Samsung Tech Summit

Samsung Tech Summit

U potrazi za pikselima

Samsung nas je ugostio na Tech Summit konferenciji u Londonu gdje je europskim medijima predstavio novu liniju proizvoda za 2022. godinu.

Sredinom svibnja otputovali smo u London kako bismo nazočili Tech Summit konferenciji u organizaciji Samsunga na kojoj su predstavljene linije TV i AV proizvoda za 2022. godinu. Uz uobičajenu, značajnu nadogradnju prošlogodišnjih modela, Samsung je za ovu godinu pripremio dva iznenađenja i spremno zakoračio u nova područja potrošačke elektronike: portabilni projektor Freestyle i zvijezdu konferencije – novi OLED zaslon S95B.

Novosti za 8K

Nova generacija Neo QLED 8K televizora koristi Quantum Mini LED tehnologiju i novi Neural Quantum procesor. Uz to, dolaze s 14-bitnim mapiranjem kontrasta i čak 20 AI mreža koje analiziraju sliku. Uži spektar pozadinskog osvjetljenja garantira puno bolje prijelaze između bliskih nijansi boje, što rezultira istaknutim detaljima u vrlo mračnim scenama.

 

Samsung Tech Summit 2

Samsung 22Y NEO QLED 4K: donosi fenomenalnu sliku, no “wow efekt” nam je potrajao samo dok nismo vidjeli 8K inačicu.

 

To je potvrdio i Samsungov vanjski suradnik koji profesionalno surađuje s filmskim studijima na remastiranju filmova za HDR prikaz na izdanjima za kućnu uporabu koji je sliku novog Neo QLED televizora na licu mjesta usporedio s vodećim referentnim monitorom na tržištu.

Na Neo QLED televizorima videozapisi u 8K rezoluciji zbilja se ističu detaljima, a i slika usporedno prikazana na 4K i 8K ekranu izgleda bolje na višoj rezoluciji, čak i upscaleana.

Izbor za gamere

Konkurencija marketinške aktivnosti sve više okreće igračima na PC-u i konzolama pa je i u tom području Samsung napravio značajne iskorake. Prvo, novi je Gaming Hub okupio neka od najzvučnijih imena Cloud gaminga, poput Stadie i GeForce Now. To znači da će igrači moći direktno spojiti željeni kontroler i slušalice na televizor te pokretati Cloud igre na željenom servisu.

Ovo je prvi korak prema potpunoj centralizaciji zabave u televizor uz koji nije potrebna konzola ili PC. Gaming Hub u početku neće biti dostupan u Hrvatskoj, no brzo se širi broj dostupnih regija te najviše ovisi o pružatelju Cloud usluge.

Druga je velika značajka za igrače tehnologija Motion Xcelerator Turbo Pro koja omogućava igranje u 4K rezoluciji i 144 sličica u sekundi, što je ekvivalent modernim profesionalnim gamerskim monitorima.

Za šminkere

Samsung je osvježio i prikazao novu liniju televizora Frame koji dolaze s matirajućim zaslonom koji značajno smanjuje prisutne refleksije na ekranu bez narušavanja svjetline ili jasnoće prikaza. Ta je funkcija demonstrirana s nekoliko izvora svjetla, uključujući i noćne svjetiljke kakve svi imamo u kućanstvu.

 

Samsung Tech Summit 3

Matirajući zaslon nove Frame serije značajno smanjuje refleksije uzrokovane okolnim izvorima svjetla.

 

Zadnji je demonstrirani proizvod prijenosni projektor Freestyle. Osim stiliziranog kućišta, Freestyle omogućava korisnicima detaljnu kalibraciju i korekciju prikaza u situacijama kad ne možemo projicirati sliku na bijelu površinu.

 

Samsung Tech Summit 4

Aplikacija omogućava korekciju slike projektora kad pozadina projekcije nije u potpunosti bijela.

 

OLED S95B

Zvijezda konferencije svakako je bio novi Samsungov OLED zaslon obavijen crnim velom misterije do samog kraja prezentacije. Njega je predstavio Craig Cunningham, voditelj konferencije i naš domaćin, koji je nakon kratke prezentacije odgovorio na brojne upite zainteresiranih medija.

Ipak se radi o prvom Samsungovom OLED zaslonu za kućnu uporabu na čije je tržište došao poprilično kasno, ali na velika zvona. Model S95B nudi se u dvije dijagonale, 55 i 65 inča te dolazi sa svim pogodnostima koje nudi i flagship 8K model, kao što su najnoviji procesor slike i podrška za Dolby Atmos što je također novost na Samsungovim televizorima.

Ono što oduševljava jest izuzetno visoka vršna svjetlina koja dostiže impresivnih 1500 cd/m² u HDR modu. OLED dolazi opremljen s četiri HDMI 2.1 priključka, od kojih su dva predviđena isključivo za gaming, pa korisnici mogu priključiti obje next gen konzole i uživati u pogodnostima poput varijabilnog osvježenja slike i automatske niske latencije.

Ekskluzivni intervju

Craig Cunningham, Head of TV/AV Product Marketing

 

Samsung Tech Summit 5

Craig Cunningham je bio voditelj i moderator održane konferencije.

 

VIDI: Razgovor možemo započeti s OLED-om. Koja je prednost Samsungova OLED-a pred konkurencijom? Koju biste njegovu značajku posebno istaknuli?

Craig: Mislim da najistaknutija značajka bilo kojeg proizvoda nije nužno zaslon, već procesiranje slike i „mozak” koji kontrolira hardver. Zato mislim da je Samsungov jedinstveni prodajni alat – procesiranje. No ako pričamo isključivo iz perspektive hardvera, smatram da je ovaj OLED sposoban isporučiti razinu svjetline i volumen boja koji nije bio viđen na tržištu, barem u segmentu OLED-a. Stoga, prvo – softver, a drugo, svjetlina i volumen boja.

VIDI: Kod predstavljanja OLED-a spomenut je novi neuralni kvantni procesor. Koja druga tehnologija garantira visoku kvalitetu slike i isporuku sadržaja?

Craig: Opet, vraćamo se na procesiranje slike. Neuralni procesor konstantnom analizom slike i sadržaja na zaslonu ima mogućnost kategoriziranja procesa koji su potrebni za poboljšavanje kvalitete slike. No čak i ispod toga, odvijaju se brojni procesi za poboljšavanje kvalitete slike i posebice zvuka.

Kao primjer, televizor ima podršku za Dolby Atmos ozvučenje koje pomoću integriranih zvučnika usmjerenih prema stropu garantiraju atmosferičan kino zvuk. Ta je tehnologija unikatna, ne viđa se često u industriji. Kvaliteta slike na prvom nam je mjestu, ali nismo zapostavili ni kvalitetu zvuka.

VIDI: Dolby Atmos nova je stvar za Samsung. Pročitao sam da na vaše televizore dolazi s tehnologijom praćenja objekata. Kako to funkcionira u praksi, primjerice u akcijskom filmu?

Craig: U suštini, što želimo postići, jest analizirati akciju koja se odvija na ekranu i sam zvučni izlaz. Ovisno o seriji televizora imamo integrirane zvučnike na raznim pozicijama stražnje strane televizora.Televizor analizira na kojem se dijelu ekrana odvija akcija te sukladno tome pozicionira zvuk na odgovarajući zvučnik.

Kao primjer, imate li automobil koji prolazi s jedne strane zaslona na drugi, ekran mora analizirati kretanje automobila kako bi znao pozicionirati zvuk najbližem zvučniku tom istom automobilu te kontinuirano pratiti kretanje i prebacivati zvuk na sljedeći zvučnik.

VIDI: Sve više i više pružatelja streaming usluga dolazi u Europu (Disney+, HBO Max, Peacock). Samsung već godinama kupcima nudi 8K ekrane. Pripremaju li streaming servisi 8K sadržaj za maksimalno uživanje u slici? Ako ne streaming servisi, možda igraća industrija?

Craig: Surađujemo sa svim velikim pružateljima usluga, sa svim velikim streaming servisima i svim velikim emiterima televizijskog sadržaja. Kontinuirano testiramo 8K sadržaj. Radili smo to u više navrata u posljednjih nekoliko godina, najčešće kroz prijenos sporta uživo.

Da odgovorim na vaše pitanje, svi se pripremaju za 8K sadržaj, za sljedeću generaciju kvalitete slike i u skoroj će budućnosti početi pristizati 8K sadržaj.

VIDI: Samsung ističe NeoQLED 8K televizore kao najbolje za multimediju, ali i za profesionalan rad i gaming. Što 8K rezolucija i Motion Xcelerator Turbo znače za produktivnost i igru?

Craig: Naša tehnologija Motion Xcelerator Turbo izuzetno je popularna, jer je glatko izvođenje izuzetno bitno igračima. Ta značajka nije rezervirana samo za najbolje modele televizora, već je dostupna na brojnim modelima u našoj ponudi.

Što se tiče nativne 8K rezolucije, ona nije uobičajena na zaslonima. Iako se proizvodi sve više sadržaja u nativnoj rezoluciji, pogodnost 8K rezolucije na velikom ekranu očita je čak i kod gledanja drugog sadržaja.
Gledanje 4K sadržaja na 8K zaslonu izgleda bolje od gledanja na nativnom 4K zaslonu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Tech Summit - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.