Prve performanse Intelove nove X serije procurile u javnost

Prve performanse Intelove nove X serije procurile u javnost

Kako AMD ima Threadripper seriju procesora kojom cilja entuzijaste, tako Intelova X serija procesora za entuzijaste također nudi korak više onima koji su spremni platiti.

Intel je već ranije najavio novu X seriju svojih procesora koja pod nazivom Cascade Lake-X donosi i do 2x omjer performansi po cijeni čipa u usporedbi sa prethodnom X serijom procesora.

Zanimljivo je da Intel službeno spominje samo omjer cijene i performansi, a ne samih performansi u usporedbi sa konkurencijom. To u pitanje dovodi i mogućnosti novih procesora s obzirom da Intel uspoređuje prošlogodišnje Threadripper čipove.

Novi Cascade Lake-X trebao bi na tržište izaći netom prije AMD-ovog lineupa Threadripper 3000 serije procesora za koje se najavljuju ogromne performanse.

 

10920x

No, imamo i prvi leak koji pokazuje performanse Intelovog i9 10920X procesora. Riječ je o jednom od slabijih u nizu sa 12 jezgri i 24 threada. 

U GeekBenchu dobiva 5339 bodova sa jednom jezgrom te 44046 bodova sa svih 24 threadova. Uspoređen je sa prošlogodišnjim Threadripperom 2920X koji sa jednom jezgrom dobiva 4746 bodova, dok sa sva 24 threada dobiva svega 33655 bodova.

Trik je u tome da samo mjesec dana kasnije izlaze novi AMD Threadripper procesori, a AMD-ov daleko jeftiniji mainstream R9 3900X kojega smo i sami testirali na Geekbench testu dobiva 5674 bodova sa jednom jezgrom te 44794 bodova sa svih 24 threada.

 

Intel Cascade Lake X Core X vs AMD Ryzen Threadripper CPUs

U svakom slučaju, natjecanje se zakuhava te će Intel morati dobro razmisliti o cijeni s obzirom na nižu ponudu okolnih featurea poput broja PCIe linija, koje su i dalje PCIe 3.0 standarda, dok je AMD prešao na PCIe 4.0 standard te ima duplo veće brzine.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Prve performanse Intelove nove X serije procurile u javnost - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.