Intelova deseta generacija snažnih mobilnih procesora i laptopi koje najviše očekujemo - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Intelova deseta generacija snažnih mobilnih procesora i laptopi koje najviše očekujemo

Intelova deseta generacija snažnih mobilnih procesora i laptopi koje najviše očekujemo

Intel i Nvidia zajedno u najnovijim laptopima

Kako smo već prenijeli, do tada samo glasine, Intel je predstavio desetu generaciju moćnih mobilnih procesora.

Procesori u laptopima dijele se u dvije osnovne kategorije, kako kod Intela, tako i kod AMD-a. Procesori čije oznake završavaju na slovo "U" namijenjeni su tanjim prijenosnicima te ne zahtijevaju puno snage kako bi radili. Sukladno tome, nemaju niti sirove performanse za naprednije programe i naravno igre. Prosječan TDP ovakvih procesora je 15 W.

Sa druge strane imamo procesore koji završavahu slovom "H". TDP im se vrti od 35 do 45 W, a daleko su snažniji od U verzija. Naravno, troše više električne energije, a samim time proizvode i više topline koju je potrebno micati. Zato su laptopi sa ovakvim procesorima mahom teška i glomazna stvorenja za nositi.

 

intel 10

No, kako uvijek kažemo, TDP oznaka vrlo je misteriozna zvijer. Rekli bismo čak da nije egzaktna znanost, već se više odnosi na "eh, dovoljno dobro". To kažemo zato jer novi Intelovi procesori nose TDP od 45W, no primjerice za njihov najbolji procesor u seriji, i9-10980HK o kojem se puno šuška, 45W TDP vrijedi pri radu procesora na 2,4 GHz što je otprilike standardna brzina.

No, procesor će dati sve od sebe da što brže odradi zadatak, a Intelov novi flagship postiže brzine i do 5,3 GHz što je naravno novi vrhunac kod mobilnih procesora. Druga strana te informacije je potrošnja, jer ipak se radi o sada već prastarom 14 nm+++++ proizvodnom procesu koji guta nenormalne količine energije.

 

 

Tako za maksimalan boost od 5,3 GHz, ovaj procesor trošiti će čak 135 W električne energije. To će moći raditi naravno samo u jako kratkim rafalima kako bi hladnjaci laptopa imali prilike rashladiti ih i održati radnu temperaturu.

Znači, ostaju glasni gaming laptopi, no brzina procesora omogućiti će rekodne FPS brzine te omogućiti izvlačenje maksimuma iz grafičkih kartica. To spominjemo zato jer je u isto vrijeme kada i Intel, Nvidia najavila nove SUPER verzije svojih mobilnih grafičkih kartica koje će se nalaziti u ovim nadolazećim gaming laptopima.

 

nvidia dinaymic boost power

Najbolje je što cijene SUPER modela ostaju jednake dosadašnjima, no nude bolje performanse. Sve to dolazi u najnovijoj ponudi laptopa, od kojih smo istaknuli tri kao najzanimljivije. Riječ je o high-end ponudi, vrhu mogućnosti koji je moguće nagurati u tako malen prostor, a slušalice za vrijeme gaminga su apsolutno obvezni dio arsenala.

 

Razer Blade 15 Advanced

Razerova serija gaming laptopa usavršava se svake godine, a najnoviji modeli zapaniti će mnoge svojim dizajnom, točnije dimenzijama u koje stane tako moćan hardver. Dobivate naravno veću liniju Intelove desete generacije procesora na odabir, no i7 10875 trenutno je najbolji u ponudi.

 

lap 1

Uz njega tu su i Nvidijine nove RTX 2070 SUPER i 2080 SUPER kartice. Dolaze u Max-Q verziji, a i ona je poboljšana sa raznim algoritmima koji će iskoristiti zadnju trunku energije, ali i termalnog prostora za maksimalne moguće performanse.

Blade 15 Advanced također dolazi sa opcijom FullHD zaslona koji ima brzinu osvježavanja od 300 Hz, ili 4K rezoluciju za one kojima je ipak laptop potreban za profesionalne svrhe. Naravno, 4K zaslon je i tvornički kalibriran za vrhunsku DCI-P3 boju. Skoro smo zaboravili, 4K zaslon također koristi OLED tehnologiju koja se i nama dopala čim smo ju zamijetili na laptopima.

Osim iznimno tankih rubova zaslona, tu su i obvezni WiFi 6 standard, a napokon je dodan i SD čitač kartica za kojim kreatori vape već godinama.

 

Gigabyte Aorus 17

Novi laptopi od Gigabytea dolaze u više verzija, od onih specifično namijenjenih za poslovne namjene, do onih specifično okrenutih gamingu. Što to znači? Primarna razlika je naravno u zaslonima. Gaming zasloni specifično su okrenuti brzini osvježavanja na račun svega ostalog, dok su profesionalniji zasloni puni modernih tehnologija.

lap 3

 

Tako profesionalni Aero laptopi mogu biti opremljeni najmodernijim 4K OLED zaslonima koji podržavaju HDR400 standard, prekrasne i precizne boje te istinski užitak kod gledanja, ali i stvaranja sadržaja.

S druge strane, gaming Aorus modeli imaju i najjače i9 Intel procesore sa maksimalnim brzinama do 5,3 Ghz, 17 inčne zaslone te brzine osvježavanja do 240 Hz. 

Naravno, veća dijagonala zaslona znači i veći laptop što ujedno daje priliku proizvođačima da implementiraju još bolji hardver te ga efikasnije ohlade, iako će buka biti značajna tijekom gaminga.

 

Lenovo Legion 5i i 7i

Novi modeli Lenovo Legion serije laptopa među prvima će na tržište izaći sa najnovijim spojem Intela i Nvidije u obliku Advanced Optimus grafičkih rješenja.

 

lap 2

To znači najbolji Intelovi i7 procesori desete generacije biti će spojeni sa Nvidijinim 2070 SUPER Max-Q i 2080 SUPER Max-Q dizajnom, a Optimus tehnologija nove generacije garantira još bolje prebacivanje zadataka sa Nvidijine na Inteloviu integriranu grafiku kako bi se optimizirao rad baterije za svaki zadatak. Tako će se ovi laptopi moći koristiti kako za gaming, tako i za rad na bateriji.

Osim činjenice da se koriste G-Sync paneli, o zaslonima ovih laptopa još nema detaljnih informacija.

 

Lenovo Legion 7i

 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Intelova deseta generacija snažnih mobilnih procesora i laptopi koje najviše očekujemo - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.