Intel Alder Lake platforma dolazi krajem godine

Intel Alder Lake platforma dolazi krajem godine

Alder Lake platforma veliki je update iz više razloga, a donosi i značajan redizajn socketa.

Dok su informacije još uvijek samo glasine, izgleda kako je Intel počeo dijeliti ključne informacije sa svojim partnerima, primarno proizvođačima matičnih ploča, vezanih za nove nadolazeće procesore kao i kompletnu platformu.

Podsjetimo, Alder Lake platforma prva će donijeti kombinaciju "malih" i "velikih" jezgri na Intelove sustave kakvi se najčešće koriste u mobitelima, a u svrhu optimizacije potrošnje energije. 

Osim toga, nova platforma podržavati će najnoviji PCIe 5.0 standard, kao i novu DDR5 memoriju. Osim nove DDR5, biti će podržana i DDR4 memorija kako bi se mogli kupiti i povoljniji sustavi na novoj platformi s obzirom na očekivano visoke cijene nove memorije.

Socket se također mijenja, dolazi LGA 1700 koji će biti pravokutnog oblika (izdužen) kako bi sve stalo u njega. Očekujemo i zaoštravanje borbe sa sve popularnijim ARM sustavima poput Appleovog M1 sustava.

Prema zadnjim leakovima, novi Alder Lake bi trebao izaći u studenome ove godine, no  zadržavaju opciju mijenjanja timelinea ovisno o potrebi.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel Alder Lake platforma dolazi krajem godine - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.