Motorola Edge 30 Pro

Motorola Edge 30 Pro

Najbolje performanse po pristupačnoj cijeni

Motorola pod svojim Edge brendom donosi pravu zvijer za zahtjevne korisnike zahvaljujući moćnom hardveru.

Nova serija Qualcommovih Snapdragon čipova donosi i priliku za nove mobitele koji će dominirati tržištem zahvaljujući odličnim performansama i novim tehnologijama. Motorola je bila među prvima s novim Snapdragon 8 Gen 1 čipsetom u svom Edge 30 Pro mobitelu na našem tržištu. Glavna prednost ovog mobitela omjer je tražene cijene i performansi koje nudi, ali i softverskih odluka koje će kod mnogih korisnika svakako dobro sjesti.

 

Motorola edge 30 pro Native 1

Snapdragon 8 gen 1 pokreće Motorolin novi top model u Edge liniji i bez problema obavlja sve zadatke uključujući multitasking.

 

Dolazi s ekranom koji ga stavlja u kategoriju većih mobitela sa 6,7” dijagonalom. Odlučili su se za ravan zaslon bez zakrivljenih rubova što znači i da je puno lakše pronaći zaštitno staklo za ovakav model. S desne strane se nalazi gumb za zaključavanje mobitela, plosnatog je dizajna te ujedno služi i kao senzor otiska prsta. Pored njega su standardni gumbi za kontrolu glasnoće mobitela.

Straga je mobitel zaštićen staklenom stranicom koja ima lagano brušen dizajn, te se nudi u dvije boje. Mi smo isprobali plavu, no brzo se može vidjeti kako se boje presijavaju od plave do ljubičastih nijansi, pa čak i malo zelene.

Sadržaj ćete gledati pomoću AMOLED zaslona s FullHD+ rezolucijom od 1080 × 2400 piksela koji ima dijagonalu 6,7” što znači da je velik i pregledan. Brzina osvježavanja iznosi 144 Hz, dok prepoznavanje dodira radi brzinom od 360 Hz tako da je mobitel užitak koristiti zahvaljujući responzivnosti, ali je zaslon solidan i za sve oblike gaminga. Podržava prikaz 1B boja te nosi HDR10+ certifikat, a ima svjetlinu do 600 nita za jasne i čitke detalje.

USB-C utor na dnu mobitela također ima visoke performanse. Osim brzog punjenja, podržava USB-C 3.2 Gen 1 standard za prijenos podataka, kao i podršku DisplayPort 1.4 protokola, tako da mobitel lagano možete povezati na kompatibilne zaslone s USB-C utorom koji će istovremeno puniti mobitel. Sustav prikaza proširenog zaslona radi i bežično, na kompatibilnim monitorima i naravno pametnim televizorima.

Napredan softver

Ovaj feature velika je prednost snažnijih mobitela jer im omogućuje multitasking na velikom zaslonu, pa mobitel postaje svojevrsna radna stanica, poput laptopa. Android sustav daleko je došao s optimizacijom rada, a Motorola je razvila i vlastitu aplikaciju za kontrolu ovakvog rada pod nazivom „Ready For“.

Povezivanjem monitora s USB-C žicom pokreće se ovaj sustav te dobivate veliku sliku na monitoru. Dok možete upravljati sadržajem putem touchscreena na monitoru, ideja je da spojite Bluetooth tipkovnicu i miš s mobitelom i tako dobijete pravu radnu stanicu, idealnu za obavljanje svih office zadataka kakve biste radili na računalu. Ovdje je naravno riječ o Androidu pa se na sustav treba naviknuti, no mobitel je dovoljno snažan da istovremeno vrti veći broj aplikacija u različitim prozorima, baš kako to rade i PC računala.

Ne treba sve biti u poslovnom svijetu. Sa Snapdragon 8 Gen 1 čipsetom, 12 GB RAM memorije i AMOLED zaslonom brzine 144 Hz, pruža vam se i odlična prilika za gaming svih žanrova bez brige oko performansi jer novi čipset ima uistinu impresivne rezultate. Nismo ni mi odoljeli gamingu na mobitelu, a veliki gaming naslovi od Blizzarda koji bi se uskoro trebali pojaviti još su jedan razlog da upgradeate svoj mobitel.

Kada pokrenete mobitel i malo pronjuškate sustavom, brzo ćete primijetiti još jedan veliki plus ovog uređaja, a to je naravno čisti Android 12 sustav. Od dizajna do funkcionalnosti, Motorola je odlučila ostaviti Googleov sustav kojim je lagano upravljati, a nema probleme na kakve nailazimo kod konkurentnih brandova gdje se često stilovi i dizajn različitih menija miješaju ili neke očekivane funkcije ne rade. Ovdje možete biti sigurni da ako mobitel povežete primjerice na automobil da će Android Auto jednostavno funkcionirati iz prve i automatski napraviti sve potrebne radnje, isto kao i ostale očekivane funkcije.

Kamere su veliki adut

Motorola Edge 30 Pro ima i solidan sustav kamera s čak dvije 50-megapikselne kamere koje omogućuju različite načine slikanja i snimanja. Glavna 50-megapikselna kamera s OmniVision senzorom ima 1/1.55-inčnu dijagonalu što znači da će performanse kamera u zahtjevnim svjetlosnim uvjetima imati solidne performanse zahvaljujući većoj površini senzora koji prikuplja svjetlost.

 

Motorola edge 30 pro Native 4

Dvije 50 MP kamere osiguravaju vrlo oštre fotografije kao i hibridni zoom za video.

 

Mi smo se mobitelom prošetali po Zagrebačkim danima svijetla i isprobali kameru u najzahtjevnijim uvjetima. Čak i standardan način slikanja omogućuje odlične performanse po noći, zadržavajući vjerne boje i nizak šum kod tamnih dijelova scene, a HDR osigurava da snažni izvori svijetla ne nadjačaju ostatak prostora. Ako vas zanima video, mobitel može snimati i do 8K rezolucije sa stabilizacijom, ili pak slow-motion video u FullHD rezoluciji, tako da imate puni set mogućnosti za svaku situaciju u kojoj se nađete.

 

Motorola edge 30 pro Native 2

Oštar kontrast noćnih scena nije problem ni u standardnom načinu slikanja.

 

Druga kamera je ultraširokog pogleda, također s 50-megapikselnim senzorom koji omogućuje slikanje vrlo oštrih scena visoke rezolucije ako imate dovoljno svijetla u okolini. U suprotnom, senzor može povezati susjedne piksele u jedan veći tako da dobivate 12,5-megapikselnu sliku, no s boljim performansama u zahtjevnijim svjetlosnim uvjetima.

 

Motorola edge 30 pro Native 3

Noćno slikanje nudi solidne rezultate pod umjetnim osvjetljenjem pa se izdvojeni detalji mogu “cropati”.

 

Ultraširoka kamera pruža brojne prednosti, pogotovo u stisnutoj okolini gdje ju i mi često koristimo, primjerice za slikanje interijera automobila ili pak kod slikanja unutrašnjosti računala za što je idealna. Vjerujemo da i vi možete pronaći neku priliku za dobro korištenje ove kamere, bilo za slikanje ili snimanje, pogotovo zato što se Motorola potrudila da zumiranje bude što manje primjetno između ovih kamera, nazivajući sustav „hibridnim zoomom“.

Sve u svemu, ovo je vrlo impresivan mobitel, pogotovo kada u priču uvrstimo i cijenu jer postaje jedan od najpovoljnijih headseta s flagship performansama, idealnim za gotovo svakog kupca, bilo da vam je u cilju gaming ili profesionalan office rad u pokretu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Motorola Edge 30 Pro - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.