Bitka za gaming laptope: Nakon sjajnih performansi AMD Ryzen 9 mobilnog procesora procurili podaci o Intel Comet Lake-H seriji procesora

Bitka za gaming laptope: Nakon sjajnih performansi AMD Ryzen 9 mobilnog procesora procurili podaci o Intel Comet Lake-H seriji procesora

I dok od pojave Ryzen desktop procesora AMD polagano i sigurno počinje dominirati u odabiru korisnika, svijet laptopa i dalje je u rukama Intel Nvidia osovine. To bi se moglo promijeniti vrlo brzo.

AMD je predstavio Renoir Ryzen 9 4900HS kojeg smo prije nekoliko dana mogli vidjeti u Asus ROG Zephyrus G14 gaming laptopu i performanse su jako dobre. Novi Ryzen je osmojezgreni procesor sa 16 threadova koji ide do 4,3 GHz single-core turbo radnog takta, a radi na 3,8 GHz za sve jezgre. Pokazalo se da su mogućnosti jedne jezgre odlične, a multi-thread performanse su i inače jaka strana AMD procesora. Prilikom predstavljanja na Cinebenchu R20 jedna je jezgra dobila 486 bodova, a cijeli procesor impresivnih 4183. U usporedbi s Intelovim Core i9-9880H ovaj je AMD brži i u single i u multi-thread performansama. Iako će se ugrađivati u jače modele laptopa, pa je teško očekivati da će se netko igrati na integriranoj grafici i u tom segmentu je Ryzen 9 4900HS prilično dobar i može poslužiti kao primarna opcija.
I dok AMD bere lovorike za još jednu dobru demonstraciju koju bi sve više mogli vidjeti u svijetu laptopa, Intel još nije izbacio dugo očekivanu desetu generaciju mobilnih Intel Comet Lake-H seriju procesora. Argentisnki portal HD Tecnologia objavio je slajd koji otkriva specifikacije nove serije procesora.

Intel slajds procesorimaNajjači procesor bit će Intel Core i9-10980HK koji će stizati sa 8 jezgri i 16 threadova, imat će 16 MB cache memorije i otključan množitelj. Radni takt bit će 2,4 GHz uz boost frekvencije do 5,3 GHz. Intelova prezentacija najavljuje da će novi mobilni procesori imati 54% više FPS-a u gamingu i 44% bolje ukupne performanse u odnosu na tri godine stari desktop PC složen za entuzijaste, pri čemu nije jasno objašnjeno kakvo je to računalo. U najjaču skupinu novih Comet Lake-H procesora ulazi još Core i7-10875H s također osam fizičkih jezgri, no bez otključanog množitelja i s nešto nižim boost taktom od 5,1 GHz.

Intel slajds procesorima2

Ukupno bi Intel početkom travnja trebao predstaviti šest modela, svi s TDP-om od 45W. Najslabiji modeli bit će Core i5-10300H i Core i5-10400H koji dolaze s četiri jezgre i osam threadova, 8 MB cache memorije i bez podrške za Intel Thermal Velocity Boost. Radni taktovi kreću se od 2,5 do 4,6 GHz. Osim spomenutih osmojezgrenih, Intel će predstaviti i dva šestojezgrena Core i7 modela i to i7-10750H i 10850H. Slabiji i7 modeli stižu s 12 MB cache memorije, radnim taktovima od 2,6 i 2,7 GHz i boostom do 5,1 GHz.
Svi će novi modeli imati podršku za Thunderbolt 3, do 128 GB radne memorije, podršku za Turbo Boost Max 3 i do 40 PCI-Express 3.0 linija te Wi-Fi 6 standard.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Bitka za gaming laptope: Nakon sjajnih performansi AMD Ryzen 9 mobilnog procesora procurili podaci o Intel Comet Lake-H seriji procesora - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.