Napokon predstavljen novi 16-inčni MacBook Pro

Napokon predstavljen novi 16-inčni MacBook Pro

Glasine o 16 inčnom MacBooku Pro cirkulirale su internetom već jako dugo, te su svi očekivali godišnje "zimsko" Apple predstavljanje proizvoda kao konačan datum izlaska.

No, na tom eventu Apple je izbacio samo osvježenje slušalice bez puno novosti. Naravno, svi su čekali novi laptop te su glasine počele kružiti kako treba pričekati "samo još tjedan dana". To se nastavilo tjednima, a vrhunac se dogodio prije par dana kada se počelo aktivno diskutirati o letovima koje su imali neki tech Youtuberi, kamo su išli i što su vidjeli. 

Par dana kasnije, to jest 13.11. Apple je samo updateao svoju web stranicu sa novim MacBook Pro 16-inčnim laptopom i kratkim videom predstavljanja uređaja. Naravno, sve popularne stranice kao i Youtube zvijezde u isto vrijeme su stavile i svoje videe, konačno stavljajući kraj išćekivanju interneta.

 

MacBook Pro 16

Novi MacBook Pro dolazi sa značajnim nadogradnjama, pogotovo na grafičkoj fronti. Procesori koje koriste i dalje su Intelovi devete generacije, to jest nedavno izbačena deseta generacija nije uspjela doći u ovu verziju laptopa.

Tako slabija verzija dolazi sa i7-9750H procesorom koji ima 6 jezgri i 12 threadova, a ide sve do najjače verzije sa i9-9980HK procesorom od 8 jezgri i 16 threadova te maksimalnim turbo boostom od 5 GHz.

Osnovni model također dolazi sa AMD Navi grafičkim procesorom, 5300M, dok postoje još dvije verzije 5500M GPU-a sa 4 ili 8 GB memorije. Ove grafičke kartice uskoro će doći i na druge laptope, no imati će omogućeno manje jezgri u usporedbi sa MacBook verzijama.

 

macbook pro 16 2

Prošli MacBook Pro dolazio je sa prastarim Radeon 500 grafičkim procesorom, a mogao se nadoplatiti na Vega karticu, za koje već znamo da nisu previše impresionirale ni na desktop verzijama. Zato novi laptopi dobivaju ogroman boost u performansama koje mogu koristiti grafičke komponente na laptopu, u dobrim slučajevima i preko 100% dodatnih performansi.

Uz to, hladnjaci procesora i grafičke kartice su veći i snažniji te će moći pružiti bolje performanse. Naravno, s obzirom da samo procesor ima TDP od 45W, kada tome dodamo i grafičku karticu, temperature procesora zasigurno će dostizati 100 °C, iako će biti manje throttlanja nego do sada.

Radna memorija se također povećala, te počinje sa 16 GB interne memorije te ide sve do 64 GB što će zadovoljiti svakog korisnika. Zanimljiva je i pohrana. Riječ je o impresivnoj NVMe x4 memoriji, no sada dolazi u veličinama od 512 GB pa sve do ogromnih 8 TB SSD memorije.

Sve to napaja najveća legalna baterija od 100 WHr koja može dati korisnicima do 11 sati standardnog rada, no vjerujemo kako će za maksimalne performanse ipak trebati imati priključen punjač.

 

macbook pro 16

Izvana, fizičke promjene su minimalne, a najveća je kod zaslona koji sad ima 16 inča, a postignut je smanjivanjem crnih rubova oko ekrana. Zaslon je naravno impresivan kao i kod većine Apple proizvoda, te pokriva DCI-P3 standard raspona boja, kao i svjetlinu od 500 nits-a. 

Rezolucija je 3072 x 1920 piksela sa gustoćom od 226 PPI, a zaslon ima veću visinu od standardnih modela, što znači i manju "bradu" od klasičnih Windows laptopa.

Cijena je naravno veća od prosječnog laptopa, no s obzirom da ciljaju profesionalce, performanse nisu niti predviđene za samo surfanje internetom. Počinju sa 2400 dolara, a najjači model može dostići 6099 dolara, premda je većina te cijene uvelike interna memorija.

 

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Napokon predstavljen novi 16-inčni MacBook Pro - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.