Dell potvrđuje interes da koncept Luna što prije postane stvarnost

Dell potvrđuje interes da koncept Luna što prije postane stvarnost

Koncept "Luna" Dellov je odgovor na sve glasniji trend zahtjeva korisnicima za prijenosnim uređajima koje je lagano upgradeati kroz vrijeme, ili zamijeniti komponentu koja više ne radi samostalno, bez skupih servisa.

Zanimljivo rješenje od Della koristilo bi interne komponente međusobno povezane magnetima s minimalnim korištenjem vijaka koje korisnici mogu lagano mijenjati. Koncept je prvi puta predstavljen prije godinu dana u obliku ideje i renderiranog dizajna, no sada Dell već ima funkcionalne prototipove čije rastavljanje su prikazali i na videu.

 

Concept_Luna_2.jpg

Ideja projekta je da ovakva računala ponude maksimum svojim korisnicima u polju održivosti i servisa uređaja, a značajno pojednostavnjen proces otvaranja i servisiranja laptopa približio bi ga današnjim stolnim računalima po pitanju zamjene komponenti, a jednom kada mu dođe kraj radnog vijeka, puno ga je lakše i brže rastaviti u interesu reciklaže raznih dijelova.

 

Concept_Luna_3.jpg

Na trenutnom prototipu lagano se mogu odvojiti PCB matične ploče, odvojiva tipkovnica, zaslon kao i baterija, zvučnici i hlađenje tako da na kraju ostanete samo s kućištem, što znači da sve glavne komponente lagano možete sami zamijeniti. Kako smo rekli, sve se povezuje magnetima koji bi ujedno trebali sadržavati i konektore koji povezuju sve komponente zajedno.

 

https://youtu.be/jLfvvKx9AME

Dell ističe kako se radi o konceptu koji još nećemo naći na policama trgovina, no nadaju se kako je projekt korak bliže do realizacije njihovih ciljeva održivosti.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Dell potvrđuje interes da koncept Luna što prije postane stvarnost - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.