Prve naznake o novim AMD-ovim procesorima serije 3000

Prve naznake o novim AMD-ovim procesorima serije 3000

Još ima vremena do prvih konkretnih informacija o novim procesorima, no AMD već počinje sa reklamnim kampanjama.

AMDova ZEN arhitektura zadnjih je godina ostavila popriličan trag u svijetu procesora, te vratila AMD na naslovnice. Intel je također morao reagirati na pritisak izbacivanjem puno jačih mainstream procesora nego što je to bio slučaj do sada. No, nakon uspješne druge serije Ryzen procesora kojima je ubrzan takt rada, AMD se sada sprema za treću seriju, naziva Ryzen 3000.

Ryzen 3000 imati će poboljšanu ZEN 2 jezgru te AMD najavljuje značajna poboljšanja na atrani arhitekture. Komplimentarno tome, novi procesori biti će tiskani i na TSMC-ovom novom 7nm litografijskom procesu na kojem su već otisnuti neki mobilni procesori poput Appleovog A12 Bionic čipa.

Smanjenje komponenti čipa AMDu osigurava manju površinu samog čipa, nižu potrošnju energije i zagrijavanje u direktnoj usporedbi sa prošlom generacijom procesora te se oslobaša dodatan prostor na silikonu za više tranzistora. Sve to znači da bi nova generacija, osim većih brzina zasebnih jezgri, mogla takošer imati i veći broj jezgri. AMD na svojim novim procesorima ne štedi na jezgrama te bi ih svakako moglo biti više u ovoj novoj generaciji.

Zanimljiva vijest je da je AMDova službena kineska agencija za prodaju organizirala natjecanje u kojem je svatko mogao sudjelovati, a zadatak je bio pokušati predvidjeti koliki će rezultat novi procesori imati u Cinebench 15 benchmarku pojedinačno za jednu jezgru te ukupno kada su sve jezgre aktivne.

Tu se i prvi put spominju sama imena procesora, Ryzen 3600X te Ryzen 3700X bazirani na Zen 2 arhitekturi. Ovi procesori trebali bi se natjecati sa Intelovom 9000 serijom na kojoj je Intel ponovno uveo promjene te i7 modeli procesora sada dolaze sa osam fizičkih jezgri bez Hyperthreadinga što će svakako biti zanimljiva usporedba.

Novi AMD procesori dolaziti će i sa novom serijom matičnih ploča, X570 sa navodnom podrškom PCIe 4.0 standarda, no raditi će bez problema i sa starijim pločama, kako je AMD to i obećao.

Samo natjecanje uskoro je ugašeno jer su neke stranice počele objavljivati rezultate koje su natjecatelji pisalji kao "leakove" rezultata pravih procesora, što se naravno AMDu nije svidjelo.

 

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Prve naznake o novim AMD-ovim procesorima serije 3000 - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.