Intel potvrdio drugu generaciju ARC grafičkih kartica

Intel potvrdio drugu generaciju ARC grafičkih kartica

Kada su prve ARC grafičke kartice bile najavljivane, znalo se da neće doseći najbolje u ponudi od AMD-a i Nvidije. No, rezultati nisu impresionirali ni Intel.

ARC grafičke kartice dolaze u više verzija, no po modelima s velikom količinom grafičke memorije, bilo je u startu primjetno ta je i Intel više očekivalo od top ponude, pogotovo u gamingu. Došlo je do razine kada su ozbiljni leakovi spominjali i potencijalan izlazak Intela iz GPU igre, no to se srećom neće dogoditi barem još jednu generaciju.

Zdrava konkurencija iznimno je bitna za krajnje kupce kako bi cijene proizvoda bile konkurentne, a u zadnje vrijeme vrtoglav rast cijena nemoguće je zaustaviti primarno radi dobro uhodanog duopola.

Intel je najavio popravak velikog broja sitnica koji su se pojavili kod prve generacije. Prva generacija ARC grafičkih kartica nosi naziv Alchemist, a druga generacija biti će Battlemage. Prvi problem, koji se i sada uvelike raščistio svakako su driveri za grafičke kartice koji u početku nisu podržavali niti starije DirectX 9 standarde, no danas su performanse puno bolje. 

Nova generacija tako će imati bolje DirectX 12 skaliranje, ojačan Ray Tracing, a naravno spominje se i nezaobilazna tema AI-ja koji pomaže u XeSS upscalingu za dobivanje boljih performansi. 

Kada pričamo o datumima, šuška se o refreshu trenutnih Alchemist grafičkih kartica ove godine, dok bi novi Battlemage trebao izaći 2024.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel potvrdio drugu generaciju ARC grafičkih kartica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.