Radeonu RX 5700 otključane bolje performanse sa 5700 XT VBIOS-om

Radeonu RX 5700 otključane bolje performanse sa 5700 XT VBIOS-om

Već se nekoliko puta dogodilo da Radeon grafičke kartice imaju "skrivene performanse" koje je moguće otključati na VBIOS razini.

 

Radeon kartice sa gotovo svakom generacijom imaju neku verziju kartice koja je završila prikrivanjem svojih pravih performansi. Često je lakše i povoljnije proizvesti jednu vrstu čipa za različite krajnje proizvode, te ako performanse na kraju ne budu dovoljno različite, softverski se limitiraju neke komponente.

Najslavnija je možda bila nestašica RX 460 kartica sa 4 GB VRAM memorije gdje je onda AMD počeo rebrandirati svoje 8 GB verzije i samo softverski limitirati vidljivu memoriju. Cijela priča je uskoro otkrivena, a oni sretnici koji su se dočepali upravo tog modela, povoljnije su prošli modificiranjem VBIOS-a.

Ovoga puta riječ je o novim NAVI karticama, RX 5700 i RX 5700 XT. Naime, flashanjem VBIOS-a sa XT verzije na običnu, ne otključava dodatne hardverske dijelove čipa, ali zato otključava limite električne energije koju kartica može koristiti, kao i radni takt. Tako samo implementacija BIOS-a povećava radni takt RX 5700 kartice, a moguće ju je standardno i overclockati za još više performansi.

Naravno, ovakav postupak poništava bilo kakvu nadu za garancijom, a moguće je naravno i blokirati karticu. Srećom dolaze sa dual BIOS-om, no svakako tradite ovaj postupak na vlastitu odgovornost.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Radeonu RX 5700 otključane bolje performanse sa 5700 XT VBIOS-om - VidiLAB - QR Code Friendly
Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.