Nvidia smanjila G-Sync Ultimate standard kako bi se moglo kvalificirati više monitora

Nvidia smanjila G-Sync Ultimate standard kako bi se moglo kvalificirati više monitora

Kada je Nvidia prvi puta predstavila G-Sync Ultimate standard, činilo se da će novi monitori oštro skakati u kvaliteti, no to se ipak nije dogodilo.

Točnije, specifičan problem je svjetlina monitora mjerena u nitsima. Naime, originalan uvijet bio je podrška VESA HDR1000 standarda, odnosno mogućnost monitora da na malenoj površini postigne svjetlinu preko 1000 nitsa. Osim što je ovaj standard izgleda velik izazov proizvođačima, monitori koji u svim drugim pogledima imaju vrhunsku sliku radi toga nisu mogli dobiti certifikat. 

Primjer su OLED paneli koji imaju naravno vrhunsku sliku, no maksimalna svjetlina ne prelazi primjerice 700 nitsa. Drugi edge-lit zasloni primjerice imaju vrhunski odaziv te precizno pokrivaju šriok spektar boja, no i dalje nemaju traženu svjetlinu.

Kako tržište monitora još očito nije spremno za HDR1000, Nvidia je tako odlučila spustiti standard na VESA600 sa 600 nitsa maksimalne svjetline kako bi monitor mogao biti označen sa GSync Ultimate certifikatom, ako zadovoljava sve ostale uvjete.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nvidia smanjila G-Sync Ultimate standard kako bi se moglo kvalificirati više monitora - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.