quiet_Dark_Base_901-1.jpg

Dark Base Pro 901: Veliko kućište omogućuje slaganje računala kako god to željeli, od custom vodenog hlađenja, do okretanja cijele priče naopačke. Usput imate i opciju instalacije tiših ili perforiranih panela, prema potrebi

 

Sprijeda u standardnoj izvedbi imamo ravnu površinu koja je dizajnirana da utiša rad ventilatora, a perforacije su postavljene prema rubovima za protok zraka. Pri dnu RGB traka odvaja donji dio koji ima dodatna vratašca i otvor s magnetiziranim filtrom zraka koji lako skinete, a možete ovdje instalirati standardan čitač DVD-a i slične kompatibilne uređaje. Alternativno, gornja prednja strana može se zamijeniti perforiranom za maksimiziranje protoka zraka, ako su vam bitnije performanse.

Pri vrhu prednje strane, pod nagibom naći ćete panel sa svim kontrolama koje, osim USB utora i gumba za paljenje, uključuju i dodatnu kontrolu ventilatora pomoću integriranog HUB-a, kao i kontrolu ARGB rasvjete na kućištu, a oba kontrolera se mogu sinkronizirati i s vanjskim izvorima - primjerice, matičnom pločom.

Na krovu kućišta imamo i malu ikonu munje, a ovdje ćete naići na bežično punjenje kojim možete puniti razne gadgete poput mobitela ili zvučnika. Ispod pregrade, sa stražnje strane možete pristupiti kavezu za do dva klasična HDD diska ili ga pak maknuti i instalirati jedan 140 mm ventilator za dodatan usis zraka, s obzirom da se filter prašine proteže cijelim dnom kućišta. Tu ima prostora straga i za najveća napajanja, a za ovu priliku koristimo be quiet! Straight Power napajanje snage 1.200 W koje je spremno za napajanje i najjačih grafičkih kartica kako trenutne, tako i nadolazeće generacije.

 

be_quiet_Straight_Power_12_1200W.jpg

Straight POwer 12 - 1200 W:  Za PC buildere koji žele najbolje performanse s high-end hardverom, napajanje je ključna komponenta za garanciju stabilnosti

 

Stražnja strana kućišta nudi dovoljno prostora za cable management i punog RGB builda kojem je potrebno duplo više žica za svaku komponentu, pa ovdje nećete imati problema, a iza matične ploče čak nailazimo na dodatne lokacije za pričvršćivanje 2,5” SSD diskova. Pored matične ploče dodatno se nalaze držači za klasične diskove, no be quiet! dodatno nudi držač koji se alternativno može instalirati i ima mogućnost instalacije dodatnih ventilatora, kao i radijator koji ima pristup vanjskom zraku sa stražnje strane kućišta.

Tako, ovisno o svom buildu, možete ovdje složiti alternativan izgled sustava, ili dobiti još bolje performanse s obzirom da vam se ostavlja prostor i za postavljanje custom loop vodenog hlađenja. Držači ventilatora na prednjoj i gornjoj strani kućišta imaju odlično pozicionirane 4-pinske hub-ove za ventilatore, pa sve možete složiti i spojiti van kućišta, te onda samo ubaciti u kućište kada ste gotovi.

Također je daleko lakše održavati računalo kasnije, pogotovo kod kompliciranijih buildova. Mi smo iskoristili i prostor pored matične ploče za dodavanje tri be quiet! Silent Wings Pro 4 120 mm ventilatora koji služe za dobivanje dodatnog usisa svježeg zraka za maksimiziranje pozitivnog pritiska u kućištu, a ujedno omogućuje svim ventilatorima da rade s vrlo niskim okretajima, te da istovremeno adekvatno hlade sve komponente i za vrijeme aktivnijeg rada poput gaminga.

 

be_quiet_Silent_Loop_2_360.jpg

Silent Loop 2: dokazao se održavanjem i7 procesora na optimalnoj temperaturi i pri minimalnom radu ventilatora

 

Mali detalj ovih ventilatora je da, osim što se mogu kontrolirati matičnom pločom, na sebi imaju dodatnu kontrolu koja im određuje spektar brzina okretaja kojima možete pristupiti kako biste imali finiju kontrolu, s obzirom da im je maksimalna brzina vrlo snažnih 3.000 okretaja u minuti što može ohladiti svaku komponentu čistom snagom, no tada su i dosta glasni. S druge strane, na minimalnim postavkama vrte se na oko 450 okretaja što je nečujno za vrijeme rada računala, a kada imate dovoljno ventilatora, i dalje održava temperaturu sustava bez ograničenja, ovisno o tome koji hardver koristite.

 

be quiet! Silent Loop 2 360mm

Na kraju svakako spomenimo i hladnjak za procesor, impresivan AiO od be quiet!-a, Silent Loop 2 360mm. Koristi tri 120 mm ventilatora s adekvatnim hladnjakom te bez problema održava i overclockane moderne procesore pod kontrolom, a čak smo i termalnom kamerom pogledali kako funkcionira cijela priča. Velik fokus je na samoj pumpi radijatora koja se može pohvaliti tihim radom te kao i ostatak be quiet! sustava nudi suptilan RGB element iznad samog procesora.

Zajedno s držačem na vrhu kućišta, hladnjak je lako instalirati van kućišta i onda samo „ubaciti“ jednom kada ste složili sve ostalo. Iskoristili smo HUB za ventilatore, pa se, osim usisnih, bez problema na prednjoj strani može postaviti željeni rad svih ključnih ventilatora ovisno o tome želimo li tišinu za gledanje filmova, igramo li moderne zahtjevne naslove ili pak nešto renderiramo procesorom. S nekoliko pritisaka, spremni smo za sve.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.