Ne očekujte vraćanje cijena grafičkih kartica, rastu se ne nazire kraj - 3.0 out of 5 based on 2 votes
Ne očekujte vraćanje cijena grafičkih kartica, rastu se ne nazire kraj

Ne očekujte vraćanje cijena grafičkih kartica, rastu se ne nazire kraj

Potražiti po internetu preporučenu cijenu neke grafičke kartice kada je trenutna generacija tek izašla mnogima može zvučati kao loša šala.


Kupiti GTX 1060 sa 6GB RAM memorije od popularnog proizvođača kod nas za oko 2000 kuna pusti su snovi. Istina, traženjem po internetu možete naći koju za 2500 kuna, no male su šanse da će biti dostupne. Danas te iste grafičke kartice kreću od 2800 kuna, i to su primjerice MSI verzije kojih bi se klonili jer nemaju atraktivno crveno kućište i ne izgledaju kul. Sada „prave“ grafičke kartice sjede na ugodnih 3200 – 3600 kuna.

Zapamtite, i dalje pričamo o kartici srednje kategorije, 1060 sa 6GB RAM memorije. Istina, postoji jeftinija verzija sa 3 GB, no toliko je i sporija u određenim naslovima. 3 GB memorije jednostavno nije više dovoljno. I ostale kartice naravno rastu u svojoj cijeni, o AMD Vega karticama da i ne pričamo, toliko su dobre u rudarenju da su se po cijeni kada su izašle mogle isplatiti za svega četiri mjeseca ako ste rudarili XMR Monero. Danas ih kod nas jednostavno više nema za kupiti.

Ove godine biti će samo gore nego do sada s rastom cijena grafičkih kartica jer je AMD već odustao za ovu godinu, a Nvidia nema razloga ni truditi se kada nema konkurencije.
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

// možda će vas zanimati

Newsletter prijava


Kako izgleda naš posljednji newsletter pogledajte na ovom linku.

Skeniraj QR Code mobitelom i ponesi ovu stranicu sa sobom

Ne očekujte vraćanje cijena grafičkih kartica, rastu se ne nazire kraj - VidiLAB - QR Code Friendly

Copyright © by: VIDI-TO d.o.o. Sva prava pridržana.