Intel uskoro predstavlja svoje prve ARC grafičke kartice

Intel uskoro predstavlja svoje prve ARC grafičke kartice

Nakon nekoliko godina najavljivanja, napokon je došlo vrijeme da se na tržištu pojave i Intelove grafičke kartice odvojene od samih procesora.

Intel ARC arhitektura najavljuje promjene na težištu zahvaljujući svojoj ponudi koja će za prvu generaciju ciljati mainstream segment tržišta kako u laptopima tako u desktop računalima. Službeno predstavljanje prvih čipova očekuje se 30. ožujka 2022. te će prve grafičke kartice biti namijenjene laptopima. Kasnije ove godine očekuje se predstavljanje i desktop modela s ujedno i boljim performansama.

Prva generacija grafičkih kartica nosi Arc Alchemist naziv te Intel namjerava proizvesti barem četiri milijuna jedinica za 2022. godinu kroz sve segmente. Riječ je o zasebnim grafičkim karticama koje dolaze u više čipova i različitih specifikacija, ovisno o tržištu koje ciljaju. Prvi čipset je SOC2, manji od dva najavljena te će pokrivati entry-level i nižu mdi-range ponudu. 

Prvo će se predstaviti mobilne verzije, a očekuju se A350M, A370M i A380M te su negdje leakali i nazivi za workstation verziju pod nazivom ARC A30M. Uz sve to, leakao je i rezultat Ashes of Singularity benchmarka za Arc A370M GPU tako da karticu možemo otprilike smjestiti u očekivani razred performansi. 

 

A370M bench

Arc A370M tako dolazi sa 4 GB GDDR6 memorije i 64-bitnom sabirnicom te 96 EU komponenti. Unatoč istom broju EU jedinica u usporedbi s dosadašnjom Xe LP grafičkom jedinicom, očekuju se duplo bolje performanse zahvaljujući poboljšanoj arhitekturi i većem broju resursa s obzirom da se radi o odvojenoj grafičkoj jedinici.

u Ashes of Singularity benchmarku Arc A370M ima dva testa te je postigla od 37 do 38 fps-a na FullHD rezoluciji s niskim detaljima što ovu karticu stavlja u rank s RTX 3060 (laptop verzija) iliti GTX 1050 desktop model. 

Dok je ovdje riječ o 96 EU čipu, po prethodnim leakovima možemo očekivati i 128, 256 te 512 EU verzije u budućnosti, pogotovo u desktop segmentu.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel uskoro predstavlja svoje prve ARC grafičke kartice - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.