Samsung predstavio novu Galaxy S22 liniju mobitela i S8 liniju tableta

Samsung predstavio novu Galaxy S22 liniju mobitela i S8 liniju tableta

Samsung je svoj veliki live event održao online, u virtualnom obliku kako bi se dočarale sve nove funkcije uređaja koje sežu dalje od samog hardvera.

Od mobitela, predstavljeni su novi Galaxy S22, S22+ i S22 Ultra. Najveća promjena ove godine je da Ultra model poprima oblik i mogućnosti Galaxy Note serije mobitela što je odlična vijest kako Note korisnici ne bi ostali praznih ruku.

Zanimljivo je da se Samsung odlučio za samnjenje dijagonala svim modelima ove godine, što uključuje i smanjenje ukupnog kapaciteta baterije u S22 i S22+ slučajevima. S22 tako sada dolazi sa 6,1" dijagonalom, S22+ sa 6,6" dijagonalom, dok S22 Ultra ima 6,8" dijagonalu što je opet manje od Note serije. 

 

Samsung Galaxy S22 i S22+

Ove godine, standardni S22 kao i Plus model donose gotovo jednake specifikacije osim samih dimenzija mobitela tako da oni koji žele manji mobitel neće imati dojam da ujedno dobivaju i slabiju verziju. Glavna razlika je naravno kapacitet baterije koji kod S22 modela iznosi 3.700 mAh, dok Plus model ima 4.500 mAh kapacitet. Sukladno s time primjetno je i da Plus model ima nešto višu maksimalnu svjetlinu zaslona, no samo kada je svjetlina automatska te se mobitel nalazi na suncu kako bi bio vidljiviji zaslon na kratko vrijeme.

Dok su se razne informacije dugo širile internetom, nema straha, i dalje mi dobivamo Samsungov Exynos čipset dok Kina i SAD dobivaju Snapdragon sustav. Pozitivna novost je ta da se Samsung ove godine udržio s AMD-om te koristi Radeon RDNA2 grafičku komponentu kako bi SoC konkurirao Snapdragon rješenju.

 

s22 1

Mobiteli dolaze sa FullHD+ rezolucijom od 1080 x 2340 piksela sa 120 Hz osvježavanjem zaslona i Gorilla Glass Victus+ zaštitu. Dolaze sa 8 GB radne memorije te 128 ili 256 GB pohrane. Najveći upgrade, osim čipseta, možemo naći u kamerama koje dobivaju konkretne optičke specifikacije umijesto dosadašnjih hibridnih rješenja. Glavna kamera dobiva veći senzor sa 50 MP rezolucijom što im omogućuje i 8K snimanje. Mobiteli će imati detaljnije slike danju te još bolje noćno slikanje nego do sada, pogotovo sa novim čipsetom.

Druga kamera ima 3x optički zoom sa 10 megapikselnom rezolucijom i optičku stabilizaciju što će ponuditi i impresivne fotografije portreta kao i veću slobodu kadriranja. Treža kamera je ultraširoka te ostaje ista kao i prošle godine sa 12 MP i 120° pogledom, a omogućuje Super Steady snimanje ako imate dobro osvjetljenje.

Zadnja razlika između standardnog i plus modela svakako je punjenje gdje standardni ima 25 W brzo punjenje, dok Plus model sada dolazi sa 45 W brzim punjenjem (bez samog punjača naravno).

 

Samsung Galaxy S22 Ultra

Novi Ultra model vrlo je zanimljiv kada ga gledamo kao spoj dosadašnje Note linije sa postojećom Ultra linijom. Dobiva najbolje od oba modela, sa Ultra kamerama i Note podrškom za olovku koja se sprema u sam uređaj, a sve to sa velikom 5.000 mAh baterijom i 45 W punjenjem. No, pitanje je hoće li postojeći Note kao i Ultra korisnici vidjeti dovoljan upgrade da kupe novi uređaj.

Galaxy S22 Ultra dolazi sa jednakim sustavom kamera kao prošlogodišnji model sa 108 MP glavnom kamerom dijagonale 1/1,33" koja se oslanja na laserski autofokus te ima optičku stabilizaciju, a podržava spajanje susjednih 9 pikslea za dobivanje 12 MP slika visoke svjetlosne osjetljivosti za noćnu fotografiju.

 

s22 2

Zatim slijede dvije 10-megapikselne kamere sa 3x i 10x optičkim zumiranjem koje omogućuju veliku slobodu kadriranja te do 100x digitalni zoom. Specifikacije ostaju više-manje iste kao i na prošlogodišnjem Ultra modelu. Zadnja kamera je 12-megapikselna ultraširoka kamera koja se koristi već nekoliko godina te daje očekivane rezultate sa solidnim noćnim slikanjem.

Na kraju tu je 40-megapikselna selfie kamera koja ostaje ista kao i na prošlogodišnjem Ultra modelu te nudi oštre dnevne fotografije. 

Naša regija dobiva Exynos 2200 čipset sa RDNA2 grafikom, a zanimljivo je da dolazi sa 8 GB RAM memorije u najslabijoj verziji dok je prošlogodišnji model počinjao sa 12 GB RAM memorije. 256 GB dolazis a 12 GB RAM-a, a 512 GB i 1 TB verzije dolaze sa 16 GB RAM memorije.

 

Samsung Galaxy Tab S8 serija

Do prije par godina konstantno smo se žalili kako tableti dobivaju prošlogodišnje mobilne specifikacije te zato konstantno kaskaju po performansama, no izgleda kako se to promijenilo dolaskom solidnih Apple tableta na tržište. Sada i Android modeli dobivaju udarne performanse, a Samsungova nova Tab S8 serija mogla bi lagano zamijeniti laptop za prosječnog uredskog korisnika.

 

s22 3

Samsung je potrošio puno vremena da Android prilagodi velikom zaslonu i horizontalnom radu sustava što je donijelo i DeX integraciju na mobitele, a tablete učinilo puno lakšima za uredski rad. 

Riječ je o tri modela: Tab S8, Tab S8+ te Tab S8 Ultra. Glavna razlika između modela uglavnom je dijagonala zaslona gdje S8 dolazi sa 11" dijagonalom, S8+ sa 12,4" dok S8 Ultra dolazi sa velikim 14,6" zaslonom, vrlo tankim rubovima te mali notch za selfie kamere.

 

s22 4

Svi dolaze sa novim Snapdragon 8 Gen 1 čipsetom te od 8 do 16 GB RAM memorije, ovisno o pohrani i modelu kojeg odaberete. Pohrana dolazi u 128 i 256 GB verzijama, dok Ultra model ima i 512 GB opciju. 

Veći modeli imaju i veće baterije, no svi podržavaju brzo 45 W punjenje. Isto vrijedi i za rezoluciju gdje 11" model dolazi sa 2K rezolucijom od 2560 x 1600 piksela, plus model ima 2800 x 1752 piksela dok Ultra verzija ima 2960 x 1848 piksela, a svi modeli naravno imaju i 120 Hz osvježavanje sa poznatim Super AMOLED zaslonom na Plus i Ultra modelima dok osnovni Tab S8 ima standardan IPS zaslon.

 

s22 5

Svi modeli straga imaju dvije kamere, standardnu 13 megapikselnu te ultraširoku od 6 MP. Sama činjenica da ultraširoka ima tako nisku rezoluciju govori nam da ne očekujemo čuda od ove kamere. Prednje kamere na svim modelima također imaju 12 megapiksela, dok Ultra model ima dvije prednje kamere, druga je 12 MP ultraširoka što joj daje daleko bolje performanse od stražnjeg modela. Ultra verzija tableta implementira malen notch za selfie kamere s obzirom da su rubovi oko zaslona iznimno tanki. 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung predstavio novu Galaxy S22 liniju mobitela i S8 liniju tableta - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.