Počinje gradnja prvog Europskog Exascale superračunala s EU Rhea1 procesorima

Počinje gradnja prvog Europskog Exascale superračunala s EU Rhea1 procesorima

Europski proizvođač procesora osigurat će svoj procesor opće namjene za prvo europsko EuroHPC exascale superračunalo JUPITER.

Europska procesorska inicijativa EPI, projekt s 30 partnera iz 10 europskih zemalja, čiji je cilj učiniti EU neovisnom u tehnologijama HPC čipova i HPC infrastrukturama, objavila je da je jedan od njezinoh ključnih partnera, Eviden, tvrtka Atos Grupe koja je vodeća u naprednom računalstvu, kao dio konzorcija zajedno s ParTecom, njemačkom tvrtkom za modularna superračunala, dobila ugovor s EuroHPC-om za isporuku prvog Exascale superračunala u Europi, nazvanog JUPITER.

Također su objavili da će tvrtka SiPearl, još jedan ključni partner EPI-ja, za JUPITER osigurati svoj potpuno novi procesor Rhea1, prvi europski procesor posvećen HPC-u s iznimno visokom propusnošću memorije.

JUPITER će se sastojati od dvije particije, visoko skalabilnog GPU ubrzanog Booster modula i Cluster modula opće namjene s procesorima visoke propusnosti memorije. Modul klastera opće namjene temeljit će se na SiPearlovom procesoru prve generacije, Rhea1.

Koristeći Arm Neoverse TM V1 platformu, Rhea1 karakteriziraju vrlo visoka memorijska širina pojasa, izvanredne računalne performanse i učinkovitost za neusporediv Byte/Flop omjer.

Ovo je velika prekretnica za SiPearl i EPI u ispunjavanju misije Europske unije da osigura europski suverenitet kroz povratak procesorskih tehnologija visokih performansi i niske potrošnje u Europu. Doprinijet će razvoju visokopreciznih modela složenih sustava i aplikacija umjetne inteligencije za rješavanje strateških, znanstvenih, industrijskih i ekoloških izazova s ​​niskim ugljičnim otiskom.

Pomoći će Jupiteru u pokretanju složenih simulacija i aplikacija umjetne inteligencije za rješavanje strateških, znanstvenih, industrijskih i ekoloških izazova s ​​niskim ugljičnim otiskom. Rhea1 će biti dostupan 2024. godine.

"SiPearl sa zadovoljstvom sudjeluje u ovom prvom europskom exascale superračunalu. Ovo je veliko postignuće za nas i veselimo se suradnji s Jülichom, Evidenom i ParTecom, našim partnerima iz EuroHPC ekosustava. San o europskom stroju koji prelazi prag exaflopsa s europskim procesorom se ostvaruje ”, izjavio je Philippe Notton, izvršni direktor i osnivač SiPearla.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Počinje gradnja prvog Europskog Exascale superračunala s EU Rhea1 procesorima - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.