Samsung Galaxy Note9 uskoro u trgovinama - što sve točno nudi korisnicima?

Samsung Galaxy Note9 uskoro u trgovinama - što sve točno nudi korisnicima?

24.8. je datum kada će i službeno krenuti prodaja, to jest korisnici će u svoje ruke dobiti prve modele uređaja. Prodaja S9 modela nije dostigla očekivanja, no Note serija mogla bi to preokrenuti.

 

Prva stvar koju je bitno napomenuti je činjenica da Samsung ovim uređajem cilja power-korisnike koji će dobar dio dana aktivno koristiti mobitel, te će im vjerojatno i zamijeniti laptop. Sa takvim korištenjem oni jamče cijelodnevnu bateriju što je još uvijek izazov za neke proizvođače. Ciljajući na kupce koji pri kupnji nekog proizvoda uzimaju najbolje što se nudi, opravdavaju i visoku cijenu koja se poprilično popela od kada je izašao prethodni Note8.

Sa hardverske strane, dimenzije uređaja ostaju više-manje iste, no ekran je sada po dijagonali 0.1 inch veći, to jest sada ima 6,4 inča ekrana. Tehnologija je naravno Samsungov AMOLED sa već poznatom rezolucijom od 1440 x 2960 piksela koja dolazi standardno na S i Note liniji već nekoliko generacija. Prednja i stražnja strana su staklene (Gorilla Glass 5) dok su rubovi aluminijski. Dolazi u dual SIM opciji te podržava MicroSD kartice do 512 GB. Kamere su jednake kao i na S9+ modelu i Note8 modelu, a novost od prošlog Notea je dinamični otvor blende na glavnoj kameri i mogućnost snimanja 4K videa sa 60 fps-a.

Najveće hardverske razlike su u procesoru koji je generacijski upgradean na Snapdragon 845 / Exynos 9810 te je u rangu ostalih flagshipa, a s obzirom na to odlučite li se na 128 GB interne memorije ili čak 512 GB, dobiti ćete i 6 GB ili 8 GB radne memorije za korištenje. 512 GB interne i 8 GB RAMa je definitivna novost u smartphone svijetu, te zajedno sa MicroSD karticom, možete imati do 1TB pohrane (minus OS i formatiranje, naravno). Povećana je i baterija sa 3300 na 4000 mAh, te Samsung garantira da se neće ponoviti eventi Note 7 modela zbog čak 8 sigurnosnih provjera baterija.

Softverski je Note 9 također unaprijeđen kako bi se mogao nositi sa konkurencijom, te poput primjerice Huaweija sada kamera prepoznaje tematiku slike koju će snimiti te prema njoj prilagođava boje i toplinu slike. Bixby je navodno unaprijeđen, no s obzirom na podržanost asistenata u našoj regiji i opčenitoj kvaliteti Bixby usluge, trebati će ga testirati prije davanja ikakvog mišljenja.

DeX, iliti povezivanje mobitela na monitor za dobivanje desktop iskustva od sada više ne treba dock, već se na ekran povezuje običnim HDMI u USB-C kablom što će zasigurno pridonijeti njegovoj široj upotrebi.

Za kraj ne zaboravite da Note serija dolazi i sa olovkom koju možete koristiti za navigiranje, kao i pisanje kratkih poruka ili pristup ddoatnim funkcijama. Note 9 u svojoj olovki dobiva i Bluetooth odašiljač te omogućuje udaljeno korištenje nekih funkcija mobitela, primarno za slikanje slika iz daljine. Bateriji je dovoljno da bude u mobitelu nešto manje od minute kako bi imala dovoljno snage za stand-by sljedećih pola sata.

Svakako zanimljiv uređaj, no cijena je sa prošle generacije narasla sa 700 na 1000 dolara za početni model što nije mala razlika.

Cijene se kod nas kreću oko 7500 kuna za prednarudžbu 128GB modela, dok je 512 GB model 9500 kuna. Naravno, prednarudđbe mogu smanjiti tu cijenu, ili vam ponuditi neke dodatke besplatno pa se raspitajtew dok još ima vremena.

 

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung Galaxy Note9 uskoro u trgovinama - što sve točno nudi korisnicima? - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.