Što možemo očekivati od Intelovih predstavljenih ARC grafičkih kartica

Što možemo očekivati od Intelovih predstavljenih ARC grafičkih kartica

Intel je i službeno predstavio prve grafičke kartice te definirao dva grafička čipa na kojima će se temeljiti grafičke kartice u 2022. godini.

Kako smo se već naviknuli na nazive mainstream procesora, grafičke kartice od Intela pratiti će slični trend sa A300, A500 i A700 verzijama od entry-level ponude preko mainstreama do top ponude. Intel sam najavljuje da će njihova top ponuda dostizati RTX 3070 i Radeon 6700 XT razinu performansi pa se nadamo da će cijene u tom segmentu napokon početi padati.

 

Intel ARC 3

Dva čipa koje će Intel koristiti su ACM-G10 i ACM-G11 gdje je G11 model značajno manji i slabiji te će služiti uglavnom za laptope i entry-level desktop ponudu. Imajmo na umu da se radi o odvojenim grafičkim karticama koje nisu dio procesora. Čipovi se tiskaju na TSMC-ovom 6nm proizvodnom procesu.

Za početak su predstavljeni entry-level laptop modeli, A350M i A370M. Slabiji model predviđen je za tanke ultrabookove te se fokusira na što manju potrošnju energije. Prednost odvojenih kartica je u tome što oslobađa RAM memoriju procesora te istovremeno ima vlastitu puno bržu memoriju koja omogućuje pune performanse implementiranog čipa.

 

Intel ARC 4

Bez obzira koju karticu koristili u laptopu, sve podržavaju najnaprednije medijske funkcije od dekodiranja 8K60fps 12-bitnog HDR videa kao i enkodiranja 8K 10-bitnog HDR videa. Podržani su VP9, AVC, HEVC i AV1 koji osigurava dugovječnost casual korisnicima za gledanje multimedije u nadolazećim formatima.

Kako su laptopi sa ovim karticama već tehnički u aktivnoj proizvodnji, procurili su i benchmarci tako da ih možemo polako smjestiti na ljestvicu po performansama. Imajmo na umu da A370M koristi puni ACM-G11 čip, dok A350M ima manje omogućenih jezgri. Razlika će u impelemntaicji biti i u količini VRAM memorije, a koriste 64-bitni BUS.

 

Intel ARC

Intel ARC A350M tako ima performanse i rangu GTX 1650 (Max-Q) mobilnih grafičkih kartica sa oko 3200 bodova na 3DMark Time Spy testu. Prednost bi joj mogle dati upscaling tehnologije, no ne očekujte značajne gaming performanse s obzirom da se radi o najslabijoj kartici koja se reklamira u rangu s današnjim Nvidia MX500 karticama za laptope.

ARC A370M AMD je usporedio s vlastitom 6500M serijom za koju tvrdi da je oko 50% brža od Intelove nove kartice, no ipak smatramo da je bolje pričekati rezultate treće (četvrte) strane prije konačnog zaključka u performansama. Naravno, brojevi će se mijenjati jednom kada se pojave navedene upscaling tehnologije koje su najavljene za ljeto ove godine. 

 

Intel ARC 2

Za one koji čekaju desktop kartice, Intel je pustio video s 3D renderiranom karticom u "limitiranom" izdanju i najavio izlazak također oko ljeta 2022. godine.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Što možemo očekivati od Intelovih predstavljenih ARC grafičkih kartica - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.