Novi Intelovi procesori donose PCIe 4.0 kao i rekordne single core performanse

Novi Intelovi procesori donose PCIe 4.0 kao i rekordne single core performanse

Dolaze nam nove Z590 matične ploče, kao i 11. generacija procesora za PC računala.

Nova platforma trebala bi biti predstavljena 11. sječnja, no naravno neki detalji već su u javnosti. Najznačajniji je taj da će Intelova platforma napokon podržavati PCIe 4.0 protokol, no i ovdje ima par detalja na koje treba paziti. Naime najnoviju Rocket Lake arhitekturu dobivaju i5, i7 i i9 procesori te su oni jedini u 11. generaciji sa podrškom za PCIe 4.0. I3, Pentium i Celeron procesori ostaju na starijoj Comet Lake arhitekturi kao i PCIe 3.0 standardu. 

 

intel rocket lake 2

Novi Rocket Lake procesori također dobivaju direktan pristup većem broju kinija, njih 20 kako bi se zadovoljile potrebe grafičke kartice, kao i moderne SSD pohrane koja će najčešće biti i korištena na novim računalima.

Drugi dio su i sami procesori koji dobivaju značajno IPC ubrzanje, to jest mogu obaviti više sa jednakim radnim taktom. Sada je podržana i radna memorija do 3.200 MHz, a bolja je i integrirana grafička komponenta sa do 50% boljim performansama. Integrirana grafika podržava DP 1.4a te HDMI 2.0b standarde.

 

intel rocket lake 1

Cijeli sustav dobiva i novi brending, a prema jednom od leakova, najnoviji i9-11900K postiže preko 700 bodova na CPU-Z benchmarku sa jednom jezgrom što je novi rekord među PC procesorima. Naravno, kako se radi o Intelu, cijeli sustav i dalje se bazira na 14 nm proizvodnom procesu, detalj o kojem se sve više diže prašina i među Intelovim investitorima koji žele da Intel počne koristiti bolje vanjske tvornice za svoje procesore.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Novi Intelovi procesori donose PCIe 4.0 kao i rekordne single core performanse - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.