Malo ljubavi za NVidiju: GPP bi mogao za njih biti više problema nego koristi

Malo ljubavi za NVidiju: GPP bi mogao za njih biti više problema nego koristi

Strateška prednost kompanije naspram konkurencije bitna je svakoj tvrtki, no ako ste već na vrhu i pokušate pritisnuti partnere da vam daju prednost nad konkurencijom, vjerojatno nećete naići na puno ljubavi.

Većina nas voli navijati za "malog čovjeka" i jednom kada povuče pravi potez, reakcija fanova može biti veća nego kada to napravi netko tko je već na vrhu. Upravo suprotno, potezi najmoćniji pažljivo se prate za bilo koji znak slabosti ili varanja, da se tako izrazimo.

Nvidia se našla upravo u takvoj situaciji lansirajući novi program kojim su se htjeli staviti u poprilično bolji položaj u odnosu na konkurenciju. Riječ je o GPP programu, iliti GeForce Partner Program. Uvjeti programa prilično su jasni: partneri koji prodaju Nvidijine i AMDove kartice moraju maknuti sve "Gaming" brendove s AMD kartica te ih koristiti ekskluzivno s Nvidijinim karticama. To uključuje naziv Gaming u imenu proizvoda, ali i neke brendove proizvođača koji su specijalno reklamirani kao gaming verzije poput Gigabyteove AORUS serije koja u teoriji ne bi smjela imati nove AMDove proizvode, a MSI RX 580 Gaming X je sada stvar prošlosti jer možete kupiti samo Armor verzije.

Partneri koji se uključe u program imaju pravo dobiti grafičke kartice prije drugih, bolje cijene i bundle verzije, dok oni koji se ne prijave neće imati potpunu podršku Nvidijinih inžinjera, rane semplove čipova, status partnera kod izlaska novih kartica, prodaju kartica uz besplatne igre (bundles), PR podršku kao ni obavijesti na području marketinga. 

Kada se pročulo, kupci nisu bili previše sretni, kao niti konkurencija što uključuje AMD i Intel. Korisnici su preplavili Reddit i slične stranice sa svojim nezadovoljstvom, te je ovaj program prijavljen agencijama poput FTC-a i Europske komisije koje su počele istraživati slučaj.

Priča se razvija, a Intel se tako već opekao kada je imao sličan plan 2010. Godine. Iako se za kaznu čekalo deset godina, ona je iznosila nešto više od 2 milijarde dolara što je kap u Intelovoj godišnjoj dobiti pa ispada da kazna i nije tako velika. Veći problem je bojkot korisnika koji već sad obećavaju da neće kupovati kartice od kompanija koje se pretplate na Nvidijin GPP program. HP i Dell već su najavili da neće sudjelovati u programu, a Intel bi isto mogao imati nešto za reći s obzirom da je u planu izbacivanje procesora s integriranim AMDovim grafičkim čipom.

 

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Malo ljubavi za NVidiju: GPP bi mogao za njih biti više problema nego koristi - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.