ADATA predstavila novi SSD s 14 GB/s Gen5 brzinama

ADATA predstavila novi SSD s 14 GB/s Gen5 brzinama

Novi SSD disk za postizanje brzina koristi egzotično hibridno hlađenje visokih performansi

Izlaskom svakog novog PCIe standarda, proizvođači SSD diskova natječu se i u postizanju maksimalnih brzina koje novi standard može podržati. Naime, za pristup jednom disku na matičnoj ploči, omogućene su četiri PCIe linije, a u najnovijoj verziji riječ je o PCIe 5.0 standardu. 

Maksimalna brzina prijenosa podataka koju SSD diskovi mogu postići korištenjem sve četiri PCIe 5.0 linije iznosi oko 14.000 MB/s, što je upravo i reklamirana brzina čitanja podataka s ovog diska, naravno u idealnim uvjetima. Brzina pisanja dostiže 12.000 MB/s što je i dalje vrhunski rezultat u današnjoj ponudi diskova. 

 

adata_neon_storm.jpg

ADATA ovaj novi SSD disk stavlja pod svoj XPG gaming brend, pod "Project NeonStorm" naziv. Drugim riječima, biti će zanimljivo vidjeti hoće li se uistinu naći na policama trgovina, pogotovo kod nas s obzirom na relativno egzotičan pristup hlađenju.

Za održavanje radnih temperatura, SSD je "obučen" u aluminijsko kućište s obje strane, a naizgled bakreni heatsink s gornje strane gdje su i glavni čipovi, izgleda ima radijator unutar cijevi koja se proteže dužinom samog SSD-a. Na svakom kraju je po jedan venilator za aktivno hlađenje, dok je cijela stvar dodatno oklopljena akrilnim staklom, te je vanjska strana metalnog radijatora ispunjena vodom za taj "vodeno hlađenje" efekt. 

ADATA najavljuje izlazak ovog modela negdje u 2024. godini, s veličinama do 8 TB.

 

adata_legend_970.jpg

Osim ovog modela, predstavljen je i ADATA Legend 970 SSD koji također koristi PCIe 5.0 standard s nešto pristojnijim brzinama koje sežu do 10 GB/s te se koristi pasivno hlađenje diska.

Ovaj model planira se u veličinama od 1 TB i 2 TB, a trebao bi biti dostupan za kupnju već u srpnju ove godine po atraktivnim cijenama.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

ADATA predstavila novi SSD s 14 GB/s Gen5 brzinama - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.