Samsung kreće s novim planovima o 7nm proizvodnji čipova

Samsung kreće s novim planovima o 7nm proizvodnji čipova

Samsung je jedna od vrlo rijetkih kompanija koje imaju vlastita postrojenja za proizvodnju čipova. Novim tehnologijama na toj sceni planiraju predvoditi konkurenciju


Kako navodimo svaki puta dok se primimo ovakve teme, bitno je znati da u ovom slučaju veličina malo znači, te nije usporediva između dva različita proizvođača. Primjerice, Intel je već godinama na 14 nanometarskim dimenzijama te nikako da prijeđu na novi litografijski proces. No, kada uspoređujemo jabuke s kruškama, Intelova prva 14nm verzija je jednaka 10nm procesu koji ostali tek sada implementiraju u kow power uređaje, da ne govorimo o 100W procesorima. SUočeni s takvom konkurencijom, Samsung planira brz prijelaz na 7nm, a u slučaju neuspjelog izlaska na tržište na vrijeme, imaju spreman 8nm LPP proces (slično Intelovoj 14nm++ taktici).

Novi EUV proces (Ekstremna Ultraljubičasta Litografija) Planirana je tehnologija svih proizvođača za 7nm i manje, a Samsung je najavio slijedeće četiri generacije procesa. Nakon 7nm, slijede 5nm, 4nm i 3nm koji ujedno najavljuje i okretanje potpuno novom dizajnu tranzistora, te će 4nm biti zadnji napravljen FinFET tehnologijom. Naravno, sve to ovisi o uspjehu EUV procesa na kojega svi, pa i Intel polažu nadu za buduće tehnologije.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Samsung kreće s novim planovima o 7nm proizvodnji čipova - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.