Intel predstavio 12. generaciju Alder Lake procesora koje najavljuje za kraj ove godine

Intel predstavio 12. generaciju Alder Lake procesora koje najavljuje za kraj ove godine

Novi procesori 12. generacije donose značajnu promjenu smjera u danjem razvoju mainstream procesora.

Iako je Intel najavio da će nadolazeća 12. generacija procesora sigurno biti na 10 nm proizvodnom procesu, voljeli bismo to vidjeti prije nego povjerujemo. Podsjetimo, trenutna mobilna serija novih procesora predstavila je 10 nm SuperFin proizvodni proces koji rješava brojne nedostatke sa prošlom generacijom, primarno oko visokih frekvencija. Za nadolazeću 12. generaciju najavljuje se poboljšani proces baziran na novoj SuperFin tehnologiji i 10 nm mjerama.

Zato je nova 12. generacija Alder Lake procesora značajna? Koristiti će u svakom procesoru čak dvije nove procesorske arhitekture. Jedan dio jezgri fokusirati će se na visoke performanse, dok će drugi obavljati pozadinske zadatke. Da, Intel u mainstream desktop i mobilnom segmentu prelazi u dobro poznati big.LITTLE sustav jezgri već dugo prisutan u mobilnim ARM uređajima.

 

intel 12 2

Visoke performanse osigurati će nove nadolazeće "Golden Cove" jezgre na kakve smo se navikli u mainstream segmentu. Za pozadinske zadatke brinuti će se "Gracemont" jezgre, gdje -mont predstavlja generacije Atom jezgri niskih performansi ali i niske potrošnje.

To neće biti prvi takvi hibridni procesori, jer Intel već sada na tržištu ima upravo takve procesore u obliku Lakefield arhitekture, no radi se o low-power ponudi sa jednom jačom i četiri slabe jezgre.

Ostale vijesti su da dolaze i sa novim LGA 1700 socketom koji će se produljiti u 45 x 37,5 mm oblik. Uz to, priča se i o kompatibilnosti sa DDR5 RAM memorijom, kao i podrškom za novi PCIe 5.0 standard. Naravno, očekujemo poboljšanu Xe grafiku, novi Thunderbolt 4 standard, te integrirani WiFi 6.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intel predstavio 12. generaciju Alder Lake procesora koje najavljuje za kraj ove godine - VidiLAB - QR Code Friendly


Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.