Izvor: službena stranica instituta

Njemačka kancelarka uključila fuzijski reaktor

Njemačka kancelarka pritisnula je crveni gumb koji bi mogao donijeti doba nuklearne fuzije.

Jučer u 15:20 sati njemačka kancelarka Angela Merkel, inače diplomirana fizičarka, dobila je zadaću pritisnuti crveni gumb u Institutu Max Planck, kojim je u pogon pušten prvi fuzijski reaktor Stellarator tehnologije pod nazivom Wendelstein 7-X (W7-X).

Ovime je službeno započeo jedan od najvažnijih njemačkih i europskih projekata na polju fuzijske energije, da bi pola sata nakon kancelarkine aktivacije stigla i potvrda, gdje je vodikova plazma stvorena.

Širom svijeta se već desetljećima razvijaju brojni projekti koji bi trebali omogućiti fuzijsku energiju, koja dolazi iz elektrana koje su znatno učinkovitije, čišće i sigurnije u odnosu na postojeće fisijske nuklearke.

Na žalost, usprkos velikom napretku u istraživanjima, znanstvenici još uvijek nisu uspjeli riješiti ključni problem, a to je da se više energije iz reaktora izvuče nego što se u njega uloži. To znači da se plin iz iona i elektrona mora zagrijati na nekih 100 milijuna C kako bi postao plazma kakva se nalazi na Suncu, a potom ga trebate čuvati u magnetskom polju da ne dođe do fatalnog proboja.

Njemački znanstvenici su stoga odlučili napraviti radikalnu promjenu u dizajnu reaktora, te su se poslužili Stellarator konceptom koji je razvijen još 50-ih godina prošlog stoljeća od strane znanstvenika Lymana Spitzera, no svojevremeno je napušten u korist Tokamak dizajna.

Obzirom da su zaključili kako će zavojiti Stellarator dizajn biti znatno sigurniji u obuzdavanju plazme, njemački znanstvenici i inženjeri su sagradili Wendelstein 7-X upravo prema njemu, a nakon svih sigurnosnih provjera i današnjeg puštanja u pogon od strane kancelarke Merkel, što bi trebalo za posljedicu imati i znatno približivanje fuzijskoj energiji.

Izvor: Vidi.hr

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Njemačka kancelarka uključila fuzijski reaktor - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.