7 razloga zašto volimo novi OnePlus Nord 2 - 4.0 out of 5 based on 2 votes
7 razloga zašto volimo novi OnePlus Nord 2

7 razloga zašto volimo novi OnePlus Nord 2

OnePlus je krenuo kao brend popularan među Android entuzijastima, a njegovi modeli su kroz godine imali jednu stvar zajedničku, a to je fokus na brzinu sustava.

OxygenOS, njihova nadogradnja na standardni Android od početka je optimiziran da bude responzivan i brz, a njihove smo mobitele često mogli vidjeti u “utrkama” s najnovijim iPhone i Samsung flagshipima u pokretanju sustava i aplikacija.

Dodavanjem drugih funkcija poput boljih kamera, zaslona i materijala, cijena flagship modela narasla je toliko da se stvorio prostor za novu mid-range seriju, tako nastaje Nord. Sada je na tržište izašla druga verzija mobitela, Nord 2, s kojom smo se uputili na morsku avanturu da pogledamo što nam sve može ponuditi.

 

1. OxygenOS: brži Android 

Možda prva stvar koju primjećujemo svakako je launcher od OnePlusa koji je prepoznatljiv po svojoj brzini, kratkim animacijama i jednostavnim upravljanjem. 

 

OP N2 1 7

U postavkama sustava pronalazimo brojne opcije prikaza bilo da želite smanjiti svjetlinu plavih boja za smanjenje napora očiju ili pak aktivirati način za čitanje pa mobitel imitira e-book reader s čistim crno-bijelim dizajnom.

Osim vlastitih aplikacija za osnovne funkcije poput pregledavanja fotografija ili datoteka, sustav nema dodatan bloatware od trećih strana.

 

2. Svjetliji zaslon

Novi zaslon Nord 2 mobitela s dijagonalom 6,42“ lagano će se pronaći u svakoj ruci, a nama je odlučno poslužio kao putno računalo. Telefon stane u svaki držač mobitela, a sa 600 nitsa svjetline vidljiv je u svim uvjetima, što značajno olakšava korištenje mobitela danju.

 

OP N2 1 4

To nam se pogotovo pokazalo korisnim kada smo se zaputili prema moru gdje vam sunce može smetati na zaslonima sa slabijom svjetlinom kada ih koristite za navigaciju. Kod Nord 2 pametnog telefona radi se o FullHD+ zaslonu koji ima ubrzano osvježavanje od 90 Hz tako da će scrollanje izgledati glađe od standardnih zaslona.

Osim navigacije putovanja, streamali smo i glazbu, a velika baterija može izdržati putovanje od pet i pol sati bez problema s tim da je zaslon upaljen cijelim putem.

 

3. Sustav brži od skupljih mobitela

OnePlus je s ovim mobitelom svakako i dalje tražio način da se probije iznad konkurencije po responzivnosti sustava pa nećete naići na kočenje zahvaljujući MediaTekovom flaghsip čipsetu, Dimensity 1200. Po performansama se mjeri sa Snapdragonom 870, a osigurava da zaslon od OnePlusa ne pada ispod 90 Hz čak ni u igrama. 

 

OP N2 1 6

Isprobali smo ga naravno s vrlo zahtjevnim igrama, poput sada već poznatog Genshin Impacta, igre koja svojom 3D grafikom zahtijeva jake sustave za solidan framerate. Odigrali smo i Riotov Wild Rift, Android verzija League of Legendsa s kojim se lagano mogu potrošiti sati na nekoliko rundi igre. 

 

OP N2 1 2

Koristili smo verziju sa 8 GB radne memorije te smatramo da je to sasvim dovoljno. U ponudi se može naći i verzija sa 12 GB radne memorije, no to podiže cijenu uređaja. S obzirom da uz više radne memorije dolazi i veći kapacitet za pohranu, ako vam nije dosta kombinacija 8/128 GB možete se odlučiti za 12/256 GB. Mobitel koristi USF 3.1 standard za pohranu koji je i trenutno najbrži u Android svijetu, pa će učitavanje kao i kopiranje podataka biti munjevito brzo. 

 

4. Kamera koja hvata svaki detalj

Kada gledamo cijene mobitela, solidne kamere su često uzrok visokim cijenama. Bilo nam je drago vidjeti da se OnePlus ovdje fokusirao na dvije glavne kamere s trećom pomoćnom koje zajedno nude vrlo raznoliko slikanje. Glavna standardna širokokutna kamera ima 50 megapikselni senzor dijagonale 1/1.56", što znači da je veći od mnogih.

 

OP N2 1

 

Uz glavnu kameru tu je i 8 MP ultraširoka te 2 MP monokromatska kamera. Glavna kamera standardno veže susjedne piksele tako da dobivate manje slike s boljom svjetlinom, no možete slikati i sa svih 50 MP. Veliki senzor omogućuje croppanje pa se tako dobivaju vrlo solidne 2x i 5x zoom slike, bez zasebne telefoto kamere.

 

IMG20210905173033

 Bitno je naglasiti kako ćete i ovdje primijetiti brzinu koja se lagano mjeri s flagship mobitelima, a često je Nord 2 i brži. Ako želite uzastopno slikati akciju, mobitel će okidati slike koliko god vi brzo možete pritiskati zaslon kako biste osigurali što više dobrih fotki. Ovdje se vidi optimizacija koju mnogi nemaju jer im sustav za fotografiranje često koči nakon svake fotke.

 

IMG20210905193606

 

Podržano je i burst fotografiranje, te 4K ili slow-motion snimanje. Noćno snimanje glavnom kamerom daje impresivne rezultate ako imate mirnu ruku i ako objekt koji slikate miruje.

 

IMG20210905193544

 

5. Konektivnost budućnosti

Nord 2 nije samo mobitel za 2021. godinu, već će ostati konkurentan u nadolazećih nekoliko zahvaljujući brzom sustavu, ali i povezivosti na najmodernije mreže.

 

20210905 193706

Dimensity 1200 SoC omogućuje povezivanje i na 5G mreže, a ako ste na mreži koja ju je implementirala, već danas možete imati 5G brzine. Ovaj detalj postat će još bitniji kako će se mreža širiti, pogotovo za par godina kada 5G postane standard.

 

OP N2 1 5

Osim 5G mreže tu se našao i WiFi6 standard koji pak unaprjeđuje kvalitetu lokalne mreže te će se sve više pronalaziti u kućanstvima i na javnim lokacijama, a smanjuje usporavanje mreže kada se na nju poveže puno korisnika. Ovi detalji vrlo su bitni za svakodnevno korištenje mobitela, a OnePlus je jedan od rijetkih koji ih nudi po mid-range cijeni.

 

6. Brzo punjenje 

 Kako je tematika mobitela brzina, ne čudi kako je i punjenje baterije podignuto na novu razinu. OnePlus Nord 2 dolazi sa punjačem od 65 W koji bateriju od 4.500 mAh potpuno napuni u svega tridesetak minuta, dok je dopunjavanje naravno puno kraće.

OnePlus već dugo ima vrlo brze punjače što mobitele čini posebno pogodnima za one u pokretu kao i one koji vole gaming na Androidu. 

 

7. Dizajn

Za kraj ne zaboravimo ni na sam vanjski izgled mobitela. Atraktivna “Blue Haze” boja straga zaštićena je Gorilla Glass staklom, kao i prednji zaslon. Prednji zaslon ima ravan dizajn, a rubovi mobitela su plastični. Dok će takvi rubovi bolje upiti udarce, lakše se izgrebu pa preporučamo da koristite prozirnu maskicu koju dobivate uz mobitel.

 

20210905 165523

 

Dobivate i stereo ozvučenje, a na desnoj strani tu je i već poznati slider s tri pozicije za brzu kontrolu zvukova mobitela.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

7 razloga zašto volimo novi OnePlus Nord 2 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.