Nikada dosta brzine: Razvoj SSD-a koji dostižu 14 GB/s

Nikada dosta brzine: Razvoj SSD-a koji dostižu 14 GB/s

Jednom kada je M.2 priključak stigao mainstream korisnicima, razvoj SSD diskova eksplozivno je počeo rasti i nema znaka da će posustati.

M.2 priključak odličan je pristup jer SSD diskove direktno povezuje na PCIe linije do procesora, omogućujući iznimne brzine prijenosa podataka. Zadnjih nekoliko godina svjedoci smo brzog razvoja PCIe 4.0 i 5.0 standarda koji nude i nove maksimalne brzine diskova.

Brzina SSD diska komplicirana je priča jer naravno ovisi o implementaciji vrlo brze cache memorije koja je standardno puno manja od ukupnog kapaciteta diska. Također je lagano prenositi veliku količinu sekvencijskih podataka, no jednom kada treba čitati i pisati random podatke, prava brzina diska se otkriva.

Phison je poznati proizvođač kontrolera za veliki broj SSD brendova te omogućuje brz rad flash čipova na diskovima. Zajedno sa Sabrentom razvijaju disk koji će postizati brzine do 14 GB/s, a objavili su trenutne mogućnosti njihovog diska koji postiže oko 12 GB/s kod sekvencijskog prijenosa podataka.

 

slika2.jpg

Glavni nedostatak za postizanje maksimalnih PCIe 5.0 brzina na diskovima (14 - 15 GB/s) za sada leži u 3D NAND flash čipovima koji se koriste za memoriju SSD diska, a izazov je dobiti dovoljno kvalitetne čipove za masivnu proizvodnju s konstantnom kvalitetom te još navodno nema većih proizvođača čipova koji ih mogu tiskati.

Sabrent je najavio lansiranje trenutno predstavljenog diska u nekoj verziji uskoro, no i dalje ciljaju top poziciju u brzinama u skoroj budućnosti.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nikada dosta brzine: Razvoj SSD-a koji dostižu 14 GB/s - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.