Acer Aspire Vero: Poseban Ekološki dizajn - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Acer Aspire Vero: Poseban Ekološki dizajn

Acer Aspire Vero: Poseban Ekološki dizajn

Zeleni prijenosnik

Kućište je napravljeno od reciklirane plastike, pri čemu se nisu izgubile mogućnosti, a puno se dobilo na održivosti proizvodnje.

Kada za ručak servirate brancin onaj jedan petak u mjesecu kao prosječni domaći potrošač ribe, muči li vas količina mikroplastike koja pluta svjetskim morima? Problem s onečišćenjem plastikom osvijestili su i tehnološki brendovi, pa sve češće viđamo velike iskorake u smjeru održivosti poput nove serije Acer Aspire Vero prijenosnika.

 

Zeleni pristup

Ova linija prijenosnih računala implementira rabljenu plastiku u sam dizajn. Plastika dolazi u svim bojama pa su tako recikliranu mješavinu plastike ostavili u komadićima gdje se jasno vide žuti i crni komadići, dok je glavna smjesa neutralno siva, što laptopu automatski daje zanimljiv detalj dizajna bez da su korištene boje u proizvodnji. Laptop tako ima gumene detalje od žarko žute boje kojima zaokružuje dizajn.

 

Acer Native 1 3

No, nije samo dizajn dovoljan da opravda laptop pa smo ga ponijeli na svakodnevno korištenje i vidjeli što sve nudi. Imajte na umu da laptop koristi vlastiti dizajn utora za napajanje pa ga je dobro uvijek nositi sa sobom. 

 

Acer native 8

Tipkovnica je, kao i kućište, napravljena dijelom od reciklirane PCR plastike (post-consumer recycled) i dolazi s pozadinskim osvjetljenjem, a imamo punu tipkovnicu s numpadom koji uvelike olakšava svakodnevno tipkanje, bilo da radite na poslu ili ga koristite kod kuće. Zanimljivi detalji koje smo primijetili su utisnuti u plastiku kućišta umjesto klasičnih naljepnica poput Intel Core loga kao i Aspire Vero brendinga. Tu je i PCR brending za recikliranje, a materijali zaslona laptopa mogu se primjerice reciklirati do 99%.

 

Acer native 10

No nije samo dizajn dovoljan da opravda laptop, pa smo ga ponijeli na svakodnevno korištenje i vidjeli što sve nudi. Dizajn Acer Aspire Vero laptopa omogućuje mu implementaciju čak tri USB 3.2 Gen 1 utora od kojih je na jednom označeno da može brzo puniti USB uređaje čak i kada je laptop isključen što nam je omogućilo punjenje mobitela u uredu bez da sa sobom nosimo i njegov punjač.

 

Acer native 9

 

Osim toga, tu je još i USB-C utor tako da i novije uređaje možete spojiti bez problema. Laptop ima i puni HDMI 2.0 izlaz tako da ga možete bez problema povezati s bilo kojim monitorom ili projektorom za brz prikaz sadržaja većem broju sudionika. Imajte na umu da laptop koristi vlastiti dizajn utora za napajanje, pa ga je dobro uvijek nositi sa sobom.

Korištenjem laptopa brzo ćete primijetiti veliki touchpad koji podržava sve Windows geste za brže upravljanje, a glatka površina čini korištenje vrlo ugodnim. U kutu touchpada imate i istaknuti dio koji podržava otključavanje otiskom prsta, a ne utječe na detekciju dodira za vrijeme korištenja.

 

Acer native 12

Ono što nas je naravno zanimalo rad je pod opterećenjem laptopa jer koristi i7-1195G7 Intelov procesor koji je ujedno najjači u toj kategoriji te za optimalan rad treba i solidan dizajn. Odmah se primjećuje i velik otvor za hlađenje sustava iznad tipkovnice, a otvaranjem laptopa primijetiti ćete da se laptop automatski podiže od stola kako bi propusnost zraka bila čim bolja.

 

Acer je otišao korak dalje i ponudio vam stalak za laptop za maksimiziranje hlađenja koji također povećava nagib da vam zaslon bude u prirodnijoj visini pogleda. Za to je iskorišteno samo pakiranje u kojem ste dobili laptop, a stalak se lagano slaže u par poteza.

 

Acer native 16

 

Pakiranje se radi od 100% recikliranog papira i to je još jedna stavka kojom je Acer pridonio održivosti cijelog paketa.

Testirali smo što sve procesor može, a vidi se da je Intel puno uložio u razvoj grafičke komponente jer osim uredskog i kućnog rada u Office alatima, možete uređivati slike pa i videe bez puno problema, naravno sve ovisi o tome što želite uređivati.

 

Acer Native 1 2

 

Testirali smo što sve procesor može, a vidi se da je Intel puno uložio u razvoj grafičke komponente jer osim uredskog i kućnog rada u office alatima, možete uređivati slike pa i videe bez puno problema, naravno sve ovisi o tome što želite uređivati. Bitne su naravno i gaming performansi te trebate imati realna očekivanja kod integriranih grafičkih kartica.

 

20220207 161349 v2

 

Sve “esports” igre mogu se bez problema igrati na ovakvom uređaju jer su za njega i optmizirane, a možete igrati i nešto starije AAA naslove sa umjerenim postavkama. Ovdje su vrlo bitne grafičke performanse, a kako integrirana grafika dijeli radnu memoriju s procesorom, možemo istaknuti kako imate opciju uzeti 16 GB RAM memorije u dual-channel konfiguraciji sa 3200 MHz brzine.

 

Zamjena komponenti i softver

Dio napora prema očuvanju okoliša kod ovog laptopa uključuje i mogućnost nadogradnje pa tako laganim micanjem klasičnih Philips vijaka sa stražnje strane možete skinuti poklopac te nadograditi M.2 SSD ili čak dodati veći keks DDR4 RAM memorije nakon što vam 16 GB više ne bude dovoljno.

 

Acer native 1

Jednom postavljen, laptop dolazi sa već predinstaliranim aplikacijama koje vam mogu olakšati svakodnevno korištenje, a ako ih ne trebate lagano ih maknete. Na Veru dolazi Norton Antivirus koji u suradnji s Acerom možete kupiti i nakon testnog perioda, a danas nudi puno više od same zaštite od virusa. Tu su i popularni programi poput Dropboxa i ExpressVPN-a koji će dobro doći svakom korisniku i osigurati vašu anonimnost.

 

Acer native 3

Acer VeroSense aplikacija nudi vam opcije biranja načina rada između dva Eco načina, balansiranog i naravno performansa radom. Ono što nas je specifično razveselilo svakako je mogućnost u aplikaciji limitiranja punjenja do 80% ukupnog kapaciteta i onda zaustavljanje punjenja.

 

Acer native 18

 

Naime, ako bateriju punite do kraja (0-100%), imate oko 500 ciklusa punjenja prije nego će baterija biti praktički neupotrebljiva. Punjenjem baterije do 80% te, idealno, nikada je ne prazneći do kraja, možete imati preko 1.500 punjenja koja osiguravaju njen dugogodišnji životni vijek.

Isti princip vrijedi i za konstantno držanje baterije na punjaču gdje 80% napunjena baterija ima daleko sporije „starenje” kada se s njega ne skida.

 

Acer native 19 v2

Drugim riječima, napravljeno je puno manjih stvari koje osiguravaju dugoročno trajanje ovakvog laptopa gdje će snažan procesor, iako nezamjenjiv korisniku, osigurati dugogodišnji rad laptopa zamjenom drugih bitnih dijelova poput dodatne memorije, bilo za pohranu ili rad.

Jednom kada laptopu dođe kraj životnog vijeka, velik broj komponenti lagano se već danas može reciklirati, a tko zna što će još biti ponovno iskoristivo kroz 5+ godina.

 

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Acer Aspire Vero: Poseban Ekološki dizajn - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.