AMD-ove grafičke kartice temeljene na RDNA 4 arhitekturi početkom 2025. godine

AMD-ove grafičke kartice temeljene na RDNA 4 arhitekturi početkom 2025. godine

Novi izvori tvrde da su AMD-ove grafičke kartice temeljene na RDNA 4 arhitekturi, za koje se prvotno nagađalo da će biti lansirane krajem 2024. godine, odgođene i očekuje se da će biti lansirane 2025. godine.

Ova vijest nije potpuno iznenađenje. Ranije je hardverski insajder Kepler izvijestio da AMD neće izbaciti svoje RDNA 4 grafičke kartice do CES-a 2025., no postojale su suprotne glasine koje su sugerirale izlazak krajem 2024. godine.

Zanimljiviji od same vijesti su navodni razlozi za odgodu. Moore’s Law is Dead otkrio je u

, prema pouzdanom izvoru, da je linija RDNA 4 grafičkih kartica odgođena jer AMD ima problema s prodajom svojih RDNA 3 kartica više klase, posebno onih temeljenih na Navi 31 čipu, poput RX 7900 i RX 7900 XTX.

Izvješća sugeriraju da će se AMD-ova RDNA 4 arhitektura fokusirati na pružanje vrijednosti za novac, snažne performanse i energetsku učinkovitost, s naglaskom na srednji segment tržišta. Nvidia, s druge strane, ostaje usmjerena na svoju sljedeću generaciju RTX 5000 serije, odlučivši se za prioritiziranje visokih performansi.

amd-radeon-7900-serija-grafička-za-vidilab-za-vijest-1-u-body-teksta.jpg

Grafičke kartice RDNA 4 sastojat će se od modela Navi 44 i 48 te će se također fokusirati na poboljšano raytracing iskustvo; imat će bolje radne taktove, GDDR6 memoriju i AMD-ov infinity cache. Navodi se da će pružiti poboljšanje performansi od 10-30% u odnosu na kartice temeljene na RDNA 3 arhitekturi.

Stoga ne čudi što se najjači modeli temeljeni na RDNA 3 arhitekturi ne prodaju tako dobro. Neki korisnici možda čekaju kartice sljedeće generacije koje će ponuditi bolje performanse po nižoj cijeni. Drugi bi mogli čak preskočiti modele RDNA 4 u iščekivanju AMD-ovih RDNA 5 grafičkih kartica, koje su već u razvoju i za koje se očekuje da će uključivati više modela visokog ranga. Prema wccftechu, one će "biti izgrađene na potpuno drugačijoj arhitekturi".

S obzirom na ova izvješća, čini se mudrim da AMD odgodi lansiranje – ako su ikada i planirali kraj 2024. godine – kako bi rasprodali preostale zalihe RDNA 3 modela. Izvor Moore’s Law is Dead također je spomenuo da se AMD-ove srednjorangirane RDNA 3 kartice dobro prodaju. Problem niske prodaje pogađa samo modele iz najvišeg ranga.

amd-radeon-grafičlka-za-vijest-2-vidilab-o-leaku-za-novu-generaciju.jpg

Čini se da ostaje točno kako će AMD prvo predstaviti svoj vrhunski Navi 48 na CES-u 2025., dok će Navi 44 imati svoje lansiranje negdje u drugom tromjesečju 2025. godine.

Prema trenutačnim informacijama, 2025. godina sada izgleda kao godina kada će AMD-ove RDNA 4 grafičke kartice konačno stići na tržište.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.