Unajmljivanjem aplikacija brigu prepustite drugima

Unajmljivanjem aplikacija brigu prepustite drugima

Prednost korištenja Microsoft 365 cloud aplikacija je u jednostavnom odabiru aplikacija i licenci, dok usluga Backup-as-a-Service omogućuje sigurno skladištenje osjetljivih dokumenata bez brige o slučajnom brisanju ili malicioznim napadima.

Poslovna softverska i infrastrukturna rješenja trebala bi ići prema tome da pomognu korisnicima usredotočiti se na osnovni posao. U vrijeme rapidnog razvoja tehnologije, brojnih cyber prijetnji i distrakcija, tvrtkama treba pouzdan alat za rad i to takav da ne moraju razmišljati o instalacijama, održavanju i visokim troškovima. Već dulje vrijeme su cloud rješenja put prema kojem se poslovni korisnici okreću kako bi izbjegli trošenje previše vremena i resursa na uspostavljanje osnovnih uvjeta za rad.

U Office domeni poslovanja i dalje neprikosnoveni primat kvalitetom i odabirom aplikacija pruža Microsoft, koji kroz svoj portfelj M365 usluga pokriva vrlo širok raspon mogućih primjena. Sve Microsoft 365 usluge dostupne su na jednostavan način poslovnim korisnicima kroz Cloud market tvrtke A1 Hrvatska. Moguće je odabrati Business ili Enterprise paket, ovisno o potrebama. Oba sadrže sve potrebno za uredsko poslovanje i rad od kuće te uključuju aplikacije poput Outlooka, MS Office rješenja kao što su Word i Excel, ali i Publisher, OneDrive i druge aplikacije. Paket Microsoft rješenja nudi cjelokupnu infrastrukturu za upravljanje dokumentima, bilo da se radi o tekstualnim datotekama ili kompleksnim tablicama. Aplikacije kao što su Access, Publisher i druge nude svoje specifičnosti, a korisnici mogu zasebno odabrati i Exchange Online planove za hosting rješenje za e-poštu.

Office_aplikacije_na_mobitelu.jpg

Power BI alat za pristup podacima iz stotina podržanih izvora u oblaku omogućuje poslovnim korisnicima analitiku, dok je Teams rješenje za video pozive i kolaboraciju na daljinu i među najpopularnijim je aplikacijama iz te domene.

Zašto M365 kao cloud rješenje?

Bez obzira koliko kvalitetni alati bili, ako oni postanu distrakcija korisnicima, vrlo je upitna njihova korist. Unajmljivanje resursa, onoliko koliko se koristi u vidu licenci i aplikacija, putem A1 Cloud Marketa omogućuje jednostavan odabir i upravljanje paketima. Tvrtke nemaju kapitalnih ulaganja, već se plaćanje usluge vrši na mjesečnoj razini. Fleksibilnost korištenja očituje se u plaćanju po korištenju pri čemu se jednostavno mogu dodati ili otkazati paketi.

a1_data_centar_1.jpeg

Na marketu se mogu pronaći kompletna rješenja za ured koja uključuju desktop i online aplikacije, mail, glasovne i video te web konferencije. M365 paketi omogućuju sinkronizaciju podataka s raznim uređajima i s bilo koje lokacije. Uz paket se dobiva i moderni način zaštite u vidu Microsoft Threat Protection.

Backup podataka u oblaku

I dok su Microsoft rješenja s aplikacijske strane sveobuhvatna i ponajbolja na tržištu, protivno uvriježenom mišljenju sam Microsoft se ne brine za sigurnost vaših podataka unutar 365 pretplata.

U trenutku kada su sigurnosni rizici napredniji i napadi su češći nego ikad prije, potrebno je misliti na važnost dostupnosti podataka za organizacije. Zbog održavanja kontinuiteta poslovanja sigurnosno kopiranje i povrat podataka su neizbježni, no često se smatra da je takva politika preskupa ili kompleksna za upravljanje.

Zabrinjavajući su i podaci istraživanja koje govori da čak 74% tvrtki ne pohranjuje Office 365 podatke jer vjeruju kako Microsoft vodi računa o njima i da backup nije potreban jer se već radi o usluzi u oblaku.

growtika-8zB4P0eafrs-unsplash.jpg

Microsoft se doista brine za infrastrukturu i dostupnost platforme, no i dalje je korisnik taj koji se brine za zaštitu i čuvanje osjetljivih podataka. Kako biste ponovno izbjegli nepotrebne troškove nastale izgubljenim podacima i izazov upravljanja backupom podataka, na A1 Cloud Marketu moguće je ugovoriti Backup-as-a-Service uslugu prilagođenu potrebama korisnika. Uz A1 rješenja korisnik smanjuje potrebu za on-premise tehnologijom, cijenu čuvanja podataka, kao i vrijeme utrošeno na kompleksne procese backupa.

Do gubitka podataka može doći na niz različitih načina čak i u slučaju korištenja M365 cloud platforme. Najočitija greška je ona korisnička kada se obrišu podaci koji u tom slučaju nestaju i s cloud pohrane. Vrlo raširen problem su sigurnosne prijetnje poput ransomware i malware napada. Brojne organizacije imaju pogrešnu politiku zadržavanja podataka, a ne smije se zanemariti i ljudski faktor u vidu malicioznog zaposlenika, primjerice, kolege koji odlazi iz tvrtke.

laptops-593296_1920.jpg

Kako pomaže BaaS?

Da se izbjegne bilo kakvo petljanje oko uspostavljanja protokola backupa, pronalaska infrastrukture i njenog održavanja, Backup-as-a-Service je ključno rješenje. Unajmljivanjem ove usluge dobit ćete podršku od A1 tima stručnjaka, a plaćanje se vrši mjesečno uz potpis ugovora. Do izračuna troška za BaaS uslugu dolazi se jednostavnom formulom koja uključuje broj korisnika i količinu podataka u gigabajtima.

Ukoliko se korisnici registriraju na Cloud Market, tamo na jednom mjestu imaju pregled svih kupljenih pretplata i broja licenci. Pretplatom se može samostalno upravljati, dodavati ili smanjivati broj licenci, odnosno napraviti upgrade ili downgrade modela pretplate. Na tom profilu moguće je deaktivirati pretplate ili promijeniti način obnove licenci.

Sve kupovine plaćaju se preko A1 računa i bez online plaćanja, pri čemu svaki korisnik ima detaljan uvid u specifikacije mjesečnog obračuna i statusa zahtjeva za promjenom pretplate. Uz pregled trajanja pretplate, korisnik ima uvid u Microsoftovu domenu, ID Microsoftova računa i ID Microsoftove pretplate.

Glavne prednosti cloud usluga su u jednostavnosti korištenja i smanjivanju infrastrukturnih troškova te troškova održavanja. Tvrtke plaćaju licence i usluge koje koriste te je moguće jednostavno skalirati na veći broj licenci ili ih smanjiti, ali i dodati usluge. Kao komplementaran dio korištenja Microsoft 365 paketa, A1 nudi Backup-as-a-Service rješenje s kojim ćete također bez velikih ulaganja ili muka po održavanju imati osiguran kontinuitet poslovanja kroz uvijek dostupne i za povrat spremne dokumente zaštićene od naprednih prijetnji.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Unajmljivanjem aplikacija brigu prepustite drugima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.