AMD na Computexu najavio nove procesore za stolna i prijenosna računala

AMD na Computexu najavio nove procesore za stolna i prijenosna računala

Prema očekivanju, ovogodišnji Computex Taipei sajam je u znaku umjetne inteligencije koja radi lokalno na hardveru proizvođača umjesto na serverima u oblaku.

Ryzen AI 300 procesori izgrađeni su na AMD-ovim najnovijim arhitekturama za neuralnu, integriranu grafiku i opću obradu, XDNA2 za NPU, RDNA 3.5 za iGPU (koji sada ima do 16 računalnih jedinica) i Zen 5 za CPU. 

Ryzen AI 9 HX 370 dolazi s 12 jezgri i 24 threadova, s maksimalnom brzinom od 5,1 GHz, 36 MB predmemorije i Radeon 890M grafikom.

Ryzen AI 9 365 posjeduje 10 jezgri i 12 threadova te dolazi s maksimalnom brzinom od 5,0 GHz, 34 MB predmemorije i Radeon 880M grafikom.

AMD tvrdi da njegov XDNA2 NPU ima pet puta veći računalni kapacitet i dvostruko veću energetsku učinkovitost u usporedbi s prošlom generacijom zbog svoje jedinstvene FP16 "blok" ili NPU arhitekture koja može obraditi i 8-bitnu izvedbu (INT8) i 16-bitnu točnost (FP16 ) generativnih AI radnih opterećenja bez kvantizacije, odnosno pretvaranja ulaznih vrijednosti iz velikog skupa podataka u izlazne vrijednosti u manjem skupu podataka, što može poremetiti točnost AI modela.

AMD_Computex_Announcements_small.jpg

AMD-ovi novi čipovi navodno mogu pokretati obje vrste matematičkih jednadžbi bez ikakve kvantizacije, što znači da bi radna opterećenja umjetne inteligencije trebala biti obrađena i brzo i točno.

Novi procesori će se naći na Copilot+ prijenosnicima AMD-ovih i Microsoftovih partnera, odnosno na modelima Asus Vivobook S 15, HP OmniBook, MSI Stealth A16, Summit A16, Prestige A16 i Creator A16, Asus Zenbook S 16, Vivobook S 14 i 16 te ProArt P16/X13, kao i na Rog Zephyrus G16 i Tuf A14/A16 gaming laptopima, a pronaći ćete ih i na više Lenovo ThinkBook i Yoga prijenosnika.

 

AMD Ryzen serije 9000

AMD je najavio i novu generaciju procesora za stolna računala. Novi procesori su pokretani arhitekturom "Zen 5" za postizanje, prema AMD-u, ~16% generacijskog povećanja u IPC-u i vodećim performansama u širokom rasponu aplikacija za igranje i produktivnost.

Iz AMD-a su nadodali da bi flagship Ryzen 9 9950X trebao biti najbrži procesor za stolna računala za široku potrošnju na svijetu. 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD na Computexu najavio nove procesore za stolna i prijenosna računala - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.