AMD službeno predstavio nove Radeon Navi grafičke kartice

AMD službeno predstavio nove Radeon Navi grafičke kartice

Nakon dugogodišnjeg rebrandiranja mainstream kartica te nekoliko high-end pokušaja, postalo je jasno da je AMD doveo performanse Graphics Core Next (GCN) arhitekture, koja je predstavljena još 2011. godine, do maksimuma.

Radeon VII kartica je, vjerujemo, zadnja na toj arhitekturi jer je AMD predstavio prvu karticu sa svojom potpuno novom RDNA arhitekturom.

Redizajn ovakvog kalibra naravno nije brz niti jeftin, te se na njemu radilo već neko vrijeme. Prve kartice koje će korisnici imati priliku kupiti zovu se RX 5700, te RX 5700 XT.

 

3

Obje koriste jednaki čip, no XT model ga koristi u potpunosti, dok je RX 5700 ipak malo oslabljen. Sve grafičke kartice na ovoj arhitekturi proizvode se na TSMC-ovom 7nm proizvodnom procesu, donoseći bolje frekvencije uz manju potrošnju energije. 

Čipovi novih kartica su površine 251 mm2, a sastoje se od 10,3 milijardi tranzistora. Kartice koriste GDDR6 memoriju, od 8 GB te su prve koje podržavaju novi PCIe 4.0 standard, sa duplo većom propusnošću podataka u usporedbi sa 3.0 verzijom, iako to neće značajno utjecati na performanse.

 

5

 

Krenimo tako od slabijeg modela, RX 5700 koji AMD smatra konkurencijom Nvidijinom RTX 2060.

Nova arhitektura kod RX 5700 sastoji se od 36 "Compute unit-a" te kao i do sada, svaki CU u sebi ima 64 "Stream processora", kao i kod GCN arhitekture. Podsjetimo se, Stream procesori slični su po zadaći Nvidijinim CUDA jezgrama. RX 5700 ima tako 2304 Stream processora.

Od ostalih specifikacija, tu je 8 GB GDDR6 memorije te se TBP (Total Board Power) za ovu karticu postavio na 180W, što je i dalje nešto više od konkurencije, a AMD na karticu stavja 8+6 pinova za dodatno napajanje.

 

9

AMD je predstavio i tri brzine takta jezgre, ovisno o zadaćama koje će trebati izvršavati. Tako se 1465 Mhz smatra osnovnom brzinom koja će biti garantirana i kod naekstremnijih zadataka. Druga brzina, nazvana "Game Clock" iznosi 1625 MHz te AMD tvrdi kako bi kartica trebala držati brzinu na toj razini za vrijeme standardnog korištenja, to jest gaminga. Treća, Boost brzina iznosi 1725 MHz, no kako bi nju dosegnula, kartica mora imati idealne termalne i energetske  uvjete.

AMD tvrdi kako, sa boost brzinom ova kartica doseže i do 7,95 TFLOPS-a performansi. Naravno, savjetujemo čekanje recenzija treće strane za konačne brojeve performansi. Cijena ovih kartica u SAD-u trebala bi biti 379 USD.

 

1

 

RX 5700 XT sastoji se od jednakog čipa koji je u potpunosti otključan.

To znači da on ima 40 CU, sa sveukupno 2560 Stream procesora. Raste i potrošnja, te je TBP za ovaj primjerak oko 225W. 

 

6

Osnovna brzina jezgre raste na 1605 MHz, "Gaming" brzina, to jest prosječna radna brzina trebala bi biti oko 1755 MHz, dok će maksimalan boost iznositi 1905 MHz, što su iznimno visoke brojke za AMD-ove grafičke kartice, koje im je omogućio prelazak na TSMC-ovu 7nm tehnologiju.

XT verzija kartice tako će imati 9,75 TFLOPS-a performansi, uz također 8 GB GDDR6 radne memorije.

Obje nove NAVI kartice ciljaju 1440p gaming publiku, iza čije tvrdnje i mi čvrsto stojimo, kao novi standard gaminga.

 

55

RX 5700 imati će standardan AMD-ov blower stil hlađenja, dok XT verzija dobiva redizajnirani hladnjak koji, prema njihovim riječima, poboljšava hlađenje čipa, iako se i dalje radi o blower stilu hlađenja. Nadamo se da će poboljšati i zvuk koji ovakvi hladnjaci proizvode jednom kada se uistinu počne igrati.

Naravno, spomenut je i RayTracing kojeg će AMD omogućiti za specifične zadatke developerima, dok za bolu implementaciju rasvjete u aplikacijama i igrama, ipak moramo čekati slijedeću karticu koja se očekuje 2020. godine.

RX 5700 serija na tržištu se očekuje 7. srpnja, dok cijena za naše tržište još nije poznata.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

AMD službeno predstavio nove Radeon Navi grafičke kartice - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.