Nove AMD Vega II kartice ekskluzivne za Appleov Mac Pro

Nove AMD Vega II kartice ekskluzivne za Appleov Mac Pro

Uz predstavljanje novih Mac Pro računala, dobili smo i prvi pogled na nove ekskluzivne AMD Radeon Vega II Pro kartice namijenjene Appleu.

 

AMD je izbacivanjem Vega II kartice ostao relevantan u području grafičkih kartica još neko vrijeme, iako u gaming segmentu nije mogao uistinu konkurirati Nvidiji. No, ako pričamo o računalnoj snazi, AMDove kartice uistinu ostaju relevantne, čak i s obzirom na cijenu. Dok HBM2 memorija diže cijenu, također povećava brzinu memorije na top poziciju, te oslobađa puno mjesta na ploči kartice zbog dizajna memorije.

Kako bi novim Appleovim sustavima ponudio nešto uistinu impresivno, AMD se odlučio na jedinstven dizajn te korištenje novih tehnologija kako bi implementirao grafičko rješenje iznimnih performansi. Naravno, kod razvoja ove kartice nije bilo leakova o performansama prije samog predstavljanja sustava.

Za početak, riječ je o istom Vega 20 čipu o kojem smo pričali kada je kartica izašla, sa strane arhitekture. No, AMD je sa 14nm proizvodnim procesom prešao na novi TSMC-ov 7nm proizvodni proces, smanjujući značajno potrošnju čipa, a istovremeno povećavajući mogući radni takt.

Tako je maksimalni predviđeni radni takt na novim Radeon Pro Vega II karticama 1,7 GHz sa performansama od 14 TFLOPS-a za FP32 računanja te sukladno time 28 TFLOPS-a za računanje sa FP16 preciznošću.

 

AMD Radeon Pro Vega II Duo

Kako se radi o Pro modelima Vega II sustava, govorimo o 32 GB HBM2 memorije po grafičkom čipu sa brzinom od 1TB/s. 

AMD je za Apple napravio i drugi model Vega kartice, nazvan Radeon Pro Vega II Duo. Tajna je u nazivu, te ova kartica na jednoj ploči ima dva identična grafička čipa, uključujući i memoriju. To znači da ima 8192 "stream procesora" (slično Nvidijinim CUDA jezgrama) sa ukupno 64 GB HBM2 VRAM memorije, podijeljeno na dva čipa sa ukupno 28 TFLOPS-a performansi na jednoj ploči. 

Na ploču je, kako se vidi sa slike, dodan još jedan jedinstveni PCIe konektor koji će proširiti mogućnosti kartice sa Thunderbolt tehnologijom, kao i omogućiti dodatno napajanje sa do 475W snage za integrirano rješenje napajanja, kao i povezivanje sa Intelovim Thunderbolt sustavom. Sa druge strane su i konektori za povezivanje druge identične ploče.

Drugim riječima, novi Mac Pro može imati čak četiri Vega 20 Pro čipa u sebi sa ukupno 128 GB HBM2 VRAM memorije te preko 56 TFLOPS-a FP32 performansi. Dvije Vega II Duo kartice sa četiri čipa zajedno mogu povući oko 1000W snage.

Cijene za nadogradnju na ovakve sustave još nisu poznate, no vjerujemo da će zasigurno biti zanimljive.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Nove AMD Vega II kartice ekskluzivne za Appleov Mac Pro - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.