AMD predstavio Renoir APU procesore za high-performance laptope

AMD predstavio Renoir APU procesore za high-performance laptope

AMD je predstavio novu "Renoir" seriju 4000 mobilnih APU procesora. Cilj im je ponuda u svim granama prijenosnika, od onih ultralakih sve do vrhunskih gaming laptopa.

Nije tajna da su AMD laptopi na lošem glasu, ponajprije radi proizvođača koji ih ugrađuju i u vizualno manje atraktivne ponude.

Stara je to priča i kada se AMD probijao sa Axx serijom APU-a prije nekoliko godina te je omogućio fleksibilnost proizvođačima gdje su mogli mješati različite matične ploče i procesore. Rezultat toga bili su sustavi koji bi imali dobar procesor no apsolutno najjeftiniju matičnu ploču sa minimalnom mogućom količinom RAM memorije, a da ne pričamo o njenoj brzini.

Činjenica da su sustavi vapili za dual-channel konfiguracijom nije previše brinula proizvođače koji su ionako na te laptope stavljali TN matrce. 

AMD se želi udaljiti od te bolne povijesti te najavljuje vrhunsku ponudu koja će moći konkurirati Intelu. Izbačena je kompletna serija 4000 mobilnih procesora, što uključuje oine high-performance sa 45 W TDP-om, kao i one namijenjene više bateriji i dizajnu sa najviše 15 W TDP-om.

Dakle imamo "U" seriju, štedljivu u naravi namijenjenu "thin-and-light" ponudi. Sastoji se od pet procesora podijeljenih u Ryzen 3, 5 te 7 kategorije. To će mahom biti procesori u laptopima bez odvojene grafičke kartice, već će sav posao obavljati APU sa maksimalnom snagom od 15 W. Trajanje baterije na ovakvim laptopima morati će biti barem osam sati ako žele konkurirati Intelu.

Druga je "H" serija sa APU-ima snage do 45 W TDP. Riječ je o naravno jačim procesorima za koje se u laptopu očekuje dodatna grafička kartica kako bi se maksimizirale performanse, dok će se integrirani sustav koristiti za rad  na bateriji. Primjećujemo kako svaki "H" procesor dolazi i sa "HS" varijantom, a označava niži TDP od 35 W iako specifikacije većinom ostaju iste. Svakako ćemo testirati u čemu je razlika.

Glavna prednost ovih mobilnih procesora je činjenica da su proizvedeni na 7 nm proizvodnom procesu te su bazirani na ZEN 2 arhitekturi. Grafičku komponentu čini poboljšana Vega arhitektura čije performanse su također zanimljive u usporedbi sa Intelovom ponudom.

Laptopi sa novim sustavima bi uskoro trebali početi stizati na tržište, no fiksni datum naravno nije poznat.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD predstavio Renoir APU procesore za high-performance laptope - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.