Kruže glasine da  bi Intel mogao preskočiti 10nm desktop procesore

Kruže glasine da bi Intel mogao preskočiti 10nm desktop procesore

Priče o Intelovim problemima sa 10nm proizvodnim procesom više nikome nisu novost, a izgleda da masovna proizvodnja ipak ne dolazi u obzir.

Intel već četiri godine događa dugo očekivani smanjeni proizvodni proces od 10nm. Dok tehnički 10nm ne znači puno krajnjim korisnicima jer nema standarda po kojem se mjeri veličina komponenti poput tranistora u procesoru.

Tako svakom proizvođaču veličina proizvodnog procesa ima drugo značenje, a često jedan proizvođač mjeri razlilite komponente za dobivanje željenog broja.

No, Intel nije uspio prijeći na 10nm, a povećana potražnja za procesorima te žestoka konkurencija zadaju im muke. Unatoč tome, neprestano najavljuju 10nm procesore, iako bi paralelno s njima trebali izlaziti i novi 14nm+++ procesori.

Intel jednostavno ne može zadovoljiti potražnju te će slijedeća generacija procesora imati neke divlje nazive, kako već vidimo u nabavljenoj mobilnoj ponudi.

Zato se sad već najavljuju nadolazeći procesori na 7nm proizvodnom procesu od Intela, no za njih ćemo čekati barem do 2022. godine, no što je još koja godina s obzirom na dosadašnja odgađanja.

Naime, nadolazeći Comet Lake i Rocket Lake procesori i dalje će biti proizvedeni na 14nm+++ procesu, a tek Meteor Lake, ako sve prođe po planu, donosi poboljšani proces.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Kruže glasine da  bi Intel mogao preskočiti 10nm desktop procesore - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.